Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy komputer, monitor z rozdzielczością 1280x1024

okajtek1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem ostatnio nowy komputer i mam stary monitor o rozdzielczości 1280x1024. Więc wchodzę do gry i patrzę, że ekran jest strasznie blisko (nie mam żadnego pola widzenia). Zobaczcie to zdjęcie http://imgur.com/3xfGQmh , ale przybliżcie raz(naciśnijcie na te zdjęcie), żeby zobaczyć jak ten ekran jest blisko. W ustawieniach lola rozdzielczość też jest 1280x1024. I nie piszcie komentarzy w stylu "kup nowy monitor) czy inne gówna bo wystarczająco już wydałem kasę, a tylko potwierdzi tezę, że ci którzy tak piszą są idiotami bo na pewno można to jakoś naprawić. Monitor to Samsung 740B, karta graficzna to nvidia geforce gtx 960. Próbowałem jakoś w oknie, zmieniać rozdzielczość ale wychodziła bardzo brzydka i niewyraźna. Zdjęcie niby wygląda na dobre, ale jakoś "normalnie" się zapisało. bo w grze mam inaczej, o wiele bliżej. Co może być tego przyczyną?

sey5xr8jfxvz_t.jpg

Opublikowano

A zapomniałem powiedzieć, że zdjęcie się zapisało niby normalnie. Ale w grze tak nie mam. Postaram się zrobić takie by było widać. zaraz zedytuje.

sey5xr8jfxvz_t.jpg

Opublikowano

Jak możesz zmienić rozdzielczość w PC i LoLu to spróbuj ustawić na 1024 x 768 lub podobną. Może nie jest to jakaś super rozdzielczość ale chociaż sprawdź, czy to pomoże. ­Co do monitora to nie jest aż taki zły, jesli nie pomoże zmiana rozdzielczości spróbuj przeinstalować stery od grafiki, potem grę, jak to nie pomoże to chyba zostanie ostatnia rzecz - wymiana monitora niestety ;/

Opublikowano

Nic mi się ze scrollem nie zwaliło skoro mogę w górę i w dół nim ruszać i w lolu to działa.

Może ci sie cos z scrollem zwaliło? W innych grach też tak masz?

sey5xr8jfxvz_t.jpg

Opublikowano

­Spróbuj reinstalować/zaktualizować stery od grafiki. Potem jak już pisałem reinstall LoLa a na koniec wymiana monitora w najgorszym razie. Spróbuj jeszcze wymusić wyższą rozdzielczość w monitorze. W innych grach jest podobnie czy wszystko jest tak jak było ?

Opublikowano

W jedyną inną grę jaką grałem to The forest, wszystko wygląda na okej. Sterowniki od grafiki wczoraj pobierałem ze strony nvidii pod właśnie tą kartę graficzną, bo nie mam cd romu ;p Tu macie jeszcze jedno zdjęcie odzwierciedlające tę maskaradę https://zapodaj.net/c7d2e74c53e1c.bmp.html

Nie wiem czy jest sens reinstallu lola, skoro wczoraj go pobierałem... I wszystko się dobrze pobrało i zaktualizowało - bez błędów.

sey5xr8jfxvz_t.jpg

Opublikowano

Nie wiem, jak dla mnie jest całkiem okej, choć to być może tylko moja opinia przez to, że sam grałem w LoLa na 15" monitorze w rozdziałce 1024 x 768 xD . Spróbuj jeszcze wymuszenia rozdzielczości o ile monitor da radę, nie bój się jak Ci się ekran czarny zrobi i wyskoczy że poza skalą, odczekasz 15 sekund i będzie cacy jak wcześniej ;p Pożycz jeszcze od znajomków monitor inny lub jak masz jakiś własny, stary na którym było ok­, podłącz i sprawdź. Jak będzie tak samo to znak że coś nie tak z grafiką, jak będzie okej, to wiadomo - monitor to kibla niestety. Mam nadzieję że za niego nie przepłaciłeś. W najlepszym razie pozostaje przyzwyczajenie się do gry. A jeszcze mi powiedz jaką rozdzielczość miałeś na poprzednim monitorze ?

Opublikowano

Spróbuj zmienić format obrazu w personalizacji (PPM-Właściwości-"odpowiednie ustawienia").

Może nieaktualne sterowniki.

Ale jak to nie pomoże, to kup nowy monitor no i elo.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Wcześniej grałem na notebooku ;d I normalnie to wyglądało, a jeszcze wcześniej grałem na tym monitorze co jest teraz. Też było ok z tego co pamiętam raczej.

sey5xr8jfxvz_t.jpg

Opublikowano

Co do tego drugiego zdjęcia, to dla mnie też to wygląda naprawdę ok. Gra wygląda u mnie dosłownie tak samo, nie da się już bardziej oddalić kamery.

Opublikowano

Zauważyłem, że problem nie jest tylko z tym, że "za bliski ekran". Porównałem ze streamem Kubona, i gdy on ma zablokowaną kamerę (stanąłem w tym samym miejscu co on) to widzi o wiele więcej niż ja. Czyli coś jest ewidentnie nie tak, a nie "kwestia przyzwyczajenia"

sey5xr8jfxvz_t.jpg

Opublikowano

Jak tak patrzę na to zdjęcie, to wszystko jest w jak najlepszym porządku(na to drugie). Są różnie rodzaje viewportów, wygląda na to, że lol po prostu skaluje wszystko tak, żeby zajmowało cały ekran, w twoim wypadku musi rozciągnąć wszystko w poziomie i dlatego to wygląda tak, jak wygląda.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

No właśnie nie jest w porządku. Ale to co piszesz może mieć sens. Dodam, że jak jest ekran ładowania gry, to ramki bohaterów (5 na 5) zajmują cały ekran, a u streamerów i u mnie wcześniej zajmowało może 3/4 lub 3/5. To już jest potwierdzenie, że coś jest nie tak + to że jednak jest różnica i jest ona nieprzyjemna

sey5xr8jfxvz_t.jpg

Opublikowano

@okajtek1

Pozmieniaj rozdzielczości w lolu i wybierz taką, jak ci najbardziej odpowiada. Nie jestem pewien jak dokładnie działa skalowanie(pewnie są jakieś metody które powodują, że to lepiej wygląda) ale załóżmy, że spirte w lolu mają proporcje 16:9, jeśli ktoś ma rozdzielczość o takich właśnie proporcjach, to załóżmy można to bezproblemowo rozszerzyć do 1920x1080 rozszerzając obraz 120razy, w przypadku twojej rozdzielczości (5:4) nie da się proporcjonalnie rozszerzyć/zmniejszyć obrazu, więc trzeba ją rozszerzyć inaczej na danej płaszczyźnie(x lub y). Sprawdź 1280×720, może będzie wyglądać lepiej (zmień na monitorze i w lolu, i zobacz czy według ciebie wygląda to lepiej.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...