Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Plugin] Projekt pluginu Castle

Gość jakubhere

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

8027014604847251469745.png

Tak... na samym wstępnie ujmę, że jest to projekt jak widać po nazwie tematu i plugin nie jest w 100% gotowy oraz nie zaleca się wgrywanie go na serwer w celach normalnego używania. Dziekuję za przeczytanie krótkiego wstępu i zapraszam do pseudo profesjonalnej prezentacji.

Jako, że mi się nudzi, jestem nerdem i nie mam co robić pożytecznego w życiu oraz jestem bardzo połączony z moim domem to postanowiłem zacząć pisać projekt Castle. Zgaduje, że każdy wie co to za tryb, a jeśli jednak nie to niech się postara dowiedzieć. Nie chce tracić czasu na opisywanie go. Przepraszam.

Jeśli ktoś chce być testerem, a może w inny sposób chce pomóc bądź chce po prostu wiedzieć na jakim etapie jest plugin to zapraszam do mojego projektu na githubie (tak, plugin jest i będzie open source): Kliknij.

4691314604847251469745.png

W pluginie aktualnie możecie ujrzeć:

• Bazę danych.
  • System userów. Zapisywanie, wczytanie i możliwość pobierania informacji o nich.
  • Podstawowe komendy do ustawiania/dodawania/zabierania monet, zabójstw itd.
  • System walki wraz z asystami.
  • Podstawę modułów (Lobby, Mode).
  • Prawdopodobnie Działające API.
  • I jeszcze więcej rzeczy które tutaj zapomniałem dopisac.

5781514604847251469745.png

Tego czego nie ma, a powinno być:

• Teoretycznie dużej ilości rzeczy. Nie jestem w stanie określić, czego brakuje, ale jesteście w stanie to oszacować po tym, co już jest i tego co zobaczycie w aktualnym kodzie na githubie (link gdzieś poniżej). Mi będzie trudniej to zrobić, ponieważ bardzo słabo znam ten tryb, więc jak ktoś chce to może go opisać w poście.
  • Tego co napiszesz w poście. Jeśli będzie to w tematyce pluginu, a nadal tego nie ma to postaram się to dodać w przyszłości.

3706514604862341469745.png

Aktualnie, żeby plugin działał tak jak powinien trzeba mieć:

• Serwer z najnowszym Spigotem (aktualnie: 1.9.2) oraz Javą 8.
  • Bazę danych MongoDB (jeśli nie wiesz co to jest w takim razie poczytaj).

7088414604847251469745.png

Osoby które pomogły w jakimkolwiek stopniu rozwinąć projekt:

• @.happi. - grafika, dzięki!
  • @jackobPL1 - pomysły, dzięki również!
  • @KrejZi1337 - również pomysły, dzięki bardzo!
  • @PabloTL - więcej pomysłóóóów, danke!
  • TUTAJ MOŻESZ BYĆ TY - wystarczy, że pomożesz rozwinąć projekt robiąc szczerze cokolwiek.
Opublikowano

Wkońcu mongodb dzieci z serwerem na hostingu nie użyją :D

@antyblezur

Moje TODO:

- Ranking (algorytm wes z pluginu iRank)

- Podbijanie (System flag)

- Itemy stałe i tymczasowe za coinsy

- Osiągnięcia (np. 100 killi)

Opublikowano

@jackobPL1

Taak.. taki był plan oczywiście! :D

A tak na serio to po prostu uważam, że jest to lepsze rozwiązanie w tym przypadku niż zwykle mysql.

Co do osiągnieć i przedmiotów stałych to tak, będą. Same coinsy (monety) już są. Postaram się dodać dzisiaj jakiś system osiągnieć do wstępnego testowania.

P.S: O reszcie się jeszcze pomyśli.

