Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC 5500max

Nagisa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jaki posiadasz budżet na kupno?        5500zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)     Najlepiej w przyszłym Tygodniu)

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?      Nie posiadam komputera - sprzedany , Monitor jaki posiadam  

LG FLATRON W2243S

Do czego ma służyć komputer?   Głownie do gier i serfowaniu po internecie

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?      Karta sieciowa Wi-FI (o dobrej mocy i zasięgu)

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?          Nie , posiadam swój

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?     Tak oczywiście

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?   Obudowa ma być stonowana typu ( Be Quiet! 600/800 , NZXT 340/440 coś w tym stylu (nie koniecznie z oknem)  , Dysk twardy nie jest konieczny posiadam swój , naped DvD nie potrzebny 

Proszę o usunięcie mojego tematu w innym dziale. Dziękuje 

Opublikowano

Stonowana? Jeżeli chodzi o minimalistyczny wygląd, to tylko takie praktycznie są godne uwagi. 

http://www.morele.net/inventory/info/FREEjw/

podkręcisz tego broadwella i masz bardzo wydajną maszynę. ewentualnie można iść w skylake, dlatego musisz mi napisać. tam byś miał ddr4 i o ile byś chciał kiedyś ulepszać platformę tj. proca to nie będziesz musiał zmieniać pamięci. mowa o nadchodzących nowych architekturach.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Napisałem propozycję w starym temacie ale widzę, że do niego nie zaglądasz tylko do tego więc napiszę to co w tamtym:

Moja propozycja:

http://www.morele.ne...ry/info/evPYq3/

Komputer bardzo cichy bo większość części jest od Be Quiet!.

Co można zmienić:

-HDD z 1TB na 2TB za 100 pln więcej,

-SSD z MX200 na 850 EVO,

-6600K na 6700K (ale tutaj odradzam bo będzie za mała różnica w grach by płacić ponad 500 pln więcej),

-płytę na bardziej "gamingową" tzn. M3, M5 itp,

-Pamięci RAM z 16GB na 8 (odradzam dawać więcej bo w grach to nie ma znaczenia, a jak robisz dużo rzeczy na raz to 16GB starczy na lata),

-GTX 970 na R9 390 (Nvidia zaczyna obrywać od Radeona więc bardziej bym Ci go polecił szczególnie z tego powodu, że AMD po premierze nowych kart nie odrzuci starych modeli tak szybko jak Nvidia.. no i 8GB VRAM)

Mam jedno spostrzeżenie... twój monitor ma z tego co wyczytałem tylko złącze D-Sub więc normalnie dałbym tutaj kartę "Asus Strix" ale do karty od MSI można go podłączyć przez dołączony do pudełka adapter.

Za zaoszczędzone 500 zł z budżetu możesz zmienić części na trochę lepsze (HDD, RAM, płyta, SSD) albo trochę przyciąć np. na obudowie zamiast za 400 to za 200 od Zalmana albo SilentiumPC (Z3 plus, M35).

Albo zamiast kupować jeszcze droższe części zostaw te co są, sprzedaj monitor i resztę pieniędzy dorzuć na nowy monitor np. AOC, iiyama itp.

Co do karty Wi-Fi to nie sądzę by Ci była potrzebna jakaś osobna od tej wbudowanej w płycie głównej jako, że i tak jest bardzo dobra.

Ale jak już uparcie chcesz tą kartę osobną to kup tą co podał kolega wyżej lub na USB np. TL-WN722N.

PS: Ja na twoim miejscu poczekał bym te 2 miesiące na premierę nowych układów graficznych zamiast kupować teraz

Opublikowano

Warto poczekac bo wyjda najpierw te topowe modele czyli. odpowiedniki 970, 980 i r9 390, 390x.

Najprawdopobniej pod koniec czerwca beda juz w sklepach.

Ja sam bym juz dawno mial kupionego PC ale wole poczekac na nowa generacje.

Opublikowano

A wiadomo jakich cen można się spodziewać?

Były niby jakieś "doniesienia", że 490x ma kosztowac 800$.

Ale nie wiemy nic, prawdopodobnie cena 390 będzie ceną 480 / x

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

A wiadomo jakich cen można się spodziewać?

Dwie rzeczy będą na 100% pewne.

1. Starsze generacje stanieją (na początku nie dużo ale potem będą stale stanieć).

2. Nowa generacja będzie szybko wykupowana więc trzeba się przygotować, że jeśli nie kupisz 1/2 tyg. po premierze to potem będziesz czekać na dostawę albo płacić 200/300 pln drożej kupując od innych ludzi.

Ceny będą tak jak z 970-tką w dniu premiery czyli będą kosztować tyle samo co stara generacja w sklepie lub trochę drożej.

@down przeciez ja wlasnie mowilem o aukcjach.

Opublikowano

1. Starsze generacje stanieją (na początku nie dużo ale potem będą stale stanieć).

Starsze generacje nie stanieją, a jeśli już to nieznacznie. Następnie znikną ze sklepów i będą dostępne tylko u handlarzyków z Allegro z wątpliwą gwarancją bądź na rynku wtórnym.

Opublikowano

Ja stwierdziłem że kupię kompa teraz, z R9 390, dopóki karta nie będzie sobie radzić z nowymi grami, wtedy wymienię na nową generację.

Czekać 3 miesiące na coś co jest jeszcze do końca nie pewne, po czym okaże się że ceny będą wyższe niż oczekiwano.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Gdybyście używali google to byście wiedzieli, że ceny zostały już podane. Teraz nie rzucę linkiem, bo już z miesiąc temu przewijało się to przez fora.

Nowsza generacja będzie o tyle lepsza, że będzie to HBM2, które znacznie się różnie od dotychczas wykorzystywanych pamięci GDDR5. Może się okazać, że za sprawą nowych pamięci nastąpi szybki rozwój gier i stare generacje będą zbyt słabe do najnowych tytułów (mówię tutaj o okresie 2-3 lat).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Gdybyście używali google to byście wiedzieli, że ceny zostały już podane. Teraz nie rzucę linkiem, bo już z miesiąc temu przewijało się to przez fora.

Nowsza generacja będzie o tyle lepsza, że będzie to HBM2, które znacznie się różnie od dotychczas wykorzystywanych pamięci GDDR5. Może się okazać, że za sprawą nowych pamięci nastąpi szybki rozwój gier i stare generacje będą zbyt słabe do najnowych tytułów (mówię tutaj o okresie 2-3 lat).

HBM2 będzie tylko w topowym modelu od nvidii, reszta będzie na gddr5x.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Tych pamięci nie ma w innych kolorach na DDR4. Tylko czarny.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Na 15 możesz próbować bez problemu, na 14 już takie pewnie to nie będzie. 

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...