Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Teraz czas na waszą opinię

c3glik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich czytelników. Na innym forum zapytałem ludzi czy ten zestaw "http://www.morele.net/inventory/info/a9N9ZY/"jest dobrze wykonany(czy wszystkie podzespoły będą ze sobą współpracować). Dostałem odpowiedzi, ze tak, lecz mam parę pytań.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!
1. Czy ten zasilacz wykona swoją prace z tym zestawem?
2. Na płycie głównej jest napisane DDR4-2133 - ja natomiast mam 2400. O co tutaj chodzi?
3. Czy moja obudowa w tym zestawie da rade wszystko "schować"?
4. Z tego co wiem to płyta główna umożliwia podkręcanie procesora - jak to jest w przypadku Karty Graficznej - też jest jakaś potrzebna do podkręcenia (czy ta co mam umożliwi mi? - choć raczej tego nie będę robił)
5. Czy chłodzenie w tym zestawie da radę?
6. Słyszałem, ze niedługo wypuszczą jakieś nowe karty graficzne na rynek - czy starsze karty graficzne spadną z ceny?
7. Opłaca się tutaj wrzucić mały jakiś dysk SSD i dlaczego? 

Opublikowano

1.Powinien dać radę, bez podkręcania.

2.Płyta powinna dostosować częstotliwość do swoich ustawień.

4.Procesor nie ma na końcu litery K przez co ma on zablokowany mnożnik, aby podkręcić procesor musiałbyś kupić np. i5 6600K, kręcenie karty polega na pobraniu programu np.MSI Afterburner i przesuwaniu suwakami aby dostosować odpowiednią taktowania karty, musisz tylko pamiętać że po kręceniu musisz monitorować temperatury.Jeśli chciałbyś kręcić to polecałbym zmienić kartę na coś od Nvidii (mają lepsze możliwości OC)

5.Chłodzenie da radę tym bardziej że nie będziesz podkręcał procesora.

6.Tego nikt nie wie, na logikę biorąc starsze karty powinny spaść z ceny ale jak będzie tego nikt nie wie.

7. SSD to dodatek który umożliwi ci lepszą pracę na komputerze, jak zainstalujesz na nim system to komputer włączy się w przeciągu kilku sekund, podobnie jest z grami np. CS:GO dzięki dyskowi SSD mapy będą ładować się szybciej, żeby nie było SSD nie zwiększy ci ilości FPS, wg mnie do takiego zestawu warto dokupić SSD, poprawi szybkość działania programów itp.

Opublikowano

Zestaw dobry

1. Zasilacz da radę spokojnie.

2. Płyta obsługuje taktowania do 2133 Mhz, jeżeli masz RAM o wyższym taktowaniu powinny się automatycznie skonfigurować do 2133.

3. Bez obaw, wszystko wejdzie.

4. Nie masz procesora z odblokowanym mnożnikiem i potrzebował byś nieoficjalnego biosu aby podkręcać (chyba, że się coś zmieniło), a Radeonów nie ma sensu podkręcać.

5. Nawet BOX od Intela da radę.

6. Wątpię aby ceny miały jakoś drastycznie spaść. Te nowe karty będą max 15% wydajniejsze, a ceny świeżo wypuszczonych kart nie będą tanie.

7. Oczywiście, że się opłaca taki 120GB na system i podstaowe programy. Poprawia to płynność całego systemu / instalacji / przenoszenia plików ale w grach co najwyżej szybciej się mapy ładują.

Opublikowano

Wypadałoby wspomnieć, że kupowanie i5 6600 jest nie opłacalne, płacisz 100 zł za 300 mhz, które nie wpłyną na wydajność w grach w żadnym zauważalnym stopniu. O wiele lepszym zakupem jest i5 6500.

Opublikowano

Wypadałoby wspomnieć, że kupowanie i5 6600 jest nie opłacalne, płacisz 100 zł za 300 mhz, które nie wpłyną na wydajność w grach w żadnym zauważalnym stopniu. O wiele lepszym zakupem jest i5 6500.

http://pclab.pl/art66130-10.html

https://www.youtube.com/watch?v=a0tN_n5ek1Y

Jestem zielony w tych sprawach lecz widzę, że w testach 6600 radzi sobie lepiej.

Jeszcze zapomniałem o dwóch pytaniach.

1. Jak wygląda instalacja systemu bez nośnika CD/DVD?

2. Jak wygląda instalacja systemu na dysku SSD? (Chciałbym to zrobić, a będę robił to pierwszy raz i nie wiem jak do tego podejść - jakby ktoś mógł to niech mnie pokieruje jakimś poradnikiem/video.)

Opublikowano

W regnumie boli 1 fan a kupno 2 nie ma sensu.

Brałbym troszke drozsza m25.

Co do ,, Non k skylake oc'' czy jak to tam bylo jest a raczej bylo mozliwe na z170.

Starsze biosy gdzies w necie sa i sadze ze napewno sie znajda ale update wtedy bedzie trzeba odciac.

Trzeba zbootowac pendriva z systemem.

To jest bardzo proste a jesli potrzebojesz pomocy w tejze czynnosci napisz na pw.

Dysk jak dysk wyglada to tak samo.

@Edit

Co do procesora bralbym odrazu i5 6600k.

W przyszlosci napewno zaistniala by rozbudowa, wtedy mozna by wymienic plytke i podkrecac bo to róznica 70zl pomiedzy non k a k

Co do karty graficznej niebralbym sapphire.

Racja dobre wykonanie, cichutka, dobry serwis ale 2 lata gwarancji to mało.

Asus jest dobrym wyborem.

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-box-strix-r9380-dc2oc-4gd5-gaming-770049/

Ale oczywiscie jesli nie jestes w stanie dolozyc nic to zestaw jak najbardziej dobry.

Opublikowano

Dziękuje, o to chodziło - lecz i tak już kupie ten nośnik.

Co do ,, Non k skylake oc'' czy jak to tam bylo jest a raczej bylo mozliwe na z170.

Starsze biosy gdzies w necie sa i sadze ze napewno sie znajda ale update wtedy bedzie trzeba odciac.

To jest bardzo proste a jesli potrzebojesz pomocy w tejze czynnosci napisz na pw.

@Edit

W przyszlosci napewno zaistniala by rozbudowa, wtedy mozna by wymienic plytke i podkrecac bo to róznica 70zl pomiedzy non k a k

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-box-strix-r9380-dc2oc-4gd5-gaming-770049/

Ale oczywiscie jesli nie jestes w stanie dolozyc nic to zestaw jak najbardziej dobry.

i5 6600k raczej nie udźwignie Antec, więc zostawie lepiej jak jest.

W ciągu tych dwóch lat to już wymienię kartę graficzną, ale dziękuje za odpowiedź!

Opublikowano

@Edit

W ciągu tych dwóch lat to już wymienię kartę graficzną, ale dziękuje za odpowiedź!

Antec bez problemu udźwignie i5-6600K.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@Edit

Antec bez problemu udźwignie i5-6600K.

Chciałbym już zostać przy modelu bez K.

Opublikowano

Ja bym dorzucił jeszcze parę dyszek do lepiej wyposażonej płyty głównej

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150m-pro-vdh-b150-ddr4-sata3-usb-3-1-matx-b150m-pro-vdh-779411/

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...