Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dwa monitory GTX970 i spadek FPS (przy włączonej przeglądarce)

Paciula

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Postaram się opisać problem krótko i zwięźle.

Mam dwa monitory jeden 144HZ Asusa drugi zwykł samsung. Oczywiście Asus ustawiony jako główny. Gdy gram w jakąś grę np. CS GO , POE, Diablo cokolwiek to gdy na drugim monitorze mam włączoną przeglądarkę (nie ważne jaka - próbowałem na różnych) i włączę na niej przykładowo stream kogoś na twitchu albo jakiś filmik na YT (nawet nie na full screen tylko normalnie) to czuć w grach spadek fpsow, kaltkuje mi obraz strasznie jakby było ok 20-30 fps, gdzie normalnie mam po 200, 400+ w zaleznosci od gier. FPS wyswietla mi tyle samo ew czasami o 20 mniej ale nie żeby tak obraz klatkowalo, kiedys znalazłem podobny temat na innym forum ale brak w nim rozwiazania tego problemu.

Procek: I7-4790k, 8GB, GTX 970

Przy zwykłych stronach tak nie ma, ale przy filmikach czy czymś podobnym tak dziwnie się dzieje. Dodam że dzieje się tak na pełny ekran okienkowy żebym mógł szybko się przerzucać między ekranami.

Ktoś się spotkał z czymś takim kiedyś? Jakieś propozycje?

PS. Windows 7 64bity, wszystkie sterowniki zaktualizowane etc.

Opublikowano

Karta ma za słabo pamięci, by móc obsłużyć na jednym monitorze grę, a na drugim filmik. W przypadku zwykłej strony nie się nie dzieje na ekranie, to karta nie ma co robić i "skupia uwagę" na grze, a gdy ma i to i to, to musi podzielić się.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

To tylko wina użytkownika który nie bierze pod uwagę że działa inny dodatkowy program wpływający na wydajność gry.

Skoro przeglądarka korzysta z akceleracji karty to zrozumiałe że w grze spadnie wydajność, tłumaczyć nie ma nawet czego.

Bez problemu działa i nic nie obciąża praktycznie i nie wpływa na fps system obsługujący dwie kart graficzne a nie jedną

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Karta ma za słabo pamięci, by móc obsłużyć na jednym monitorze grę, a na drugim filmik. W przypadku zwykłej strony nie się nie dzieje na ekranie, to karta nie ma co robić i "skupia uwagę" na grze, a gdy ma i to i to, to musi podzielić się.

Rozumiem, a dlaczego przy wrzuceniu gry na pelny ekran nic takiego sie nie dzieje? Moze byc wlaczony stream albo filmik i wszystko okej.

I np. dzieje sie tak tez ze spada bardzo zauwazalnie plynnosc jak mam np. strone moobota wlaczona jak streamuje sam. 

Opublikowano

Nadal nie zrozumiałeś, używasz przeglądarce akceleracji  sprzętowej to obciąża układy karty i powoduje spadek FPF. 

Pełny ekran to pełny ekran a nie granie w trybie okna czy w okienku. Zawsze w nim następuje przyznanie wyższych priorytetów dla programu używanego w 100% przez grafikę 

Masz WSZYSTKO w porządku, żadnych błędów czy niewłaściwego działania, sam powodujesz sobie problemy ze spadkiem włączając przeglądarkę i oglądając filmy które najbardziej obciążają grafikę. 

Patrząc na opis masz zawyżone fps w grze ponad przeciętne i standardowe do jakich dostosowana jest gra, zresztą na spadek fps w tym przypadku nie ma wpływu czy masz wyjebany w kosmos procesor i grafikę. Bez względu na sprzęt kazdy będzie miał takie spadki przy takich jak masz ustawieniach gry, logiczne że spadków nie będzie miał praktycznie nikt kto gra na normalnych  60 fps  

Opublikowano

Nadal nie zrozumiałeś, używasz przeglądarce akceleracji  sprzętowej to obciąża układy karty i powoduje spadek FPF. 

