Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Z czym i jak zacząć przygody z grafiką?

Synek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jw. 

Jaki program, od czego konkretnie zacząć by z czasem móc robić coraz lepsze rzeczy?

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

nie ma co sie pierdolic, lec od razu na fotoszopie omin cale zjebane robienie sygnatur bo za to ci nie bedo placic, sprobuj logotypy albo jakies stronki powiedzmy dla serwerow metin2 czy coś w tym stylu i najwazniejsze abyś się nie poddawał, podchodz do kazdej nowej pracy z optymizmem i zaangazowaniem

w ogole na forumku jest w c**j kocur dział o nazwie fanart jest tam taki grafik jak gnabry z ktorym grasz w haksbal, sporo ci doradzi bo to dobra morda jest pzdr a jesli on tego nie zrobi to ktoś z mgt na 100%

Opublikowano

Spokojnie Basille od razu nie wrzucaj go na głęboką wode  :lenny: 

Powiem na moim przykładzie jak zaczynałem :

Grafiką zacząłem się interesować początek 2012r, wiadomo początki nie były trudne jak na początkującego laika. Na początek pobierz sobie GIMP'a, zacznij najlepiej od łatwiejszych rzeczy typu avatary/sygnatury.

''nie ma co sie pierdolic, lec od razu na fotoszopie omin cale zjebane robienie sygnatur bo za to ci nie bedo placic, sprobuj logotypy albo jakies stronki powiedzmy dla serwerow metin2''

Basille twoje podejście mi się nie podoba, grafika nie polega na samym zarabianiu z tym ale o czerpaniu z tego satysfakcji. Nie słuchaj go że od razu masz lecieć na Photoshopa, lepiej pobierz GIMP'a, zapoznaj się z funkcjami jakimi posiada, oglądaj na YouTube oczywiście poradniki na temat GIMP'a jak wykonać logo czy też sygnature. A szczególnie już nie napieraj się szybko na tworzenie stronek na serwery bo to jeszcze musisz więcej poćwiczyć i nabrać doświadczenia, ale jedyny dobry aspekt który napisałeś panie z góry ''Najważniejsze abyś się nie poddawał, podchodz do każdej nowej pracy z optymizmem i zaangazowaniem'' 

Musisz też zapoznać sie co to jest (takie podstawy wg mnie)

● Render, stock, mockup 

● Background/texture

● Dobierania barwy do pracy (kolorystyka)

● Fonty (czcionki)

Na początek zarejestruj się na stronce : graffika.pl, ogarnij jakie są działy tam są setki poradników, porad na pewno coś znajdziesz.

Co do tego GIMP'A jak już sobie poradzisz nieźle w tym programie to polecam przesiadkę wtedy na Photoshopa, są praktycznie prawie te same funkcje ale wiadomo ten program oferuje więcej możliwości :)

Powoli na spokojnie, czytaj i oglądaj poradniki i wtedy pokaż jaki jesteś kreatywny i jaką masz wyobraźnie :)

Ucz się, praktykuj a osiągniesz efekty aż dostaniesz OBSESJI jak ja na temat grafiki, pozdrawiam :)

Opublikowano

Dodam, że zamierzałbym się skupić na tapetach, sygnaturach i po prostu, jak to ująć, normalnych przeróbkach zdjęć. 

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Spokojnie Basille od razu nie wrzucaj go na głęboką wode  :lenny: 

Powiem na moim przykładzie jak zaczynałem :

Grafiką zacząłem się interesować początek 2012r, wiadomo początki nie były trudne jak na początkującego laika. Na początek pobierz sobie GIMP'a, zacznij najlepiej od łatwiejszych rzeczy typu avatary/sygnatury.

''nie ma co sie pierdolic, lec od razu na fotoszopie omin cale zjebane robienie sygnatur bo za to ci nie bedo placic, sprobuj logotypy albo jakies stronki powiedzmy dla serwerow metin2''

Basille twoje podejście mi się nie podoba, grafika nie polega na samym zarabianiu z tym ale o czerpaniu z tego satysfakcji. Nie słuchaj go że od razu masz lecieć na Photoshopa, lepiej pobierz GIMP'a, zapoznaj się z funkcjami jakimi posiada, oglądaj na YouTube oczywiście poradniki na temat GIMP'a jak wykonać logo czy też sygnature. A szczególnie już nie napieraj się szybko na tworzenie stronek na serwery bo to jeszcze musisz więcej poćwiczyć i nabrać doświadczenia, ale jedyny dobry aspekt który napisałeś panie z góry ''Najważniejsze abyś się nie poddawał, podchodz do każdej nowej pracy z optymizmem i zaangazowaniem'' 

Musisz też zapoznać sie co to jest (takie podstawy wg mnie)

● Render, stock, mockup 

● Background/texture

● Dobierania barwy do pracy (kolorystyka)

● Fonty (czcionki)

Na początek zarejestruj się na stronce : graffika.pl, ogarnij jakie są działy tam są setki poradników, porad na pewno coś znajdziesz.

Co do tego GIMP'A jak już sobie poradzisz nieźle w tym programie to polecam przesiadkę wtedy na Photoshopa, są praktycznie prawie te same funkcje ale wiadomo ten program oferuje więcej możliwości :)

Powoli na spokojnie, czytaj i oglądaj poradniki i wtedy pokaż jaki jesteś kreatywny i jaką masz wyobraźnie :)

Ucz się, praktykuj a osiągniesz efekty aż dostaniesz OBSESJI jak ja na temat grafiki, pozdrawiam :)

K***a, nie koloruj tekstu bo idzie oczopląsu od tego dostać. Jeśli myślisz, że to ładniej wygląda, to zapewniam Cię, że nawet jeśli, to bardzo dużym kosztem czytelności tekstu, odechciewa się tego czytać.

Poradników na necie jest multum, wystarczy wpisać w google i już zostaniesz mniej więcej nakierowany. Próbuj na początku z jakimiś Gimpami, a tak to najlepszy jest Photoshop. To jeśli chodzi o programy. Tak na początek najlepiej zajdź tak jak Ci @1373230489-U611928.pngBasille napisał do działu fanart/złap kogoś z MGT, czy by Ci z podstawami nie pomógł.

Opublikowano

Poradniki na forach? Poradniki video itp? Gimp, Fotoshop? Nie jestem jakiś master zajefajny znam podstawy ale planuję uczyć się włąsnie pod kątem grafiki :)

Polecam proste na razie przeróbki, nauczenie się co robi dana funkcja, jeśli chcesz operować w gimpie polecam <a href="https://www.youtube.com/user/CzarnyByd">jego </a>

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Polecam na początek GIMP, po czasie Photoshop. Zaznajomić się z zasadami grafiki, mieszaniem warstw. Oglądać dużo poradników, próbować wykonywać coś samemu.

6304914575543571492781.gif

Opublikowano

jeb,ać gimpa

tylko photoshop.

oglądaj poradniki z jutuba albo najlepiej znajdź sobie jakąś w miare prostą do wykonania prace i spróbuj odwzorować ją. tak przynajmniej robiłem ja.

Opublikowano

jeb,ać gimpa

tylko photoshop.

oglądaj poradniki z jutuba albo najlepiej znajdź sobie jakąś w miare prostą do wykonania prace i spróbuj odwzorować ją. tak przynajmniej robiłem ja.

gimp to bardzo profesjonalny program, nie wiem o co chodzi

przede wszystkim ćwicz, inspiruj się, jak zobaczysz coś co Ci się spodoba, od razu pytaj się "jak to jest zrobione"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...