Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

unity, zmiana kierunku grawitacji, wsiąkanie w podłogę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sprawić aby postać (kapsuła) wsiąkała przez niebieskie deski przy okazji zmieniając grawitację zgodnie z osią deski? W planie wsiąkanie następuje po wciśnięciu klawisza, następuje pauza na czas animacji obkręcania się kamery, po tym kapsuła jest już po drugiej stronie deski (do góry nogami względem pozycji wyjściowej). Z pauzą nie mam problemu i obrotem kamery nie mam problemu, jednak z wsiąknięciem i zmianą grawitacji już tak. 

Deski mogą występować pod dowolnym kątem więc zmiana osi grawitacji też może być różna. Deski mogą być różnej grubości. Niektóre deski mogą być niewsiąkalne. Deski mogą mieć też różne kształty.

Domyślam się, że będę musiał tworzyć raya w kierunku punktu do najbliższej deski, przejść przez pierwszą płaszczyznę i wykonać obliczenia związane z przeciwległą płaszczyzną deski... ale jak nie wiem.

Poniżej taki obrazek poglądowy.

blue.png

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...