Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tanie linie lotnicze

QuitS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio szukając lotu z Gdańska do Krakowa udało znaleźć mi się dwóch przewoźników a mianowicie LOT i RYANAIR już na wstępie ceny biletów różnią się prawie 3 krotnie LOT-150zł RAYANAIR-59 zł (ta sama klasa i oczywiście w jedną stronę) niby okey ,ale zastanawia mnie jak cena ma się do bezpieczeństwa czytałem już gdzieś ,że nie ważne jaka linia tania czy droga ,ale musi spełniać takie same wymogi ,ale zastanawia mnie nadal czy te tanie linie lotnicze tego nie negują bo jednak byłby to mój pierwszy w życiu lot samolotem no i też nie chciałbym aby był ostatni :) 

Opublikowano

Poczytaj rózne opinie w necie,mówisz że nie chcesz żeby to był twój ostatni lot,jo? Rownie dobrze możesz prywatnym odrzutowcem miec swój ostatni lot i rownie dobrze liniami lotniczymi za 60zł.

79160594027661829163.png

Opublikowano

Osobiście Rayanair'em i wizzerem latam, według mnie to jedno i to samo jeśli chodzi o komfort (w wizzair musiałem płacić za bagaż podręczny a w rayanair nie), co do lotu się nie wypowiem bo nie miałem przyjemności latać ich liniami . Co do bezpieczeństwa to linia lotnicza MUSI ci je zapewnić.

signature.png

Opublikowano

Szefostwo Raynaira nie dba o maszyny i są one w kiepskim stanie technicznym, polityka bezpieczeństwa jest bardzo niejasna - kiedyś było o tym głośno, większość pilotów boi się zwracać na to uwagę, bo szefostwo nie jedną osobę przez to zwolniło. Oczywiście Raynair w tej kwestii milczy, tak już od paru lat...

Możesz lecieć Raynairem, nie powinieneś się rozbić.

Opublikowano

Raczej nie powinieneś się martwić o bezpieczeństwo. Jakieś wymagania techniczne muszą spełniać ich maszyny, jeśli mają być wciąż używane.

Opublikowano

Tylko 5% wypadków zdarza się w czasie  lotu, reszta następuje podczas startu i lądowania.

Rocznie w wypadkach lotniczych ginie na świecie  ok. 500 osób, zaś w wypadkach drogowych- 1,3 mln osób, a 30-50 mln zostaje rannych.

WizzAir cena/jakość

Jedyną różnice którą zauważyłem między RyanAirem a WizzAirem to sposób lądowania i startowania, niezależne od pilota :D

Idź na lotnisko Lecha Wałęsy i pooglądaj który Ci się lepiej podoba :D

Opublikowano

Ryanair ma bardzo niski komfort, jak leciałem ostatnio do Paryża to siedzenia były tak blisko siebie że nie byłem w stanie rozprostować nogi, w porównaniu do LOTu którym wracałem to jakaś masakra.

Opublikowano

Na komforcie lotu tz. ilości miejsca na nogi itdp. mi średni zależy bo lot trwał by tylko 1,5h ;) 

150zł. - bilet, plus miejsce w samolocie, 59zł. - bilet, bez miejsca w samolocie. Czasami tak może być.

Czyli co mogę kupić bilet i nie wejść na pokład bo nie ma miejsc no bo przecież stać w czasie lotu jak w autobusie w czasie jazdy  to nie można :P

Opublikowano

Na komforcie lotu tz. ilości miejsca na nogi itdp. mi średni zależy bo lot trwał by tylko 1,5h ;)

150zł. - bilet, plus miejsce w samolocie, 59zł. - bilet, bez miejsca w samolocie. Czasami tak może być.

Czyli co mogę kupić bilet i nie wejść na pokład bo nie ma miejsc no bo przecież stać w czasie lotu jak w autobusie w czasie jazdy  to nie można :P

Oj to RyanAir ma mało miejsca na nogi + twarde plastiki.

Kupisz bilet, i siadasz gdzie chcesz, jak wbijesz pierwszy :)

A miejsce to masz przypisande np. D005. //Zawsze lecisz, chyba że trafisz na zamach bombowy  :lenny:

Opublikowano

Leciałem RyanAirem i nie było źle, może tylko troche ciasno było, ale jeśli nie jesteś gruby to sobie poradzisz. 

