Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor, płyta, swap z q6600ki

olek222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Okej, nie jestem pewien czy do dwóch podzespołów też pisać w formie "gotowca" czy nie, ale przejdźmy do rzeczy
Mam HD 7870 XT wykręconego, q6600'ka na płycie p5e3 w cholerę go bottleneckuje (no, troszkę, nie aż tak, zależy od gier) (Mimo że q6600 stoi na 3.3 ghz)

Chłodzenie - fortis 2, pasuje do wszelkich am3+, 1156, 1155, 1150
I tu się zacząłem zastanawiać
Jakiś sensowny upgrade?
Coś co mnie jesczcze przez długi czas usatysfakcjonuje, co będzie "worth' przy małym budżecie, (Nie wiem, rzucajcie ceną, ja przemyślę)
Zastanawiam się tylko i wyłącznie nad używkami, bo na nówki mnie nie stać
I - zastanawiam się
Jakiś pierwszej generacji i5/i7 i kręcenie go? (mam tego fortisa, i zapas zasilania)

i5 3570k i kręcenie? nowa i3 6100 i nowa płyta, ram?
Mam c*****y ram (ddr3 cruciala, ale chyyba 1333?) nawet nie wiem jaki, więc tu też jest problem
Co tu robić? Proszę o sugestię, bo cholera - nie wiem.

shoob.png

Opublikowano

Dosłownie - jak najniższy

wątpię żeby ponad 500/600

"inwestycja do zrealizowania przez najbliższe pół roku" tj może uzbieram

shoob.png

Opublikowano

Najpierw trzeba wiedzieć ile uzbierać, a jakiś budżet startowy byłby ze sprzedaży mojego combo
Części tych starych części z tego co wiem oscylują w +/- ciągle tym samym budżecie, więc hipotetyczny zestaw można złożyć
Dajmy na to na budżet 5 stów
Udałoby się za to znaleźć i7 pierwszej generacji i płytę na której dałoby się to kręcić

Ale - czy różnica pomiędzy taką i7 a powiedzmy i5 3570k jest na tyle duża żeby dodatkowych stów była warta? ( @@"Edit" Nvm popieprzyły mi się ceny 920 z 860)

shoob.png

Opublikowano

i7 8xx nie warto, bo to slabiaki jesli chodzi zwlaszca o gry, 9xx bierzesz tylko jak masz plyte (np kolega Ci dal), zbieraj chociaz na i5 2xxx + plytka h61 i bedzie git (albo i7 2600/k i lepsza plyta np na p67 jesli krecisz)

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

A jaka płyta byłaby w ogarniętym segmencie cenowym do kręcenia 2600k/2500k?

@@@Edit

W teorii mógłbym mieć p7h55-m pro, jeśli kupiłbym jakąś inną płytę na ten socket, tj kupił coś tańszego względnie dobrej jakości.

Jeśli da się na tym kręcić ( a wydaje mi się, że się da) - warto byłoby wtedy kupić jakąś i7 8xx?

shoob.png

Opublikowano

Pytanie z innej beczki do określenia budżetu - gdzie i za ile mógłbym spróbować sprzedać Q6600 i P5E3?

Ale pewnie z 2-2.5 stówy na jakąś tańszą płytę na zamianę z tym p7h55

Ale, cholera, patrząc wszelkie benchmarki, benchmarki z gier, ta i7 860 wydaje się w porządku, jeśli kupić by ją za te 400 zł
Nie wiem jakie taktowanie na tym fortisie udałoby się osiągnąć, ale licząc na powiedzmy 3.5 ghz, mooże byłoby warto?

Chciałbym kupić to cholerne 2600k, ale to na allegro itd kosztuje tyle co nowa i5

Starając się posługiwać CPUworldem, (myśląc, że on "legitnie" pokazuje co i jak, w przeciwieństwie do cpubossa, którego wiem - nie używać) stosując jako punkt odnośni moją q6600 na stocku, porównując powiedzmy q6600 vs i5 2500 a q6600 vs i7 860, wychodzi to samo, tylko i7 można jeszcze kręcić.
I cholera - nie wiem.

(jako nastolatek bez dochodu - pieniądze są ważne jak cholera)

@EDIT@
W grach jest jakakolwiek różnica pomiędzy tą i7 8xx a i5 750? Tj hyperthreading itd

shoob.png

Opublikowano

Nawet nie pakuj się w pierwszą generacje. Zbieraj pieniądze przynajmniej na i5 2xxx (np. 2400 i przez bclk podkręcisz do 3.9). Ale równie dobrze za pół roku ceny mogą być inne. Uzbieraj jak najwięcej ile się da i wróć za 6 miesięcy.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

w Takim razie strzelę sobie upgrade na 18 w październiku
Też dobry pomysł.

2400ki da się kręcić mimo nie bycia K?
Nie wiem jak to działa, na razie kręciłem tylko procesory przez FSB :/

shoob.png

Opublikowano

i5 2400 + mobo p67/z77/z68

tania i5 + plyta na ktorej podbijesz taktowanie do 3.6 GHz lub wiecej jak ci sie z bclk poszczesci 

to najlepsze co mozna kupic do ok. 500 zl

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...