Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polityka Watykanu

hyhy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli jest coś, co mnie do tej pory szokuje, to jest to to nagranie.

Miłosierdzie ponad racjonalne myślenie. 

Zapraszam do dyskusji :-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

Dla chrześcijan to chyba normalne. W końcu bóg mówi o przebaczeniu i miłowaniu bliźniego. Nie widzę w tym nic szokującego.

Opublikowano

Wszystkie religie sprowadzają się do tego samego. Dziwi mnie że kościół XXI wieku jest zwykłą instytucją zrzeszającą ludzi, jak jakiś chwilowy zespół. Czy religia jest zakałą, to może w tym racji jest. Nie wiemy czy czasem ktoś nie wymyślił bajeczek o stworzeniu świata, aby ludzie nie wprowadzali chaos na świecie.

Opublikowano

Wszystkie religie sprowadzają się do tego samego. Dziwi mnie że kościół XXI wieku jest zwykłą instytucją zrzeszającą ludzi, jak jakiś chwilowy zespół. Czy religia jest zakałą, to może w tym racji jest. Nie wiemy czy czasem ktoś nie wymyślił bajeczek o stworzeniu świata, aby ludzie nie wprowadzali chaos na świecie.

Kiedys nie wiedzieli tyle co my to wmawiano że za wszystkim co sie dzieje stoi Bóg,lecz teraz to tylko maszyna do robienia pieniędzy

79160594027661829163.png

Opublikowano

Kiedys nie wiedzieli tyle co my to wmawiano że za wszystkim co sie dzieje stoi Bóg,lecz teraz to tylko maszyna do robienia pieniędzy

Lepiej bym tego nie ujął. Wiara religijna jest dla mnie bezpodstawna (nooffense chrześcijanie), pomija wszelkie myślenie. Najgorsze jest właśnie to, co jest także zawarte w tym filmiku. Brak jakichkolwiek granic. Gdyby kazali im pozabijać, zrobiliby to w chwilę.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Jestem katolikiem, ale kościoła nie lubię, bardzo nie lubię. Wmawiają tam ludziom w związku z zamachami, że życie na ziemii jest bezwartościowe i nie należy się nim przejmować i przyjąć śmierć na klatę. Niby że terroryści nie odbiorą nam ducha i takie blebry...

Dla mnie kościół to jedna wielka organizacja przestępcza, nie zmienia to faktu że w boga wierzę, bo mam do tego odpowiednie powody, było parę sytuacji w życiu dzięki którym w boga będę wierzył zawsze. :) Co innego kościół... tej mafii mam już dość...

Wracając do tematu - takie zasady sobie przyjęli, dla mnie to dziwine i trochę obrzydliwe.

Opublikowano

Nie wiem co większość tumanów hejtująca tego typu wydarzenia ma na myśli. 

Robił to każdy papież, Jan Paweł II też i jakoś wtedy nikt nie narzekał. Widać że osoba która nie rozumie tego typu gestów symbolicznych kompletnie nie jest związana z kościołem i jej wiara, ba wiedza na ten temat jest zerowa i sprowadza sie tylko do przeczytania i wchłonięcia komentarzy innych by wysnuć swoje. 

Też nie jestem katolikiem, typowy ateista i brzydzę sie takim postępowaniem zwłaszcza ludzi niewierzących jak autor postu wobec tych co wierzą. Stawiają sie na równi z islamistami którzy w równym stopniu nienawidzą i nie chcą zrozumieć wolności wiary innych.

Tak przy okazji, tego typu obrzędy nie sa polityką Watykanu czy kościoła, sa najzwyklejszym obrzędem wywodzącym sie z TRADYCJI chrześcijańskiej, dla ułomnych i nie znających biblii własnie z niej pochodzi obrzęd ( ostatnia wieczerza ). rytuał jest w dziesiątkach religii i zwyczajów na długo stosowany nawet przed urodzeniem Chrystusa. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

­

Jestem katolikiem, ale kościoła nie lubię, bardzo nie lubię. Wmawiają tam ludziom w związku z zamachami, że życie na ziemii jest bezwartościowe i nie należy się nim przejmować i przyjąć śmierć na klatę. Niby że terroryści nie odbiorą nam ducha i takie blebry...

Dla mnie kościół to jedna wielka organizacja przestępcza, nie zmienia to faktu że w boga wierzę, bo mam do tego odpowiednie powody, było parę sytuacji w życiu dzięki którym w boga będę wierzył zawsze. :) Co innego kościół... tej mafii mam już dość...

Wracając do tematu - takie zasady sobie przyjęli, dla mnie to dziwine i trochę obrzydliwe.

