Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC IEM

Remzoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, chcę poznać wasze zdanie na temat tych komputerów, a jak wiadomo dzielą się one na serię Challenger i Champion.

Czy są one w ogóle opłacalne? Mam na myśli stosunek ceny do wydajności.

Który z zestawów (najtańszy) byłby odpowiedni do nagrywania oraz streamowania w fullHD wraz z renderingiem i nagrywaniem filmów w 60 fpsach?

Czy da radę złożyć odpowiednik takiego komputera (wybranego) aby miał równie dobre osiągi ale byłby nieco tańszy?

Tutaj link do wszystkich kompów wraz z parametrami.

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

kiedy widzę zestaw za 5k z r9 380, mówię nie! wypełnij wzór z regulaminu i wtedy złoży się coś na 100% lepszego. szkoda tracić pieniędzy, prawda? 

przykład kompa za 4k. ten zestaw jest w karbrajdach korsarzach, które są trochę grzałkami w porównaniu do innych w tej samej cenie. zasilacz 550W z certyfikatem 80+ (tak podano na stronie) to pewnie jakiś vs 550, którego sam mam, ale do kręcenia całkowicie się on nie nadaje. do tego leciwe chłodzenie bo spartan, przecież do oc to ma się nijak. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? nie wiem ile będę miał. może to być 4k, może 5k, a mozę 6 więc 3 zestawy można ogarnąć
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) także nie mam pojęcia
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? chyba bez znaczenia, komp sprzed 10 lat 
Do czego ma służyć komputer? montaż, streamowanie, rendering, granie
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? jedynie monitor i klawiatura mechaniczna

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? możliwe, ale nie znam się na tym
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? jak najwydajniejszy do nagrywania w 60 fps i full hd

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

nie mam akurat co robić, to złożę.

http://www.morele.net/inventory/info/lzAGar/

fajny mechanik z czerwonymi switcherami. klawiatura dobrze wykonana, w/w przełączniki red są przeznaczone pod gierki, co idealnie będzie się wpasowywało. najlepszy monitor w swojej cenie z matrycą ips, przez co praktycznie w każdej pozycji monitor będzie dobrze odwzorowywał kolory (nie to co na TNach). Bardzo dobry zasilacz 650W, który naprawdę fajnie trzyma napięcia i nie ma mowy o bsodach spowodwany przez niego, a to za sprawą użytych dobrych podzespołów tj. japonskie kondensatory, mostki do prostowania napięć i dc/dc. i7 6700k, która idealnie sprawdzi się właśnie pod nagrywanie. Karta też jest można powiedzieć najopłacalniejsza, bo wszystkie gry jeszcze na niej hulają spokojnie ULTRA 60 fps. Obudowa bezkonkurencyjna w swojej cenie mająca dość grube blachy, miejsce na kable, żeby na stronie roboczej nie zalegały i jest dość pojemna. Nie wspominając o wentylatorach w zestawie. Płyta główna i chłodzenie spokojnie wytrzymają oc tego proca na poziomie 4,6/7 GHz przy 70 stopniach. Nie powinien się bardziej grzać, lecz jeżeli będzie to może konieczne będzie podkręcenie obrotów lub zakup lepszej pasty (w ekstremalnych wypadkach nałożenie normalnej pasty pod ihs, ale dla kogoś, kto ma dziurawe ręce nie polecam [w tym dla mnie]). Szybkie pamięci, posiadające profil xmp, przez co jeszcze bardziej będziesz mógł je wykręcić i na koniec SSD, który pod system idealnie się nada za sprawą 19nm kosci mlc. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Wielkie dzięki @Harriott :)

Jeszcze tylko sprawa dorzucenia miejsca, bo trochę materiału będę miał a 120GB z ssd na pewno mi nie starczy. Jakieś HDD, sata iii? czy jak to tam mozna by było ogarnąć? 

I jeszcze można klawiature wyrzucić, a za to jakiś monitor koło 1k aby miał te 122/144hz. Mógłbyś :)?

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

ale to masz 1TB HDD, tam możesz trzymać materiały.

chyba że chcesz mieć totalny magazyn 3TB np. HGST, który jest mało awaryjny bardzo. Wtedy wyjdzie sporo poza budżet. jeżeli możesz dołożyć do 6k te 200/300 zł to pisz i napisz jeszcze co konkretnie chcesz. 

Opublikowano

Grafikę możesz podmienić na MSI

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-390-8gb-gddr5-512-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-390-gaming-8g-707126/

Jedna z najlepszych R9 390 pod względem chłodzenia, a tańsza od Asusa.

Warto za to dorzucić do Grandisa. Niewiele droższy od Fortisa, a według testów widocznie wydajniejszy

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-grandis-xe1236-spc099-643221/

Reszta zestawu w sumie ok.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Jeżeli to jest względem mojego zestawu, to grandis jest glosniejszy niż Fortis, ale wydajniejszy. Tylko że to kilka stopni, a i tak wytrzyma wykrecona i7 przy 70 stopniach. Ja msi nie daje, ale to z własnego przekonania. Sapphire najcichsze, ale ma 2 lata gwarancji. Asus z Msi pewnie podobnie chlodza, mają obydwie po 3 lata gwarancji, więc to kwestia uznania wg mnie.

Opublikowano

Który zestaw lepszy? Nie chcę aby pojemnościówka łapała te szumy komputera, albo przynajmniej aby były one jak najmniejsze.

NU94p9A.gif

Wracam..

Opublikowano

tak jak pisałem, fortis cichszy, ale grandis lekko zimniejszy. ja preferowałbym fortisa, bo i tak spokojnie wykręcisz proca bez obawy o temperatury. ASUS r9 390 ma 3 lata gwarancji, średnio chłodzi, ma lekko podniesione zegary i ładnie wygląda. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...