Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer chyba jakiego w PL jeszcze nie było

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemka,

Po miesięcznej analizie "terenu minecraft'owego". Stwierdziłem, że brakuje polskiego serwera RealLife...Po poszukiwaniach owego serwera nie znalazłem ŻADNEGO Reallife,na którym bym zagrał...same EasyHc(jak dla mnie to jest ich za dużo). Postanowiłem więc utworzyć taki serwer o luźnej atmosferze, gdzie administracja nie będzie miała dużego wpływu,ale to gracze będą o większości decydować.

1. Jak by miał wyglądać serwer?
  • Serwer posiadałby 2 państwa
Przedostanie się z 1 do drugiego państwa byłoby możliwe tylko za pomocą samolotu po uprzednim załatwieniu sobie wizy i wykupieniu biletu lotniczego w specjalnym punkcie.A więc pierwsze gracz by musiał udać się do ambasady tego " 2 państwa" , a następnie udać się na lotnisko i przejść tam odprawę i poczekać na lot itp.(Tak jak w realu).Loty odbywały by się raz w tygodniu. Przekroczenie granicy będzie groziło deportacją i karą pieniężna.

• Państwem rządzi rząd
W każdym państwie gracze utworzą rząd poprzez wybory.Oczywiście każdy gracz będzie mógł się zgłosić poprzez wypełnienie wszystkich zobowiązań. Sejm by się składał z premiera i 10 graczy (w 1 państwie,w drugim będzie osoby rząd).Rzad będzie miął za zadanie przyciągnąć do siebie jak najwięcej graczy poprzez obniżanie podatków...dawanie dodatków.Ale żeby nie było tak łatwo to reszta graczy może składać petycje,odwołania (musi to zaakceptować prezydent).Rzad posiadałby własny skarb państwa,który jest zasilany podatkami.Sądownictwo i prawo będzie zależne od rządu. Jeżeli posłowie stwierdzą, że w państwie nr 1jest zakaz posiadania krów to tak ma być i każde wykroczenie będzie karane. Aby zmiana była rząd musi przegłosować ustawę :D

• Działki,bloki,apartamenty
W każdym mieście będzie możliwość wykupienia sobie mieszkania w bloku/apartamencie lub domu jednorodzinnym. Jeżeli chodzi o działki to najprawdopodobniej ich nie będzie (możliwość wykupienia działki, ale dla tych "bogatszych")

• Rodziny
Każdy będzie mógł wsiąść ślub...ale z rozwodem nie będzie już tak łatwo...Musi odbyć się rozprawa i to sąd  rozstrzygnie, czy małrzenstwo ma się zakończyć :D

• Praca
 Prace podporządkowane realnemu światu, czyli np. nauczyciel lekarz itp.

• Zabawy 
Tutaj jeszcze nie mam szczegółowych planów...na pewno bedzie możliwość skoku na bungee

• Ceny oraz sklep
Ceny będą się zmieniać zależnie od (inflacji/deflacji). Natomiast co do sklepu to jeszcze nwm, czy będzie...Jeżeli będzie to skromny. To gracze będą zakładać sklepy na specjalnej ulicy do tego przeznaczonej-deptak :D

• Wygląd państw
Pierwsze miasto- na pustyni, palmy z małymi górami oraz dostępem do morza itp.  Drugie państwo: teren naturalny bez dostępu do morza..ale z górami itp.

• Ulice
Miasta będą podzielone na kilka czesci:1. dzielnice dla bogatszych,biednych...centrum z wieżowcami...możliwość wygrzewania się na plaży...itp.

• Kary
Za mniejsze wykroczenia kara pieniężna lub wiezienie (zlodziejstwo,pobicie,morderstwo) ...a za poważne typu (obraza administracja,graczy,reklamy) bany

Podoba się wam i co o tym myślicie? Jeżeli macie jakieś propozycje lub pytania...to śmiało piszcie :D

Opublikowano

Typowy serwer zwany Real Life. Było parę takich projektów (może nie działały na tej samej zasadzie), ale niestety upadły. Oczywiście nie ma nic przeciwko, aby taki projekt powstał, ale większość graczy przeniosło się z MC na CS:GO lub inne gry + musiałbyś zainwestować trochę pieniędzy w samą reklamę czy hosting. 

