Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pisanie/tworzenie wlasnej lub dla kogos strony internetowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

(Ide za 2 miesiące do tech.Informatycznego i interesuje sie tworzeniem stron od niedawa)

Mam kilka pytań dot. Tworzenia/Pisania od samego początku do gotowej strony www

1. Ile czasu robi się strone www od początku do gotowej strony? (dajmy, ze to srednio zrobiona strona)

2.Czy ja sam mogę zrobic czy tam napisac strone, aby miala link np www.strona.pl czy za te pl na końcu musze cos zapłacić jakiemuś hostingowi?

3. Czy pisanie wlasnej strony jest trudno?

4.No i czy naucze sie bynajmniej podstawy w tworzeniu strony wlasnej i aplikacji/programu?

Opublikowano

Witam.

(Ide za 2 miesiące do tech.Informatycznego i interesuje sie tworzeniem stron od niedawa)

Mam kilka pytań dot. Tworzenia/Pisania od samego początku do gotowej strony www

1. Ile czasu robi się strone www od początku do gotowej strony? (dajmy, ze to srednio zrobiona strona)

2.Czy ja sam mogę zrobic czy tam napisac strone, aby miala link np www.strona.pl czy za te pl na końcu musze cos zapłacić jakiemuś hostingowi?

3. Czy pisanie wlasnej strony jest trudno?

4.No i czy naucze sie bynajmniej podstawy w tworzeniu strony wlasnej i aplikacji/programu?

1. "Strona www" to zbyt ogólne określenie, by móc stwierdzić jak czasochłonna będzie realizacja projektu.

Wszystko zależy bowiem od twojej wiedzy, użytych technologii, no i przede wszystkim od poziomu złożoności danego projektu. 

2. Końcówka ".pl" to rozszerzenie. Nazwę twojej strony + rozszerzenie nazywa się domeną.

Domenę wykupujesz u wybranego usługodawcy(polecam ovh.pl), a następnie przekierowujesz / podpinasz pod serwer.

3. Tak jak wspomniałem wyżej - wszystko zależy od projektu i Twoich umiejętności. Jeżeli jest tak jak napisałeś, i tworzeniem stron interesujesz się

od niedawna, to na początku na pewno pojawi się wiele problematycznych kwestii. 

4. Większość wiedzy przekazywanej w technikum nie ma nic wspólnego z pracą zawodową. Szczególnie tyczy się to właśnie szeroko pojętego webdev'u.

Jeżeli przestaniesz się rozwijać na własną rękę, to bardzo szybko wypadniesz z branży, lub będziesz zwykłym klepaczem kodu.

No i czy naucze sie bynajmniej podstawy

Bynajmniej ≠ przynajmniej.

Powodzenia ; )

Opublikowano

1. Wizytówka to parę dni, strona serwera już więcej, strona sklepu jeszcze więcej. Im większy i bardziej zaawansowany projekt, tym więcej czasu na niego potrzeba.

2. Kupujesz domenę z rozszerzeniem jakie Ci się podoba, i możesz ją potem podpinać itp.

3. Samo użycie html i css, nie jest może jakoś strasznie trudne, ale raczej nie do takich stron zmierzasz. Każdemu językowi trzeba poświecić sporo czasu.

4. Dużo inwencji twórczej i zaangażowania musisz posiadać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli interesujesz się od niedawna, to może byc ci ciężko zrozumieć na początku działanie stron, budowę, ale z czasem wszystko dasz radę ogarnąć, więc na pewno nie opłaca się brać zadnych dodatkowych zajęć.

Opublikowano

Jeżeli szkolenia są darmowe to why not, sam mimo tego, że potrafię tworzyć strony brałem udział w szkoleniu i nie dlatego, że mogłem poznać coś nowego (w moim przypadku akurat było to niemożliwe xD) ale dla poznania nowych ludzi od których możesz otrzymać jakieś tipy lub kontakty do dalszej współpracy.

Opublikowano

Jest wiele stron gdzie są różne mniej lub bardziej zaawansowane poradniki. Wydaje mi się, że w technikum dużo się nie nauczysz, jakieś podstawy stron pewnie no ale większość znajomych powiedziała, że samemu trzeba się uczyć w "zaciszu domowym". Polecam np. Mirosława Zalenta - posiada poradniki na youtube nt. html, php, baz danych i innych dupereli - z nich na 100% coś wyniesiesz. Pozdrawiam.

ezgif.com-resize.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...