Opublikowano

@Update:
Jestem w trakcie kończenia prototypu systemu osiągnięć (do wglądu na githubie). Orientuje się ktoś jak najlepiej zapisać te osiągnięcia? Myślałem aby zrobić coś w stylu Achievement Per User i wtedy zapisywać z userem te osiągnięcia, ale nie jestem tego pewien.

Opublikowano

drago czy to ty?

-

jak zrobisz te osiągnięcia to daj je w gui.

ogólnie większość daj w gui.

możesz zrobić też json-messagami wiadomości typu "[Castle] Arena MPC właśnie rozpoczęła odliczanie! Kliknij TUTAJ by dołączyć!" i przez tooltipa dać jakieś dalsze informacje typu stan graczy.

@jakubhere

no happinessa nie pamiętasz..

Opublikowano

Proponuje dodać:

- System asyst

- Fraga i punkty dostaje ten kto zadał przeciwnikowi najwięcej obrażeń.

O

/V\

/''\

Opublikowano

drago czy to ty?

-

jak zrobisz te osiągnięcia to daj je w gui.

ogólnie większość daj w gui.

możesz zrobić też json-messagami wiadomości typu "[Castle] Arena MPC właśnie rozpoczęła odliczanie! Kliknij TUTAJ by dołączyć!" i przez tooltipa dać jakieś dalsze informacje typu stan graczy.

@happix3

Tak, to ja. Jakaś sprawa? :D

Co do JSON'ów to się pomyśli, ale pomysł na pewno jakiś to jest.

Czy to DragoPeeL ?

@TheZahamar

Yep. :)

Proponuje dodać:

- System asyst

- Fraga i punkty dostaje ten kto zadał przeciwnikowi najwięcej obrażeń.

@KrejZi1337

System asyst jak i samej walki idzie na celownik po skończeniu osiągnięć czyli już w sumie niedługo.

Opublikowano

@ref & @update

Został w momencie w którym to piszę wydany "update" (kod na githubie, link do niego w głównym poście). Z tych ważniejszych zmian to:

• Prawie skończono system walk i rankingu (możecie testować, podstawy powinny działać).
  • Zaktualizowano do najnowszego Spigota 1.9.2.
  • Poprawki, optymalizacja i bugfixy. 

Oprócz tego została dodana grafika do tematu, dzięki @happix3

To tyle, zapraszam do testowania.

Opublikowano

z*********e się zapowiada.

będzie trzeba mieć oddzielne serwery (bungee) czy na jednym serwerze jedna arena?

Opublikowano

z*********e się zapowiada.

będzie trzeba mieć oddzielne serwery (bungee) czy na jednym serwerze jedna arena?

W zamiarze chce zrobić aby każda arena była na innym serwerze a to wszystkie spięte bungee czy czymś co jest forkiem bungee jak np. waterfall. Jak wyjdzie to się przekonamy.

Opublikowano

Czy będzie działał na nas punch w łuku ?

Proponuje dodać:

- Różne dźwięki np jak wygramy/przegramy arene, gdy coś kupimy itp.

- Możliwość zakładania klanów ? i np. Jeżeli jestem w klanie z kolegą to możemy się bić mieczem knockback 2 żeby sobie pomagać itp ?

- Możliwość kupienia w sklepie schematu armatki. Np. kartka papieru i gdy nią klikniemy na ziemi to pojawia się armata z tnt.

O

/V\

/''\

Opublikowano

Zrób pod wersję 1.9 :D

Zbędny post, wręcz pokuszę się, że jest to spam. Jakbyś czytał aktualizacje to byś zobaczył, że plugin jest na 1.9.2.

Czy będzie działał na nas punch w łuku ?

Proponuje dodać:

- Różne dźwięki np jak wygramy/przegramy arene, gdy coś kupimy itp.

- Możliwość zakładania klanów ? i np. Jeżeli jestem w klanie z kolegą to możemy się bić mieczem knockback 2 żeby sobie pomagać itp ?