A jest tańszay gdyż jest to firma prywatna a LOT to firma państwowa, i tyle w temacie.

Opublikowano

Hmmm czyli ogółem rzecz biorąc z RyanAir nie jest aż tak źle ? więc myślę ,że zarezerwuję bilet i zobaczymy jak to wyjdzie w praniu :P zawsze lepiej samolotem 1,5h lecieć niż autobusem prawie 8h jechać przy niewielkiej różnicy cenowej :D 

Opublikowano

­Latałem WizzAir'em oraz RyanAir'em. Tym pierwszym trasa Sztokholm - Warszawa,drugim Szczecin - Londyn. 

Nie ma czegoś takiego,że nie dostaniesz miejsca kupując bilet - przecież nie ma czegoś takiego jak miejsca stojące w samolocie lol?!

Zarówno w jednej jak i drugiej firmie bagaż podręczny jest za free (są tam jakieś wymiary i waga walizki,którą musisz spełnić aby nic nie dopłacać). Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to zarówno tanie linie lotnicze takie jak RyanAir czy LOT mają takie same restrykcje,które muszą spełnić więc masz takie same szanse na rozbicie się RyanAir'em jak i LOT'em. Jeśli np taki RyanAir zaniedbywał by takie sprawy to po jednej katastrofie zrobiłoby się o tym głośno i prawdopodobnie firma przestała by istnieć.

Jedyne co to komfort - zapłacisz więcej to z pewnością w samolocie LOT'u będzie większy komfort podróży jednak jeśli chodzi o tanie linie lotnicze to nie jest z tym aż tak strasznie :).

Również bałem się pierwszego lotu ale jedynie pierwszy start w powietrze jest najbardziej "przerażający". 

egq3SFm.png

Opublikowano

W sprawie porównania nie pomogę, lecz jeżeli ciekawi cie obniżka 15% na przelot to się zgłoś na PW. Bo mam takowy a i tak nie wykorzystam go :3

Opublikowano

Zniżki są imienne przypisane głownie do konta uzytkownika, można je używać jeśli leci się samemu albo dla osoby towarzyszącej w tym samym locie. 

Zresztą masz regulamin danej zniżki kiedy ona obowiązuje i dla jakich lotów.  W razie użycia zniżek dla osoby nie objętej zniżkami nie zostanie wpuszczony na pokład bez kupienia sobie ponownie biletu po cenie dnia lotu. ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Poczytaj rózne opinie w necie,mówisz że nie chcesz żeby to był twój ostatni lot,jo? Rownie dobrze możesz prywatnym odrzutowcem miec swój ostatni lot i rownie dobrze liniami lotniczymi za 60zł.

@TuFu x33

Nie równie dobrze, prywatne samoloty statystycznie ulegają wypadkom rzadziej niż takie "dla mas"

Nie ma czegoś takiego,że nie dostaniesz miejsca kupując bilet

@GeRu

Jest. Wtedy po prostu nie lecisz/lecisz innym lotem/zwracają ci za bilet, jest to dość powszechna praktyka, krótko mówiąc linie lotnicze sprzedają więcej biletów niż jest miejsc, obstawiając, że X osób i tak nie przyjdzie na lot, jest to tzw "overbooking"

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Witam ostatnio szukając lotu z Gdańska do Krakowa udało znaleźć mi się dwóch przewoźników a mianowicie LOT i RYANAIR już na wstępie ceny biletów różnią się prawie 3 krotnie LOT-150zł RAYANAIR-59 zł (ta sama klasa i oczywiście w jedną stronę) niby okey ,ale zastanawia mnie jak cena ma się do bezpieczeństwa czytałem już gdzieś ,że nie ważne jaka linia tania czy droga ,ale musi spełniać takie same wymogi ,ale zastanawia mnie nadal czy te tanie linie lotnicze tego nie negują bo jednak byłby to mój pierwszy w życiu lot samolotem no i też nie chciałbym aby był ostatni :)

Co to za roznica, lol xD Przecież piloci też chcą żyć i wiedzą jak lecieć, co to za bzdura wgl ze za 150 jest bezpieczniej niz za 59.

tak jak tufu fra/jer napisał ze to bez roznicy, czy bilet za 2 stówy  czy za 5 dych, leć tym najtańszym, wyjdzie to samo.

