Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Real Life/Role Play Minecraft?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Po długich namyśle postanowiłem utworzyć serwer Real Life/Role Play, czyli realne życie w minecrafcie.

Serwer na początek posiadałby około 30 slotów i posiadałby:

1. Rozbudowane miasto, częściowo gotowe.... 
  2. Jobsy przerobione na owy tryb...
  3. Dla tych ''bogatszych'' ulice w mieście na których można kupić ziemie pod ville,a dla tych mniej zamożnych możliwość wykupienia działki w mieście lub na osobnej mapie (lepiej na osobnej mapie, czy obok miasta?)
  4. Oczywiście podatki
  5. Rozwój postaci (jeszcze nwm jak by to miało wyglądać...jakieś propozycje?)
  6. Dodatki tj. narkotyki,możliwość poślubienia 2 osoby, gangi, ulice z pvp, policja

1. Co jeszcze powinno się znaleźć na takim serwerze? 
  2. No i oczywiste pytanie....Wypaliłby taki serwer?
Opublikowano

Miliard było takich pytań. Nie, serwer nie wypali. Bo dzisiejszych graczy taki typ rozgrywki nie interesuje.

Mustang is maj konik

9EN2PJt.png

Opublikowano

Pomysł przeciętny. Gdybyś dodał kilka rzeczy możliwe, że by to wypaliło. Np:

-Administracja NIE ingeruje w tryb gry. Gracze sami wybierają urzędników.

-Rząd(wybrany przez graczy) ma własny skarb państwa, który zasilany jest własnie podatkami.

-Pozwól na inflacje i deflacje.

-Daj rządowi dużą autonomie. Jeżeli graczom coś się nie spodoba to zorganizują protest.

-Mapa tylko jedna.

-Możesz dodać dwa, trzy państwa. Dzięki temu jeżeli w państwie 1 będą złe warunki gracze przeprowadza się do państwa 2.

-Zezwalaj na korupcje i inne przestępstwa. Jako admin mieszaj się tylko w wyzwiska, działania na niekorzyść serwera.

-Pozwól się kształtować ekonomii. Nie ustalaj cen z góry!

-Sądownictwo i prawo ma być zależne od rządu. Jeżeli ktoś stwierdzi, że w państwie jeden jest zakaz posiadania krów to tak ma być.

Cały system jest dosyć dobry, ponieważ rządy będą walczyć o wyborców aby nie odchodzili do innych państw ale nie mają dostępu do GM1 przez co nie zrobią obietnicy ,,500+ diamentów na każdego gracza". Chyba, że wprowadzą podatek ale to raczej nierealne. 

Opublikowano

Miliard było takich pytań. Nie, serwer nie wypali. Bo dzisiejszych graczy taki typ rozgrywki nie interesuje.

To niby jaki tryb ich interesuje? 

Pomysł przeciętny. Gdybyś dodał kilka rzeczy możliwe, że by to wypaliło. Np:

-Administracja NIE ingeruje w tryb gry. Gracze sami wybierają urzędników.

-Rząd(wybrany przez graczy) ma własny skarb państwa, który zasilany jest własnie podatkami.

-Pozwól na inflacje i deflacje.

-Daj rządowi dużą autonomie. Jeżeli graczom coś się nie spodoba to zorganizują protest.

-Mapa tylko jedna.

-Możesz dodać dwa, trzy państwa. Dzięki temu jeżeli w państwie 1 będą złe warunki gracze przeprowadza się do państwa 2.

-Zezwalaj na korupcje i inne przestępstwa. Jako admin mieszaj się tylko w wyzwiska, działania na niekorzyść serwera.

-Pozwól się kształtować ekonomii. Nie ustalaj cen z góry!

-Sądownictwo i prawo ma być zależne od rządu. Jeżeli ktoś stwierdzi, że w państwie jeden jest zakaz posiadania krów to tak ma być.

Cały system jest dosyć dobry, ponieważ rządy będą walczyć o wyborców aby nie odchodzili do innych państw ale nie mają dostępu do GM1 przez co nie zrobią obietnicy ,,500+ diamentów na każdego gracza". Chyba, że wprowadzą podatek ale to raczej nierealne. 