Opublikowano

Nie chcę Ci psuć zapału ale to nie wyjdzie. Taki serwer wymagałby conajmniej 100 ogarniętych graczy na start aby wszystko mogło jako tako funkcjonować. Po za tym włożysz masę kasy na pluginy, stronę, maszynę, reklamę itd. Dlatego właśnie w Polsce nie ma żadnego takiego serwera. Jest to prawie niemożliwe do wykonania.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie chcę Ci psuć zapału ale to nie wyjdzie. Taki serwer wymagałby conajmniej 100 ogarniętych graczy na start aby wszystko mogło jako tako funkcjonować. Po za tym włożysz masę kasy na pluginy, stronę, maszynę, reklamę itd. Dlatego właśnie w Polsce nie ma żadnego takiego serwera. Jest to prawie niemożliwe do wykonania.

Serwer ma szanse wyjść. Nie przekreślaj go na starcie. 

Piszesz tutaj o kwestii finansowej. Na sam początek nie musi być to mega wydajna maszyna za kilka tysięcy złotych. Jako były właściciel i programista mogę Cię zapewnić iż programiści nie biorą tak dużo za pluginy. Po uzgodnieniu czasu pracy i wynagrodzenia nasz drogi autor może zapytać czy wykona mu stronę WWW.

Tak więc nie ma rzeczy nie do zrobienia.

Opublikowano

Serwer ma szanse wyjść. Nie przekreślaj go na starcie. 

Piszesz tutaj o kwestii finansowej. Na sam początek nie musi być to mega wydajna maszyna za kilka tysięcy złotych. Jako były właściciel i programista mogę Cię zapewnić iż programiści nie biorą tak dużo za pluginy. Po uzgodnieniu czasu pracy i wynagrodzenia nasz drogi autor może zapytać czy wykona mu stronę WWW.

Tak więc nie ma rzeczy nie do zrobienia.

kryptoreklama ?

dobrzy programisci ktorzy wiedza co robia nie biora duzo 

gimbusiarnia z mpc bierze w c**j za pluginy ktore cudem dzialaja 

@top

1. ortografia...

2. pomysly ktore napisales wymagaja co najmniej 50 stalych graczy ktorzy beda sie wczuwac w gre na serwerze 

3. bez bardzo znanego youtubera od srajkraftow typu stuulejarz albo srezi nie masz szans na wybicie 

Opublikowano

@ziele113

Oby nie było SkriptCore

Jak znajdziesz ogarniętych koderów do projektu to może wyjść dobrze.

Ale pamiętaj takj serwer wymaga stałej ilości graczy musisz sie liczyć z dużymi kosztami za reklame.

Veni, vidi, vici

I came, I saw, I conqered

Opublikowano

Na moim serwerze jest podobny tryb. ;)

Bez znajomości javy nie polecam zaczynać prac nawet.

Lub bez programisty :) Mało było takich serwerów w Polsce ale to bardzo duże koszty taki serwer. A jak nie wypali to jesteś w plecy. :)

Opublikowano

Typowy serwer zwany Real Life. Było parę takich projektów (może nie działały na tej samej zasadzie), ale niestety upadły. Oczywiście nie ma nic przeciwko, aby taki projekt powstał, ale większość graczy przeniosło się z MC na CS:GO lub inne gry + musiałbyś zainwestować trochę pieniędzy w samą reklamę czy hosting. 

Jeżeli chodzi o hosting to z tym nie ma problemu...Jeżeli jest dobry pomysł to forum do którego należę ma dedyka...Wiec ponoszę koszty reklamy...

Oczywiście, ze im większa ilość graczy tym lepiej...ale początki zawsze są ciężkie...Ale myślę, że gracze się znajdą.

Wiem na 100% že nie zrobisz rakiego serwera

Skąd takie wnioski?

