Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Klonowanie

Remover

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie sądzę, nie jestem ani za ani przeciw, do puki nie będzie to możliwe w normalnych warunkach a nie w laboratoriach jako ciekawostka. 

Klonujesz się po forum bezsensownie, zwykle klony nie mają żadnego własnego zdania... prawie jak trole. ;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nic nie sądzę, nie jestem ani za ani przeciw, do puki nie będzie to możliwe w normalnych warunkach a nie w laboratoriach jako ciekawostka. 

Klonujesz się po forum bezsensownie, zwykle klony nie mają żadnego własnego zdania... prawie jak trole. ;)

dopóki*

Zależy jeszcze w jakim celu, ale bardziej bym był skłonny ku klonowaniu zwierząt, niż ludzi. Człowiek to istota w pełni myśląca(no, czasem tego nie widać), niepowtarzalna, więc w moim odczuciu ludzie nie powinni być klonowani. Byłoby to po prostu dziwne. Człowiek jako, że jest taką istotą jaką jest, powinien pozostać unikalny. Poza tym mogłyby być chore(dla mnie) sytuacje, gdzie np. rodzinie której zmarło dziecko, zostałoby ono sklonowane i żyli by sobie dalej normalnie... Niby może się to wydawać dobrym wyjściem dla rodziny, ale według mnie coś takiego byłoby straszne, niemoralne itd. Zwierzęta to zależy w jakim celu. Nie orientuję się za bardzo w tym temacie, więc też nie chcę palnąć jakiś głupot, ale gdyby miało to jakiś sensowny cel, to nie miałbym nic przeciwko. 

Opublikowano

dopóki*

Zależy jeszcze w jakim celu, ale bardziej bym był skłonny ku klonowaniu zwierząt, niż ludzi. Człowiek to istota w pełni myśląca(no, czasem tego nie widać), niepowtarzalna, więc w moim odczuciu ludzie nie powinni być klonowani. Byłoby to po prostu dziwne. Człowiek jako, że jest taką istotą jaką jest, powinien pozostać unikalny. Poza tym mogłyby być chore(dla mnie) sytuacje, gdzie np. rodzinie której zmarło dziecko, zostałoby ono sklonowane i żyli by sobie dalej normalnie... Niby może się to wydawać dobrym wyjściem dla rodziny, ale według mnie coś takiego byłoby straszne, niemoralne itd. Zwierzęta to zależy w jakim celu. Nie orientuję się za bardzo w tym temacie, więc też nie chcę palnąć jakiś głupot, ale gdyby miało to jakiś sensowny cel, to nie miałbym nic przeciwko. 

Tak mi się wydaje, że zwierzęta mają takie same prawo do Ziemi. Każde zwierzę jest unikalne. Ma swoje cechy, którym człowiek nigdy nie dorówna i odwrotnie.

Wyjdź do naturalnego środowiska. Zobaczymy kto sobie lepiej poradzi, oczywiście jeśli wcześniej nie rozszarpie Cię jakaś zwierzyna.

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Tak mi się wydaje, że zwierzęta mają takie same prawo do Ziemi. Każde zwierzę jest unikalne. Ma swoje cechy, którym człowiek nigdy nie dorówna i odwrotnie.

Wyjdź do naturalnego środowiska. Zobaczymy kto sobie lepiej poradzi, oczywiście jeśli wcześniej nie rozszarpie Cię jakaś zwierzyna.

Tak mają takie same prawo, też są unikalne, ale nie porównuj zwierząt do ludzi, jak idk, owce, kozy itp. do istoty jaką jest człowiek. Człowiek jest istotą najwyższą pod względem rozwinięcia, człowiek to istota rozumna, która jest w stanie chociażby pojmować świat itd. Jakby to powiedzieć, hmmm... Klonowanie człowieka mogłoby spowodować brak autentyczności i wyjątkowości. W przypadku zwierząt nie miałoby to, aż tak dużego znaczenia, jak w wypadku ludzi. Bo co Ci z tego, że sklonowałbyś sobie 2 owce, a co z tego, jakbyś w taki sposób uzyskał 2 osoby poziomu Einsteina? Mogłoby to spowodować taką falę, że ludzkość by została ograniczona do takich klonów, sprowadziłoby się to do całkowitego ujednolicenia ludzi. U zwierząt takiego znaczenia by to nie miało. W zasadzie patrząc z drugiej strony, można by było uznać, że ten argument jest inwalidą, bo osobniki sklonowane będą  mogły się różnić pod względem osobowości z racji tego, gdzie się wychowywały, przez jakie będą przechodzi różne sytuacje i w jaki sposób one wpłyną na ich osobowości, ale też jeszcze nie wiadomo do końca do jakiego stopnia geny warunkują psychikę człowieka, a w jakim środowisko. Tak naprawdę są argumenty za i przeciw, i wydaję mi się, że to jaką kto stronę obierze, zależy tylko od moralności danego człowieka.  To jest moje czysto subiektywne zdanie, może się mylę, może jest to pomieszane, ale też temat nie jest mi jakoś bliżej znany. :P

Bez obrazy, ale ta część, którą zaznaczyłem na czerwono wydaje mi się idiotyczna, więc do tego odnosić się nie będę.

Opublikowano

Może nie rozumiem, ale sklonujesz człowieka w dużej mierze wizualnie. Osobowść i inne cechy są wykształcone przez obrane drogi życia.

Taki klon wyglądałby jak człowiek, ale mentalnie byłby dzieckiem.

W pewnej kwestii i to bez prowokacji, klonowanie byłoby dobre. Mógłbyś skopiować jakąś ładną dziewczynę i wychować ją pod siebie.

@Nieskalany czy wygląd nie jest czasem kwestią genetyczną?

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Może nie rozumiem, ale sklonujesz człowieka w dużej mierze wizualnie. Osobowść i inne cechy są wykształcone przez obrane drogi życia.

Taki klon wyglądałby jak człowiek, ale mentalnie byłby dzieckiem.

W pewnej kwestii i to bez prowokacji, klonowanie byłoby dobre. Mógłbyś skopiować jakąś ładną dziewczynę i wychować ją pod siebie.

Dla twojej wiadomości klon to nic innego jak organizm o tym samym materiale genetycznym ,a nie tym samym ciele. Poza tym klonowanie ludzi ze względu na obecny stan wiedzy i technologii byłoby wysoce nie efektywne do celów reprodukcyjnych.

bez gif

Opublikowano

W sumie to nie wiem co o tym myśleć, jeżeli będzie istniało takie coś jak klonowanie nie obejdzie się bez eksperymentów, zwierzęta i ludzie będą cierpieć.

Spójrzcie na te biedne roboty one też przez to przechodzą, kiedyś się zbuntują mówię wam:

Opublikowano

­To jest przyszłość, nasz gatunek wymiera by go za jakiś czas podtrzymać rozwój w tym kierunku jest potrzebny.

Gdzieś widziałem szalony pomysł jak z filmu, by produkować sklonowanych ludzi i zamiast mózgu montować komputer. Ciekawa sprawa ale niestety my takich czasów nie doczekamy. 

1000093817-removebg-preview-1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...