Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dodatkowa karta i nowa płyta!

Mandblo3331

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć posiadam komputer o parametrach :

RAM 4x 4gb GOODRAM PLAY BLUE 1600Mhz

Windows 8.1 64bit

Płyta główna : Gigabyte (GA-B85M-D3H)

Zasilacz BE QUIET 650W

Procesor I5690 3.50Ghz

Dysk HDD WD Caviar 1TB

Dysk SSD  GOODRAM C100 120GB

Obudowa Cooler Master N300

Karta graficzna  Gigabyte GTX960  GV-N9602F2-4GD

Chciałbym kupić lepszą płyte główną do 500zł , tak żeby wszystko pasowało!

I chciałbym dokupić Drugą kartę graficzną do 999zł max najlepiej MSI bo słyszałem ,że ta firma jest lepsza.

Mam kilka pytań czy np. lepiej mieć 2x 960 czy 1x 980.

Czy karta MSI będzie współgrać z Gigabytem.

Czy nie będzie mi trzeba lepszego zasilacza lub procesora?

Opublikowano

Nie opłaca się łączyć GTX 960 w SLI.

Zły procesor podałeś. Popraw.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

serio sie nie domyslisz, ze to i5 4690k? ...

1. MSI Z97-G43 albo Gigaodbyt GA Z97 HD3 bedzie ok (dokup tez chlodzenie i rob OC).

2. Nie do konca, zreszta nie rob tego (patrz nizej).

3. Lepiej 980, sli niektore gry maja problem, a i tak nie mysl, ze bedzie moc dwoch 960 (ze pelne 2 gtxy beda mogly byc wykorzystane).

4. Bedzie.

5. Nie, ten starczy w sumie.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

serio sie nie domyslisz, ze to i5 4690k? ...

1. MSI Z97-G43 albo Gigaodbyt GA Z97 HD3 bedzie ok (dokup tez chlodzenie i rob OC).

2. Nie do konca, zreszta nie rob tego (patrz nizej).

3. Lepiej 980, sli niektore gry maja problem, a i tak nie mysl, ze bedzie moc dwoch 960 (ze pelne 2 gtxy beda mogly byc wykorzystane).

4. Bedzie.

5. Nie, ten starczy w sumie.

Równie dobrze może to być i5 4690, bo nie dopisał końcówki K.

Co do grafik. Czekaj do końca kwietnia/maja, gdy wyjdą nowe układy graficzne, sprzedasz swojego GTX'a i kupisz jakiegoś ze stajni GTX1xxx.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Intel Core I5 4690 3.5GHz (bez K)

Może jeszcze jakieś cichutkie ale wydajne chłodzenie do tego procesora polecacie?

+ Dobrą płytę główną można od razu pod lepszą grafikę :>

Czyli mam sprzedać i kupić gtx 980?

Nie da się np. 960 i 970 ;c?

Opublikowano

Intel Core I5 4690 3.5GHz (bez K)

Może jeszcze jakieś cichutkie ale wydajne chłodzenie do tego procesora polecacie?

+ Dobrą płytę główną można od razu pod lepszą grafikę :>

Czyli mam sprzedać i kupić gtx 980?

Nie da się np. 960 i 970 ;c?

Na razie zostaw GTX 960 i zaczekaj na nowe karty od AMD i NVidia.

Co do płyty głównej - co ty chcesz tu zmieniać, jak ta płyta jest wystarczająca do tego procesora?

Spartan 3 LT to dobry zamiennik box'a. Jest cichszy, a i temperatury daje niższe:

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-lt-he1012-spc145-858456/

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Nie wiem czy te nowe karty nie będą za drogie.

Płyta jest wystarczająca ? Myslałem ,ze jest słaba nie znam się :D

Najbardziej odpowiada mi połączenie GTX 960 + GTX 970 no ale nwm czy to będzie dobrze współgrać.

Co to tego chłodzenie to mogę dać z 200zł max (im tańsze tym lepiej , ale niech się zmieści w obudowie ,będzie w miare ciche bo mam dużo otworów w obudowie i mnie trafia jak ,,traktor jedzie'' :D:D

Opublikowano

Lepszy płyta nie ma sensu. Wyższe płyty główne są oparte o chipset Z97, który jest dedykowany do procesorów z "k", czyli tych z odblokowanym mnożnikiem. Gdybyś zmienił procesor na taki z "k", to zmiana płyty ma sens. Aktualnie nie ma sensu, ani zmieniać płytę, ani procesora (tym bardziej na i7 - tak z góry mówię).

i7 w grach nda ci 2-3fps, nic więcej, bo jest przeznaczony do czego innego niż gry.

Co do grafiki, to nowe układy od AMD zapowiadają się ciekawie i możesz się nimi zainteresować, jednak przed kupnem wróć, bo będziemy w temacie ich wydajności zapewne ;)

#edit #UP

Płyta jest ok.

Łączysz tylko IDENTYCZNE karty graficzne. W innym wypadku lepsza (GTX970) zwolni do wolniejszej (GTX960). Czy w rezultacie masz 180% mocy GTX960 (i dalej 2 lub 4GB pamięci, bo pamięć się nie dodaje).

