Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Własnoręcznie sklejany Zestaw Komputerowy

feat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ten zestaw który "stworzyłem" będzie dobry dla gracza ? 

Stawiałem na to aby w przyszłości można go było rozbudować. Dlatego dałem 1151. Co myślicie o nim, co dodać a co zmienić ? 

Cena do 3100 zł.

Koszyk:  http://www.morele.net/inventory/info/z0G5pV/

Jeżeli nie zastosowałem się do wzoru to przepraszam ale nie mogłem znaleźć.

Opublikowano

Wypełnij wzór:

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno?: 3100
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat): 3,4 tygodnie
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?: brak informacji 
Do czego ma służyć komputer?: Głownie grania 
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?: nie
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?:nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?:nie
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu:nie

Sam złożyłem taki zestaw. Jak go oceniacie ? :  http://www.morele.net/inventory/info/z0G5pV/

Opublikowano

Wywal Fere, zbędna jest. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznacz na lepszą płytę główną

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150m-pro-vdh-b150-ddr4-sata3-usb-3-1-matx-b150m-pro-vdh-779411/

Zasilacz zmień na coś bardziej sprawdzonego niż Vero L1

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

No i grafikę na Asusa

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-box-strix-r9380-dc2oc-4gd5-gaming-770049/

Zbliżona cena, również bardzo dobre chłodzenie, a rok gwarancji więcej.

Reszta ok.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Dzięki Wielki za doradzenie co i jak.

"Kumplu" czy mógłbyś mi jeszcze  zrobić koszyk ze zmienionymi komponentami które podałeś wyżej ? 

I z tymi kodami czy coś. 

Opublikowano

Ech. Dajesz mu bardziej sprawdzony zasilacz, choć jest gorszy podzespolami i jest przeplacony. Autorze, za te sama cenę masz vero m1 600, który gniecie tt. Płyte weź h110m asrock dgs, żeby wyrównało się z pieniędzmi i budę na spc m35, znacznie lepszy. Kontroler obrotów, czytnik smxc i lepsza cyrkulacja. Do tego ram na 1x8 też od Kingstona.

Opublikowano

Dzięki Panowie za pomoc i rozjaśnienie całej sytuacji. 

Zamienię na ten zasilacz Vero M1 600W i dam M35.

Jeszcze raz dzięki.

Do zamknięcia.

Opublikowano

"Kumplu" czy mógłbyś mi jeszcze  zrobić koszyk ze zmienionymi komponentami które podałeś wyżej ? 

I z tymi kodami czy coś. 

Może jeszcze frytki do tego? ;)

Internetem umiesz się posługiwać to i ze zrobieniem koszyka sobie poradzisz.

Vero możesz wziąć choć nie musisz. Oba zasilacze są dobre, choć za SPC ciągnie się trochę farba po niezbyt udanych Deusach M1 i G1, no ale Vero M1 rzekomo nie są złe. Ja osobiście unikam polecania zasilaczy SPC, choć jak chcesz to bierz. Płyty w żadnym wypadku nie zmieniaj na tego H110.

@1361622928-U485574.pngexhaust vel Harriott

Weź już się dzieciaku odpierdziel od tego zasilacza. Ludzie od lat go kupują, wszędzie go polecają, można powiedzieć produkt sprawdzony i lubiany, a się znalazł wielce znawca co mu TT nie pasuje. Kawałek przeczytasz, resztę dopowiesz, trochę od kolegi usłyszysz i potem pierdzielisz różne głupoty, które się nawet kupy nie trzymają.

Opublikowano

Co do thermaltake'a nie jest zly, ale za 30zl wiecej jest xfx core ktory ma wiele lepsze wykonanie.

Opublikowano

XFX Core 550W nie jest zły, ale było nie było to już wiekowa konstrukcja z badziewnym wentylatorem, który lubi sobie po czasie (rok, dwa, trzy, pięć) zacząć terkotać co nie jest zbytnio przyjemne jak sobie siedzisz spokojnie, a tu Ci z komputera dobiega łutututu ;)

Opublikowano

XFX Core 550W nie jest zły, ale było nie było to już wiekowa konstrukcja z badziewnym wentylatorem, który lubi sobie po czasie (rok, dwa, trzy, pięć) zacząć terkotać co nie jest zbytnio przyjemne jak sobie siedzisz spokojnie, a tu Ci z komputera dobiega łutututu ;)

lepiej mieć głośniejszy wentyl niż chinskie kondensatory... daj spokój, bo twoja wiedza o psu i o tym, co mogą zrobić z komputerem jest równa 0.

nawet nigdy pewnie nie zerknąłeś na testy johnyguru/techpowerup, a wyrażasz się w taki sposób. mam ci wymienic wady thermaltake? mam ci wymienić 5 razy lepsze alternatywy tudzież vero m1 600w? pomijając xfx'a 550... to, że coś ludzie biorą, to nie znaczy, że coś jest dobre. po prostu mało ludzi interesuje się zasilaczami i jak ktoś widzi 80+ Bronze i niską cenę to myśli, że jest to dobry jakościowo zasilacz. 

porównywać lub chociaż napisac, że thermalfejk dorównuje choćby do pięt xfx'owi to bzdura. podzespoły to jedno, ale wykonanie przez seasonic xfx i cwt thermaltake to chyba też przemawia za xfxem, czyż nie?