W sumie to nie wiem czemu się boisz, każdy kiedyś umrze a lepiej umrzeć taką śmiercią niż się męczyć z przemęczenia bądź chorobą na starość

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

@MistrzMaster

Chyba ci się zdaje że to tak strasznie krzywdzące, z przepisów wynika że linie muszą zapłacić odszkodowanie albo nie wcześniej jak w ciągu kilku godzin zapewnić zastępczy transport w tych samych warunkach. W razie nie spełnienia warunków linie muszą płacić odszkodowanie ok 100 do 300 euro bez względu na cenę biletu.

Na tanich liniach wewnątrz krajowych nie stosuje się overbookingu z powodu zbyt dużych kosztów w razie odmowy. 

Nie ma znaczenia cena bo lot jest ten sam, tylko w droższej opcji wchodzi się na pokład wcześniej i można wybrać miejsce. To samo z wyjściem, jako pierwszy się wychodzi. 

Opublikowano

@MistrzMaster

Chyba ci się zdaje że to tak strasznie krzywdzące, z przepisów wynika że linie muszą zapłacić odszkodowanie albo nie wcześniej jak w ciągu kilku godzin zapewnić zastępczy transport w tych samych warunkach. W razie nie spełnienia warunków linie muszą płacić odszkodowanie ok 100 do 300 euro bez względu na cenę biletu.

Na tanich liniach wewnątrz krajowych nie stosuje się overbookingu z powodu zbyt dużych kosztów w razie odmowy. 

Nie ma znaczenia cena bo lot jest ten sam, tylko w droższej opcji wchodzi się na pokład wcześniej i można wybrać miejsce. To samo z wyjściem, jako pierwszy się wychodzi. 

Znaczenie jest w bagażu - do RyanAira możesz zabrać darmowy, a do LOT'a nie wiem :D

Opublikowano

Podręczny jest tylko darmowy do 10 kg i drugi 5 kg i trzeba mieścić się w rozmiarach bagażu

Opublikowano

Co bez różnicy, czasami bagaż wyjdzie przy tanich lotach drożej niż bilet. Średnia cena bagażu ok 50-60 zł. 

W taryfie droższej nie płaci się za pierwszy bagaż tylko, drugi średnio powyżej 60 czasem 100 zł ma dopłatę. 

Podręczne bagaże maja określone rozmiary, jak je przekroczy nie wejdzie z bagażem na pokład, musi zapłacić za bagaż nawet jak waży kilka kilo  tylko bo jest nie wymiarowy 

Opublikowano

Nie sądziłem przy zakładaniu tego tematu ,że on nabierze takiej zaciętej dyskusji :D swoją drogą czytam tak o tych bagażach i bagażach podręcznych ,ale moje loty były by tylko na weekendy do Krakowa więc miałbym tylko jedną podstawową walizkę na kółkach ;)  więc o dopłaty za bagaż bym się martwić nie musiał ;)

Opublikowano

To lepiej uważaj by ta z kołkami mieściła  się dokładnie w rozmiarach dopuszczanego, w czasie nasilonego ruchu trzepią kasę ile wlezie i jak nie mieści się walizka w szablonie trzeba płacić dopłaty albo się przepakowywać na lotnisku.

:/ 

Mnie nie chcieli wpuścić z jednym małym plecakiem 12 kg bo za ciężki , laptop z kilkoma gratami, dyski, itp to lapka w reklamówkę jako drugi podręczny i przeszedłem ( nie mogłem nieść w ręce laptopa ) .

Przepisy się czasem zmieniają w zależności od stanu w danym kraju albo przepisów przewoźnika. Aktualnie nawet na liniach wewnętrznych są zaostrzone prze sytuacje w Europie i zbliżające się uroczystości  Światowych Dni Młodzieży, nie wiadomo co im odwali w ostatniej chwili  :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...