Nowe grafiki zapewne w cenie ok 2k będą już te niemal najwyższe, zależy od polskich cen i kursu dolara, ob ceny już zostały podane w internecie.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH

1 Nie rozumiem czym się różni ten ,,K'' czy warto wymieniać mój procesor na tamten? Zmieni coś w grach?

2 Ja nie wiem ,czy na najnowsze gry nie jest za słaba ta gtx 960 dlatego chciałem jakoś ,,dodać mocy'' mojemu komputerowi :_: ?

3 Nowe grafiki będą w cenie 2tyś ale ja mogę dać max z 2100 , na GTX 980 mnie stać bo jeszcze tam widze na licytacjach itd. no ale nwm jak będzie z tymi nowszymi , na obecną chwile nie mam jak sprzedać mojej karty no więc mogę jedynie dokupić drugą 960?

4 Chociaż szczerze mówiąc dużo ludzi ma teraz 970 tylko wątpie żeby były aż o niebo lepsze od 960? Co do AMD no to raczej stanowcze nie . Miałem raz i były same problemy zresztą jestem ,,fanem'' GTX .

5 PS: Wracając do tematu Chłodzenia (jakie kupić) i drugie pytanie zmienić coś w tym komputerze czy jest wystarczający do takich nowszych gierek ?

6 A płytke chciałem zmienić bo jest też Gigabyte  a słyszałem ,ze MSI ,ASUS itd. są lepsze tak samo jak i karty graficzne tylko nie wiem czy to będzie aż tak duża różnica przy zmianie firmy karty czy płyty przy tym samym modelu?

Możecie mi też dobrać dźwiękówkę bo teraz mam ASUS XONAR PHOEBUS I SŁUCHAWKI HYPERX CLOUD. Tylko ta karta dzwiękowa zasłania mi graficzną przez co troszeczkę głośniej chodzi , komp bardziej się grzeje + sama z siebie jest głośna. Nie wiem czy do tych słuchawek jest sens kupić dźwiękówkę no ale chce mieć też dźwięk 7.1 a w phoebusie pomimo ,ze miał być to go nie ma. (300zł)

Opublikowano

1. Twojego procesora nie można podkręcać, więc nie ma sensu zmiana płyty na ta z chipsetem Z97. Póki co twój daje rade, więc nie ma sensu wymieniać, lepiej dać na nową grafike

2. Twoja karta już daje średnio rade w najnowszych tytułach ale lepiej jak dla mnie poczekać 2-3 miesiące na nowe karty, które mają być dużo wydajniejsze od obecnych.

3. Jak już chcesz naprawdę kupowac teraz grafikę to lepiej brać GTX 980, SLI dla 960 jest nieopłacalne

4. jak już chcesz wymieniać to lepiej na 980, ale ja bym radził czekać

5. Te co podał @miszkurkam wystarczy do tego procesora, ale u mnie BOX też daje radę na podkręconym 4690K mam max 65 stopni

6. Jak pisałem wyżej, zmiana płyty nie ma sensu, chyba, że obecna już szwankuje. 

To NIE jest tak, że płyta lepiej działa z kartą graficzną tej samej firmy.

Ale jak brac nową grafikę to lepiej od EVGA, tańsza i tak samo wydajna jak pozostałe

Opublikowano

Ile będą kosztować te nowe karty...?

Bo skoro będą lepsze od 980 no to muszą być sporo droższe z 2500+.

Jeżeli chodzi o karty to preferuje firmy MSI i ASUS więc prosiłbym o branie cen tych firm pod uwagę :)

Nie mam już pojęcia co robić z tymi kartami najprawdopodobniej poczekam na te nowe a jeżeli nie to pomyślę czy kupic 970 czy dokładać do 980.

Czy jeżeli kupie którąś z tych nowych kart jeżeli wyjdą lub 980 to będę musiał zmieniać płytę główną , jakieś podzespoły i wg?

---------------------------------------

Chłodzenie:

Wezme chyba te co podał kolega wyżej  Spartan 3 LT  lub Fera 2 jeżeli będzie lepsze i będzie pasować do obudowy itd...

Jeszcze tylko trzeba chyba tam dać pastę może będzie git : Arctic Silver (pasta) za 25zł na morele lub pasta od silentiumPC.

---------------------------------------------

Dzwiękowa:

Polecicie coś z tym dźwiękiem 7.1 , czy w ogóle opłaca się brać do tych słuchawek kartę dźwiękową (jeżeli tak to najlepiej jakaś mała żeby nie zasłaniała za dużo grafiki )

---------------------------------------------------

Opublikowano

Jak już bierzesz chłodzenie to weź Ferę 3, lepszy wentylator w stosunku do Fery 2 i zmiany kosmetyczne na plus.

Zmiana płyty ma sens jakbyś wkładał do tej płyty pamięci 2400mhz, a te podzespoły, które ci zostaną, sprzedał.