Widać, że kościoła nie lubisz i do niego nie chodzisz. Byłem w wielu kościołach w Polsce i za granicą i nigdy nie słyszałem by mówiono, że życie na ziemi jest bezwartościowe i nie należy się nim przejmować a śmierć brać na klatę. Nie wiem skąd takie brednie usłyszałeś. Mówione jest natomiast, że bycie dobrym człowiekiem i godne życie jest przepustką do nieba. To samo z przyjmowanie śmierci na klatę. Pozbawianie kogoś życia lub popełnienie samobójstwa jest jednym z najcięższych grzechów.

Jeśli chodzi o powyższy film to nie jest to nic nowego. Robi to Franciszek i jego poprzednicy więc nie wiem skąd to zdziwienie. Nie popieram tego jako zwykły człowiek i uważam to za uwłaczanie godności ale skoro są takie zasady i Jezus tak robił to papież jako jego namiestnik musi postępować tak samo.

Cyrk.png

Opublikowano

­

Widać, że kościoła nie lubisz i do niego nie chodzisz. Byłem w wielu kościołach w Polsce i za granicą i nigdy nie słyszałem by mówiono, że życie na ziemi jest bezwartościowe i nie należy się nim przejmować a śmierć brać na klatę. Nie wiem skąd takie brednie usłyszałeś. Mówione jest natomiast, że bycie dobrym człowiekiem i godne życie jest przepustką do nieba. To samo z przyjmowanie śmierci na klatę. Pozbawianie kogoś życia lub popełnienie samobójstwa jest jednym z najcięższych grzechów.

W takim razie Poznań miasto doznań, od tego incydentu nie uczęszczam do kościoła prawie wcale, kiedyś okazjonalnie chodziłem, choć raz na miesiąc starałem się chodzić na msze - teraz wiem jaki mało świadomy byłem. ;) Dobro, a mafia to dwie różne sprawy, owszem bycie dobrym człowiekiem popłaca, ale nie o tym mowa...

Poza tym parę faktów, które skutecznie zniechęcają mnie do kościoła i nawołują do jego krytyki.

- Zbieranie pieniędzy podczas mszy.

- Rydzyk ma Maybacha.

- Większość księży ma minimum Mercedesa.

- Cartias okrada ludzi ( pewien emeryt przekazał swoją willę na rzecz potrzebujących schronienia, a obecnie mieszka tam jakiś biskup ).

- Cartias mały %% dochodów przeznacza cele charytatywne.

- Mój ksiądz jest chamem i na dodatek inwigiluję swoich parafian, pytania na kolędzie pokroju naszych zarobków, miejsca pracy, wykształcenia itp.

Podsumowując - nie mam powodów by chodzić na spotkania rekrutów zorganizowanej grupy przestępczej.

Opublikowano

Robił to każdy papież, Jan Paweł II też i jakoś wtedy nikt nie narzekał. Widać że osoba która nie rozumie tego typu gestów symbolicznych kompletnie nie jest związana z kościołem i jej wiara, ba wiedza na ten temat jest zerowa i sprowadza sie tylko do przeczytania i wchłonięcia komentarzy innych by wysnuć swoje.

Też nie jestem katolikiem, typowy ateista i brzydzę sie takim postępowaniem zwłaszcza ludzi niewierzących jak autor postu wobec tych co wierzą. Stawiają sie na równi z islamistami którzy w równym stopniu nienawidzą i nie chcą zrozumieć wolności wiary innych.

Tak przy okazji, tego typu obrzędy nie sa polityką Watykanu czy kościoła, sa najzwyklejszym obrzędem wywodzącym sie z TRADYCJI chrześcijańskiej, dla ułomnych i nie znających biblii własnie z niej pochodzi obrzęd ( ostatnia wieczerza ). rytuał jest w dziesiątkach religii i zwyczajów na długo stosowany nawet przed urodzeniem Chrystusa.

Obrażając osoby, dyskutujące w tym temacie od tumanów sam niestety lepszy nie jesteś. Każdy z nas wie jak wygląda tradycja chrześcijańska, bo uczęszcaliśmy na lekcje religii. Ułomny człowiek napisze Bilbii z małej litery, bo nie ma szacunku do Pisma Świętego i ludzi wierzących w Boga. Skoro chcesz efektownie przytaczać argumenty, to chociaż pisz je poprawnie.

Opublikowano

Nie czytasz jak widzę nic poza forum, temat nie wymyślił sobie autor tylko go podchwycił na podstawie jakiegoś artykułu co przeczytał. Nie znasz nawet wypowiedzi tumanów ( znowu to napiszę ) którzy jako zagorzali katolicy nagle chcą odchodzić od wiary bo papież zrobił coś co im się nie podoba. Nawet nie potrafią uzasadnić; DLACZEGO MIAŁ TEGO NIE ROBIĆ ( obmywać nóg muzułmanom uczestniczącym w uroczystości razem z wieloma innymi wiernymi nie katolikami ) ? 