- Możliwość kupienia w sklepie schematu armatki. Np. kartka papieru i gdy nią klikniemy na ziemi to pojawia się armata z tnt.

@KrejZi1337

Dźwięki postaram się dodać jak zostanie napisany cały system.

Prawdopodobnie dodam tworzenie drużyn aby mieć pewność, że dołączy się z przyjaciółmi do tej samej drużyny. Do tego możliwość bicia się np. knockback 2 nie będzie złym pomysłem.

Schematy również są ciekawym pomysłem, aczkolwiek może to zbyt bardzo przyśpieszyć grę oraz w znacznym stopniu pomoże drużynie atakującej. Jeśli znalazłoby się pomysły na schematy dla drużyny broniącej to pomysł do przemyślenia.

Dzięki i pozdrawiam.

P.S: Update może się opóźnić ze względu na brak czasu i naukę.

Opublikowano

Można download projektu? Przetestuje ;)

@HARD_1337

Wszystko jest na githubie, wystarczy skompilować sobie.

Mimo wszystko jak mi się uda to wrzucę jutro (czyt: 15.04.2016r.) wersję do testów tutaj i na githubie do pobrania od razu skompilowaną.

Opublikowano

a i jeszcze jedno.

ktoś tam zalecił, byś wziął system rankingu z pluginu iRank, jako, że jest to mój plugin, odpowiem na tę kontrowersyjną wiadomość zdaniem: nie bierz!

Opublikowano

a przerobisz na 1.7 ???

Oczywiście Nie.

a i jeszcze jedno.

ktoś tam zalecił, byś wziął system rankingu z pluginu iRank, jako, że jest to mój plugin, odpowiem na tę kontrowersyjną wiadomość zdaniem: nie bierz!

Spokojnie. Takiego chłamu, który jest dodatkowy kogoś innego nie wezmę.

Opublikowano

@ref

Projekt zostanie wznowiony prawdopodobnie dopiero w środę.

Przepraszam i pozdrawiam.

Opublikowano

tak trudno skompilować plugin z gita chociażby przez opcje wbudowane w Eclipse?

wszystko dać zrobione, a oni tylko odpalają.

sam testowałem i muszę powiedzieć, że będzie super.

Opublikowano

Widzę niezły projekt się szykuje ;) Tak myślę, że mógłbyś kille/deady zapisywać w oddzielnej kolekcji - dzięki temu będziesz mógł zapisywać dane zabicia/śmierci.

W dokumencie zapisywałbyś:

• ObjectId gracza
  • ObjectId killera (jeżeli gracz), lub nazwę zabicia (jeżeli inny przypadek)
  • Listę ObjectId z innymi graczami, którzy mają asysty,

Zaindeksuj w Mongo UUID gracza w kolekcji users - baza przyspieszy. ;)

Q8eOMob.png

Opublikowano

Widzę niezły projekt się szykuje ;) Tak myślę, że mógłbyś kille/deady zapisywać w oddzielnej kolekcji - dzięki temu będziesz mógł zapisywać dane zabicia/śmierci.

• ObjectId gracza

Eh..

To nie ten sam Pablo co kiedyś ;/

Molka wróć starego Pablo ;/

Plugin zapowiada się sztosik <3.

Już od samego początku jest bardzo dobrze!

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

• ObjectId gracza

@PabloTL

Ciekawy pomysł. Możliwe nawet, że dodam to.

Postaram się zindeksować. Dopiero zacząłem ogarniać Mongo więc chwilowo nawet nie wiem o co chodzi. :v

• ObjectId gracza

Eh..

To nie ten sam Pablo co kiedyś ;/

Molka wróć starego Pablo ;/

Plugin zapowiada się sztosik <3.

Już od samego początku jest bardzo dobrze!

@OldisPL

Danke bardzo. <3

@topic

Postaram się jutro dać jakiś mały update z możliwością pobrania skompilowanej wersji testowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...