Ciekawy pomysł z tym rządem....a te panstwa to jak by miały wyglądać? Osobne mapy? I jakbyś mógł to opisz dokładniej jak by miały wyglądać struktury rzadu?

Opublikowano

Przede wszystkim trzeba zacząć od tego czy chcesz stworzyć coś porządnego, z własnym lub przynajmniej częściowo modyfikowanym skryptem. Nie znając się kompletnie na tworzeniu serwerów nie ma sensu tworzyć kolejnych na siłę, bo konkurencja w Minecrafcie jest tak wielka, że ciężko Ci będzie się wybić kolego. :P

Opublikowano

Oczywiście, że coś porządnego...Najbardziej mi zależy na luźnej grze, bo taka jest najlepsza...według mnie...Ale to moje zdanie....Właśnie pod ten styl gry mam mapę częściowo zrobioną (z mojego poprzedniego serwera) budynki są naprawdę boskie np. stadion narodowy, palac kultury i nauki...Myśle, że z 20 graczy się znajdzie by pograć na sam początek :D no ale to oczywiście moje zdanie....zawsze można dodać kilka minigier dla urozmaicenia gry

Opublikowano

To niby jaki tryb ich interesuje? 

No jak to jaki? "pszeciesz izi hace i pefałpe"

Mustang is maj konik

9EN2PJt.png

Opublikowano

Z moich ''obserwacji'' wynika, ze gracze szukają własnie freebuildow i czegoś podobnego do owego trybu. Może nie koniecznie role play, ale tych sv itp to jest masakrycznie pełno a po co tworzyć kolejny serwer sv, czy hardcore? 

Opublikowano

Państwa to państwa. Wyglądałyby tak jak kształtuje je rząd i ludzie. Mapa dla państw tylko jedna - co nadaje rozgrywce sens, ponieważ mógłbyś dodać funkcje np. wojny. A jak wiadomo wojna to koszty więc nie byłoby co chwile walk.

Struktura rządu byłaby prosta aby utrzymać porządek na serwerze, lecz inna niż w realnym świecie.

50 posłów - ich głos jest wart 1 punkt.

30 ministrów - głos warty 2 punkty.

10 marszałków sejmu - głos warty 5 punktów.

1 Prezydent - głos wart 10 punktów.

1 Premier - głos wart 10 punktów.

(Liczbe ich wszystkich sobie zmieniaj w zależności od graczy)

Wnosić ustawy może TYLKO prezydent, premier i marszałkowie. (Przy marszałkach KAŻDY marszałek musi się zgodzić, czyli w tym wypadku 10)

Wszyscy urzędnicy razem posiadają 50+60+50+10+10=180 punktów. 

Aby ustawa została przyjęta NIE może mieć ona 20% punktów na nie.

Przykładowe wnoszenie ustaw: 

Prezydent wnosi ustawe ,,500 zł na każdego kota"

10 posłów się zgadza (+10 pkt na tak)

30 posłów się NIE zgadza (+20 pkt na nie)

10 posłów nie było, lub wstrzymali się od głosu.

30 ministrów było na tak (+60 pkt na tak)

10 marszałków było na tak*korupcja hehe*(+50 na tak)

Prezydent był na tak(+10 na tak)

Premier na nie(+10 na nie)

Głosów na tak: 10+60+50+10=130

Głosów na nie: 30+10=40

20% z 180 to 36. 40 posłów się nie zgodziło więc ustawa nie przechodzi.

Każdy urzędnik miałby tydzień na wniesienie odpowiedzi.

Opublikowano

Bardzo podoba mi się ten pomysł...Postaram się jak najbardziej rozwinąć ten pomysł... :D Jakieś jeszcze pomysły, które przyciągnął graczy?

Opublikowano

Moim zdaniem pomysł super, bo nie ma takich serwerów. Daj działki dla mniej zamożnych obok miasta, nie na oddzielnej mapie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Oczywiście grałem kiedyś na takim srv ale właściciel zmienił na hc.

Bardzo fajny pomysł z narkotykami.

baner2.png

Opublikowano

Nie wiem czy serwer wypali, ale mozesz zrobic cos takiego
1 świat to bedzie polska i tam będą ulicy takie jak na polskich drogach wraz z drogami
2 swiat to np bd hiszpania i zeby do niej doleciec trzeba pojechac na lotnisko samochodem
i wykupic bilet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...