Biblia jest książką a nie jakimś świętym słowem, równie dobrze możesz mieć pretensję że nie pisze się dużą literą słowa Książka. Z dużej litery  można pisać dokładnie wtedy kiedy określa się do jakiej biblii jest odniesienie

Opublikowano

Ktosiu kto jak kto, ale w oczach niektórych użytkowników masz już doprawdy spory szacunek między innymi swoją wiedzą pracując/mając w serwisie komputerowym. Dobrze, że jako ateista zwracasz uwagę na innych ateistów - i tutaj nie chodzi o nagonkę na religię czy coś, po prostu ten temat jest głupi i to widzisz.

Obrażając osoby, dyskutujące w tym temacie od tumanów sam niestety lepszy nie jesteś. Każdy z nas wie jak wygląda tradycja chrześcijańska, bo uczęszcaliśmy na lekcje religii. Ułomny człowiek napisze Bilbii z małej litery, bo nie ma szacunku do Pisma Świętego i ludzi wierzących w Boga. Skoro chcesz efektownie przytaczać argumenty, to chociaż pisz je poprawnie.

Ale przecież ma racje, bo takie zwracanie uwagi na coś co jest od dawna jest po prostu idiotyczne, chrześcijaństwo jakoś nie robi nikomu krzywdy, nie robi ataków terrorystycznych, a w dekalogu nie ma jakiś złych i niezgodnych z człowieczeństwem przykazaniami. Nie wiem czy Ciebie ten komentarz zabolał czy coś, ale słusznie ich nazwał tumanami - niby dlaczego nie jest lepszy? Bo zagina ateistom argumenty czy co samemu nim będąc? Bardzo dobrze, że Wam zwraca uwagę, tak samo dobrze, że katolicy zwracają uwagę katolom.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Zabolał by pewnie temat jak wspomniał bym jakie było chrześcijaństwo w średniowieczu, niczym nie różniło się od islamu obecnie.

Utrzymywało w nieświadomości i strachu ludzi, mordowano i szykanowano ludzi za inną wiarę czy po prostu za nic bo nie chcieli wierzyć. 

To co robi obecnie papież Franciszek to tylko efekt obyczajów i zwyczajów wiary w którą wierzy a nie polityki która z wiarą nie ma nic wspólnego poza próbami uczynienia z tego gestu politycznego.

Czytą polityką jest wystąpienie David Camerona nienawołującego by Europejczycy  „zjednoczyli się ze swoimi braćmi muzułmanami, by walczyć przeciwko ekstremizmowi” a nie ceremonialne obmycie stóp. 

Jeżeli jest coś, co mnie do tej pory szokuje, to jest to to nagranie.

Miłosierdzie ponad racjonalne myślenie. 

Zapraszam do dyskusji :-)

To też przykład politycznej zagrywki, zapraszanie do dyskusji nie mając nawet swojego zdania o wydarzeniu. Zero powodów dlaczego jest szokujące i co ma wspólnego z tym wszystkim miłosierdzie?  

Może z litości wszyscy mamy nagle zacząć nienawidzić muzułmanów bo oni robią nam krzywdę, tylko jakich mamy nie nienawidzić i czy wszystkich traktować tak jak winnych bo jakaś garstka ma swoje własne ideały poparte swoimi wierzeniami przez co prowadzi walkę ze wszystkimi którzy się z nimi nie zgadzają.   

Okazaniem miłosierdzie było by przestać kopać lezącego który nic nie zawinił a nie dokopać jeszcze sąsiadowi który wszystko widział. 

Opublikowano

­

W takim razie Poznań miasto doznań, od tego incydentu nie uczęszczam do kościoła prawie wcale, kiedyś okazjonalnie chodziłem, choć raz na miesiąc starałem się chodzić na msze - teraz wiem jaki mało świadomy byłem. ;) Dobro, a mafia to dwie różne sprawy, owszem bycie dobrym człowiekiem popłaca, ale nie o tym mowa...

Poza tym parę faktów, które skutecznie zniechęcają mnie do kościoła i nawołują do jego krytyki.

- Zbieranie pieniędzy podczas mszy.

- Rydzyk ma Maybacha.

- Większość księży ma minimum Mercedesa.

- Cartias okrada ludzi ( pewien emeryt przekazał swoją willę na rzecz potrzebujących schronienia, a obecnie mieszka tam jakiś biskup ).

- Cartias mały %% dochodów przeznacza cele charytatywne.

- Mój ksiądz jest chamem i na dodatek inwigiluję swoich parafian, pytania na kolędzie pokroju naszych zarobków, miejsca pracy, wykształcenia itp.

Podsumowując - nie mam powodów by chodzić na spotkania rekrutów zorganizowanej grupy przestępczej.