Na moim serwerze jest podobny tryb. ;)

Bez znajomości javy nie polecam zaczynać prac nawet.

Lub bez programisty :) Mało było takich serwerów w Polsce ale to bardzo duże koszty taki serwer. A jak nie wypali to jesteś w plecy. :)

Myślę, że nie będzie tak żle...

A co do kosztów myślę, że nie taki diabeł straszny jak go piszą :D Ale mogę się mylić..

Oczywiście jest przy tym trochę pracy(Budowa mapy-jest w trakcie budowy) i konfiguracja

Może macie jeszcze jakieś propozycje do wprowadzenia...I jeżeli moglibyście to napiszcie tutaj czy zagralibyście. Pozdrawiam 

Opublikowano

W Polsce Ci się nie uda zrobić takiego serwera - w Polsce na pewno nie. Zbyt wiele tutaj chamów, którzy od razu (jeśli będziesz miał więcej graczy +50) będą atakować Twój serwer. Co do kosztów to wg. mnie musiałbyś min. 500zł na start wyłożyć, bo raczej inaczej się nie uda jeśli nie znasz Java. Tutaj jest też ważne pytanie - czy serwer sam się utrzyma, chodzi tutaj o pieniądze. Nie podałeś przykładów w jaki sposób mógłby się serwer utrzymać. Zamierzasz zawsze płacić za serwer co miesiąc, bo mi się wydaje, że to jest nieopłacalne? 

Polecam zrobić go na modach co doda Ci więcej pracy, ale udoskonali serwer, doda nowości, których nikt nie zna, bo co takiego dodaje zwykły Minecraft? Wiele osób przestało grać z powodu nudy, tylko bicie, kopanie. Dodasz jakieś mody to zawsze trzeba będzie dowiedzieć się jak działa mod i co można w nim zrobić.

Opublikowano

Jeśli 500zł wystarczy na start, żeby napisać wszystkie pluginy, to kogoś wyżej pokopało, mówiąc, że "programiści" z MPC biorą dużo kasy. Programiści javy których znam, nie usiedli by za mniej niż 1000zł do projektu. 500zł to mało za działający plugin, który jakby nie patrzeć będzie dość zaawansowany.

Podpinam się do wcześniejszych wypowiedzi, w Polsce jest za mały rynek na taki serwer.

Opublikowano

Jeśli 500zł wystarczy na start, żeby napisać wszystkie pluginy, to kogoś wyżej pokopało, mówiąc, że "programiści" z MPC biorą dużo kasy. Programiści javy których znam, nie usiedli by za mniej niż 1000zł do projektu. 500zł to mało za działający plugin, który jakby nie patrzeć będzie dość zaawansowany.

Podpinam się do wcześniejszych wypowiedzi, w Polsce jest za mały rynek na taki serwer.

Ale czy ja coś powiedziałem na temat poszukiwania programistów? Nie przypominam sobie?! 

Nie chodzi mi o nie wiadomo jaką ilość graczy te około 50-60 by starczyło...Chodzi o sam pomysł by coś takiego stworzyć.

Opublikowano

Żeby to się udało to musi być na otwarciu serwera przynajmniej tych 40 graczy, a potem musi się to zwiększać a nie zmniejszać, co jest trudne.

Dlaczego od razu 40 graczy?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakby wypaliło, to zarąbisty pomysł :).

Ja tam bym dodał Real Life za komuny...

Jak nie chce ci się robić sklepów, to walnij do sklepu ocet, i kiszone ogórki, + co jakiś czas coś tam dodawaj.

Dodaj jakiś motyw pvp, w sensie policja i złodzieje

I zrób to wszystko po angielsku, i reklamuj na zagranicznych serwerach

W Polsce raczej nie wypali.

Daj lajka! Nic to nie kosztuje, ale bardzo tego potrzebuje!

d9xa4.png

10 | 25 | 50 | 75 | 100 | 250 | 500 | 1000

Kliknij w obrazek! Zobacz nasz serwer!

Chcesz abym zobaczył? Napisz @Notrax3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...