Pełny ekran to pełny ekran a nie granie w trybie okna czy w okienku. Zawsze w nim następuje przyznanie wyższych priorytetów dla programu używanego w 100% przez grafikę 

Masz WSZYSTKO w porządku, żadnych błędów czy niewłaściwego działania, sam powodujesz sobie problemy ze spadkiem włączając przeglądarkę i oglądając filmy które najbardziej obciążają grafikę. 

Okej mniej więcej rozumiem do czego dążysz, a da radę ustawić tak żeby nie było spadków fps podczas gry w okno pełen ekran, bo czasami po prostu tego potrzebuje grając w jakąś grę aby był włączony filmik czy jakas muzyka na drugim monitorze nie minimalizując tego a na głównym włączona gra.

I jeszcze kwestia dlaczego ilosc fps sie nie zmienia a plynnosc spada? To jest spowodowane tym o czym mowiles wyzej?

Opublikowano

Nie da, tak działa tylko tryb pełnego ekranu. W innych trybach zawsze będą spadki 

Można go wymusić programowo ale to nadal nie będzie zmieniało sytuacji i zawsze będą spadki przy wyśrubowanych parametrach gry.

Wystarczy zmniejszyć FPS by pozbyć sie w większości przypadków problemów 

Opublikowano

Nie da, tak działa tylko tryb pełnego ekranu. W innych trybach zawsze będą spadki 

Można go wymusić programowo ale to nadal nie będzie zmieniało sytuacji i zawsze będą spadki przy wyśrubowanych parametrach gry.

Wystarczy zmniejszyć FPS by pozbyć sie w większości przypadków problemów 

Czyli rozumiem ze nawet przy dwoch kartach sli takie co by wystepowalo?

Przy zmniejszeniu fps w CS GO bo akurat moglem sprawdzic nie pomaga niestety.

Opublikowano

Nie SLI tylko przy dwóch kartach graficznych, w SLI działają obie karty na raz. W niektórych zestawieniach kart graficznych można nadal na jednej być cały czas na pełnym ekranie bez minimalizacji czy przełączania w tryb okienkowy. 

Przeglądarka na drugim ekranie podpiętym do drugiej karty nie wpływa na procesor grafiki pierwszej praktycznie wcale go tez nie obciąża. 

Jak chcesz sprawdzić wystarczy dokupić dowolną kartę graficzną jaka wejdzie do wolnego slotu co masz i do niej podłączyć drugi monitor. Karta nie musi być jakaś specjalna , zwykła 512 Mb czy 1Gb za grosze wystarczy, byle działała. 

Opublikowano

Nie SLI tylko przy dwóch kartach graficznych, w SLI działają obie karty na raz. W niektórych zestawieniach kart graficznych można nadal na jednej być cały czas na pełnym ekranie bez minimalizacji czy przełączania w tryb okienkowy. 

Przeglądarka na drugim ekranie podpiętym do drugiej karty nie wpływa na procesor grafiki pierwszej praktycznie wcale go tez nie obciąża. 

Jak chcesz sprawdzić wystarczy dokupić dowolną kartę graficzną jaka wejdzie do wolnego slotu co masz i do niej podłączyć drugi monitor. Karta nie musi być jakaś specjalna , zwykła 512 Mb czy 1Gb za grosze wystarczy, byle działała. 

A podpiecie drugiego monitora pod zintegrowana czy tak nie da rady?

Bo nie ukrywam ze troche mnie to wkurza, bo czasami a nawet czesto potrzebuje przerzucac szybko miedzy oknami z monitora na monitor i grac (streamowac)

Opublikowano

Możesz przecież sprawdzić, integra to druga karta. Ważne by płyta główna pozwalała użyć na raz obydwu kart, większość płyt dezaktywuje integre po podłączeniu grafiki 

Opublikowano

Możesz przecież sprawdzić, integra to druga karta. Ważne by płyta główna pozwalała użyć na raz obydwu kart, większość płyt dezaktywuje integre po podłączeniu grafiki 

No właśnie u mnie chyba tak jest, bo kiedyś pamiętam probowałem podpiąc pod integre i dupa byla. Mozna to jakos sprawdzic czy plyta pozwala czy nie?

Płyta: ASRock Z97 PRO4 Z97 

Opublikowano

Poszukaj w biosie czy można ręcznie załączyć integrę, reszta pisze w manualu do płyty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...