Kto księdzu zabroni? Mój zmienia macbooki,iphony i ipady na najnowsze i najczesciej po paru dniach od wyjscia nowych ma ich najlepsze wersje :v

79160594027661829163.png

Opublikowano

Ksiądz też człowiek i ma takie same prawa jak każdy inny. To że ma jakieś kanony wiary narzucone nie znaczy że mu nie wolno robić tego co innym ludziom zdarza się codziennie. Zresztą gdzie to jest napisane że nie mogą tak postępować i mieć wszystko na co mają pieniądze. 

@TuFu x33, po takich wypowiedziach jak cytowałeś widać wyraźnie że niektórzy po prostu zazdroszczą jak widzą że ktoś ma więcej. Co im szkodzi mieć tak samo skoro tez mogą tak mieć, wystarczy iść na księdza, tak dokładnie z tej wypowiedzi wynika by mieć mercedesa i kasę z tacy. Ktoś chętny do seminarium ?  

Nadal mnie interesuje co oburzającego i politycznego jest w geście papieża, jakoś nikt nawet słowem od początku tematu o tym nie wspomina poza swoimi animozjami w większości przypadków do kościoła w wykonaniu "wierzących" ( poprawcie mnie jeśli się pomyliłem ;) ). 

Tak przy okazji , skoro ktoś ( autorka tematu ) wyraźnie stwierdza że to jest  polityka w obrządku czynionym przez setki lat to wyraźnie widać że jest politycznie niepoprawna w wypowiedzi mieszając religie z polityką. 

Opublikowano

@TuFu x33 przecież napisał, że chodzi mu o autorów wypowiedzi, które cytowałeś.

Generalnie w tym zachowaniu (patrząc na religię) nie ma nic szokującego.

No może żartobliwie, jako połowiczny rasista. To chyba białemu powinni myć nogi.

Opublikowano

@TuFu x33 przecież napisał, że chodzi mu o autorów wypowiedzi, które cytowałeś.

Generalnie w tym zachowaniu (patrząc na religię) nie ma nic szokującego.

No może żartobliwie, jako połowiczny rasista. To chyba białemu powinni myć nogi.

Dzięki,nie zauważyłem xD

79160594027661829163.png

Opublikowano

Jeśli mi powiesz, w którym kosciele tak mówią by bylo fajnie. Nie licze odpowiedzi "we szystkich". Nigdy tego w kościołach nie slyszałem.

Co w tym dziwnego, ze papież umywa stopy ludzia? Jezus sam mył nogi innym i mozna powiedzieć, ze to zostało. Obmywanie nóg to znak obrzęd pokory, mandatum.

Co w tym dziwnego, ze papież umywa stopy ludzia? Jezus sam mył nogi innym i mozna powiedzieć, ze to zostało. Obmywanie nóg to znak obrzęd pokory, mandatum.

Sorka za lekki spam, ale nwm czemu mi dwa razy wyslalo.

Opublikowano

Jeśli mi powiesz, w którym kosciele tak mówią by bylo fajnie. Nie licze odpowiedzi "we szystkich". Nigdy tego w kościołach nie slyszałem.

Nie mogę, bo ksiądz jest na tyle nowoczesny, że jutro mi cba wpadnie do domu za szkalowanie. Jestem jedynym Marcelem w parafii, także ten... tego... Było to od razu po zamachach w Paryżu. Na szczęście nowe pokolenia coraz mniej tolerują tę mafię co naprawdę mnie bardzo cieszy. Nie mówię, że wszyscy księża chcą źle, ale niestety wszyscy należą do tej samej grupy przestępczej.

Opublikowano

Tolerowanie a przecwdziałanie to dwa różne światy. Stąd młodzież nie musi tolerować, ale to nic nie zmieni. 

Księża, którzy lubią mieć pełne kieszenie, dalej będą mieć pełne kieszenie.

Opublikowano

­

Nie mogę, bo ksiądz jest na tyle nowoczesny, że jutro mi cba wpadnie do domu za szkalowanie. Jestem jedynym Marcelem w parafii, także ten... tego... Było to od razu po zamachach w Paryżu. Na szczęście nowe pokolenia coraz mniej tolerują tę mafię co naprawdę mnie bardzo cieszy. Nie mówię, że wszyscy księża chcą źle, ale niestety wszyscy należą do tej samej grupy przestępczej.

Hm chodzisz do kościoła dla sb żeby się pomodlić czy dla klechy żeby się pokazać? Nie dawaj na tace i bd miał czyste sumienie że nie przyczyniasz się do bogacenia kleru ^^ To instytucja dobrowolna i nikt nikogo do niczego nie przymusza ;p

Cyrk.png

Opublikowano

W nie wszystkich kościołach jest tak samo. Niektórzy księża są naprawdę spoko. Mnie uczy ksiądz, który gra w Wiedźmina i dla niego to co mówią inni księża, typu Rydzyk albo Natanek to zwykłą bzdura i nie toleruję tych ludzi. 

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...