Opublikowano

Nie mówię o głośniejszym wentylatorze, tylko o terkoczącym, to dwie różne sprawy.

Twoja wiedza o sprzęcie komputerowym jest jak już pisałem na zasadzie "coś przeczytasz, coś usłyszysz od kolegi, resztę dopowiesz" i masz się za wielkiego znawcę. W temacie sprzętu komputerowego siedzę już jakieś 5 lat. Ten Thermaltake praktycznie od swojego debiutu rynkowego (3 lata) jest jednym z najpopularniejszych zasilaczy na polskich forach. Nie trafiłem jeszcze nigdy na żaden temat gdzie ten zasilacz by komuś cokolwiek spalił. Jeśli się spalił to zawsze sam, a to się może zdarzyć każdemu zasilaczowi. No i tak na marginesie ten zasilacz nie ma oficjalnie przyznanego certyfikatu 80+ Bronze.

Thermaltake oczywiście nie jest zasilaczem idealnym (bo takie o takiej mocy to kosztują 2-3 razy tyle), ale jest w pełni bezpiecznym i ciekawym produktem. Co znajdziesz innego ciekawego za 230 złotych? Vero M1 o czarnej przeszłości i same zasilacze z niemodularnym okablowaniem, które też nie są cudami techniki, a ich jakość wiele się nie różni od TT.

Opublikowano

Nie mówię o głośniejszym wentylatorze, tylko o terkoczącym, to dwie różne sprawy.

Twoja wiedza o sprzęcie komputerowym jest jak już pisałem na zasadzie "coś przeczytasz, coś usłyszysz od kolegi, resztę dopowiesz" i masz się za wielkiego znawcę. W temacie sprzętu komputerowego siedzę już jakieś 5 lat. Ten Thermaltake praktycznie od swojego debiutu rynkowego (3 lata) jest jednym z najpopularniejszych zasilaczy na polskich forach. Nie trafiłem jeszcze nigdy na żaden temat gdzie ten zasilacz by komuś cokolwiek spalił. Jeśli się spalił to zawsze sam, a to się może zdarzyć każdemu zasilaczowi. No i tak na marginesie ten zasilacz nie ma oficjalnie przyznanego certyfikatu 80+ Bronze.

Thermaltake oczywiście nie jest zasilaczem idealnym (bo takie o takiej mocy to kosztują 2-3 razy tyle), ale jest w pełni bezpiecznym i ciekawym produktem. Co znajdziesz innego ciekawego za 230 złotych? Vero M1 o czarnej przeszłości i same zasilacze z niemodularnym okablowaniem, które też nie są cudami techniki, a ich jakość wiele się nie różni od TT.

"o czarnej przeszłości" co ma przeszłość do teraźniejszości? chiefteci wcześniej też robiły za przeproszeniem gówno, a teraz te zasilacze są jako tako dopuszczalne. mówiąc dopuszczalne mam na myśli poziom vs'a/thermaltake etc. co do "ciekawych" produktów to nie jest ciekawym, bo jak pisałem vero m1 jest lepszy. nie wiem kto wymyślił nagonkę o słabych psu od spc, ale zapewniam cię, że deuse nie były złymi zasilaczami tylko zyskały złą sławę. niemodularność to ja poniekąd uważam za plus, bo jakoś jestem zapewniony, że nagle kabelek nie poluzuje się i coś się nie stanie. bywały takie przypadki. 

Opublikowano

Panowie, ja rozumiem, że dbałość o to, żeby proponowany zestaw był optymalny do podanych warunków, ale nie toczcie ze sobą aż tak ostrych, słownych wojen o  zasilacz. Wymiana argumentów ok, ale po co te nerwy od razu.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

@Lord Makin

Bo to jest wybitnie ciężki przypadek, który uznaje tylko dwie prawdy. Jego prawda i gówno prawda ;)

@1361622928-U485574.pngexhaust

Widzisz, masz się za znawcę zasilaczy, a nawet nie wiesz kto wymyślił nagonkę na zasilacze od SPC? Z nimi bywały przeróżne problemy. Lubiły sobie wybiórczo nie działać z różnymi płytami głównymi (najczęściej tyczyło się to płyt Gigabyte i modeli Deus G1), rozstrzał jakościowy też był spory. Były pewne partie, które z tego co pamiętam po pewnym czasie zostały wyprodukowane w nowej rewizji z gorszymi podzespołami. W jednej polskiej redakcji podczas testów padły DWIE sztuki Deusów M1 550W podczas testów obciążeniowych z czego jedna zabrała ze sobą redakcyjną kartę graficzną... Teoretycznie Vero M1 to dobre zasilacze, rebrandy pewnego modelu innego producenta, do którego rzekomo SPC daje tylko swoje naklejki, ale czy tak jest w rzeczywistości? Kto wie czy po cichu nie postanowiono zrobić jakiejś gorszej rewizji na tańszych podzespołach. Deusy potrafiły być problemowe dlatego też na Vero patrzę z przymrużeniem oka i wolę polecić komuś TT, który choć teoretycznie jest trochę gorszy jakościowo to przynajmniej jest bardziej sprawdzony i nie ma za sobą takich świeżych wpadek jak SPC miało z Deusami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...