Czy jeżeli kupie którąś z tych nowych kart jeżeli wyjdą lub 980 to będę musiał zmieniać płytę główną , jakieś podzespoły i wg?

Nie

Do których słuchawek? 7.1 to przereklamowana sprawa, nie dość, że dźwięk jest niższej jakości (w przypadku Razera) to do tego jest on zniekształcony.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Yhym a Fera 3 jest cicha w porównaniu do tego Spartana 3 LT? + Jaka pasta?

Czyli nie brać żadnej karty dźwiękowej jechać na płytkowej ?

Sprawa płyty zamknięta jest git nie zmieniam.

Graficzna >>>> Czekam na te nowe lub biore 980 czy 970.. Po małym zastanowieniu doszedłem do wniosku ,że jeżeli te nowe karty co mówiliście będą do 2100 to kupie , 980 jak się trafi za 2000 tez wezmę a jak nie to 970.

Jeżeli już wymienię te Grafikę to warto coś dokupić do tego kompa ,żeby był wydajny cichutki i dobrze działał na nowszych grach? Bo mam nadzieje procka nie musze wymieniać i żeby była dobra wydajność i płynność w nowszych grach wystarczy mi wymiana grafiki i dodanie do procka wentylatorka.

Opublikowano

Fera 3 jest po prostu wydajniejsza.

Nie brać.

-

Tylko GTX 970 pod jednym warunkiem - będziesz go kręcił. Jak nie, to lepiej wziąć R9 390.

Proc wystarcza do gier spokojnie.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Temat płyty zamykam (nie kupuje).

Temat karty graficznej wznowie lub napisze nowy wtedy jak wyjdą za (2-3mies) te inne.

Co do Chłodzenia CPU to sprawdziłem ,że na Fera 3 ma 155mm a do mojej obudowy wchodzi max chłodzenie 162mm  (+ przy fera pisze ,że min . szerokosc obudowy to 180mm)

moja obudowa jest większa a wymiar tego chłodzenia miesci się w max wymiarach chłodzenia do mojej obudowy więć jak myślicie wszystko będzie grać  czy może kupić mniejsze...?

Bo nie mam pojęcia czy do mojego procka trzeba aż tak ,,wydajne'' może mniejsze starczy a temperatury będą podobne.

Jeżeli chłodzenie będzie pasować a temp będą znacznie lepsze od mniejszych to biorę dajcie znać :)

PS: Czy to chłodzenie nie będzie zasłaniać żadnych ,,slotów'' np. na karty graficzne itd. (wezmy pod uwagę ,że mogę kupić większą kartę graficzną itd. )

Opublikowano

Fera 3 daje niezłe temperatury. Ba, jak byś miał procesor z "K" to można ten procesor lekko podkręcić.

Chłodzenie nie będzie kolidowało ze slotem, bo nie jest to żadne monstrum. Poza tym karty idą w długość, nie grubość (poza tym powyżej złącza karta nie wychodzi).

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

https://zapodaj.net/8816d901d63a6.png.html

Tak zachowuje się procek przy grze ,,RUST'' , która nie posiada zbyt dużych wymagań przy lepszych nowszych i bardziej wymagających grach wygląda to już troszkę gorzej...

Nie mam pojęcia co oznacza : HD0 itd... jednak ciągle jest przy tym skrócie ,,płomyczek'' :D

Wracając do tematu chce aby procek zachował przy nowszych grach temp ok. 60stopni bo już przy RUST ma z 70 xD.

I mam takie pytania czy kupić Procesor z K i podkręcić czy zostawić ten i da rade przy tych wymagających grach z wydajnym chłodzeniem . (Widze ,że większość ma podkręcony...

Zastanawia mnie też czy jeżeli wykorzystanie procesora przy Rust jest aż 35% + to co będzie w nowszych 80+ 0_o?

Opublikowano

Zrób tak:

- ściągnij OCCT i zainstaluj

- w zakładce związanej z CPU zmień na Automatic

- ustaw czas na 15 minut

- kliknij zielony przycisk ON

- podaj jaka została zanotowana najwyższa (Max) temperatura (obok będzie napisane, koło CPU).

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Jak włączyłem ten program to komp się przyciął z 2 razy przy przeglądaniu forum.

Zastanawia mnie tylko to moje wielokrotnie zadawane pytanie czy procek da radę przy bardziej wymagających grach jak np. w rust ma już wykorzystanie 35% itd. bo się nie znam?

Opublikowano

Starczy spokojnie. Procesy (gry, przeglądarka, ogólnie wszystko) zużywa tyle procesora ile potrzebuje. Jeśli gra nie wymaga mocnego procesora, to też nie będzie on wykorzystywany w 100%. 

OCCT obciąża procesor w 100%. Dzięki temu można zobaczyć temperatury, bo crash'e przy stockowych ustawieniach nie powinny występować. 

Zmieniałeś pastę na chłodzeniu?

Chłodzenie jest dobrze zamontowane?

Bo temperatura 83 stopnie jest duża nawet jak na cooler boxowy.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...