Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki procek?

FIN :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? ok. 3500 zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Za miesiąc.
Do czego ma służyć komputer? Renderowania, nagrywania i streamowania gier (podczas rozgrywki).
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Wszystko mam. 

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? To zależy jaki zestaw wybiorę.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Tanio i wydajnie.

Cześć! Mam problem, zamierzam zakupić nowy komputer i nie mam pojęcia jaki procesor wybrać.

Zdecydowałem już jaką kartę graficzną kupie i będzie to R9 380 4GB.

Pozostaje kwestia procesora bo jak już pisałem potrzebuje mocnego procesora i tutaj potrzebują pomocy w wyborze.

Zastanawiam się nad i7 6700 albo i5 4690k (i5 byłaby podkręcona 4.2ghz +) 

Który procesor jest wydajniejszy? Podkręcona I5 4590k  czy I7 6700 bez oc?

(I5 6600k nie brałem pod uwagę bo płyty główne pod oc są o wiele droższe)

Potrzebuję procesora który utrzyma wymagające gry i streama ( w tym samym czasie).

Renderowanie to mniej istotna kwestia.

Sprawdzałem obciążenie cpu na benchmarkach i nie wiem jak na to patrzeć.

I5 4690k ma 4 rdzenie i w danej grze jest obciążony 80%, a i7 6700 ma 4 rdzenie 8 wątków i obciążenie wynosi 40% 

Chciałbym wiedzieć czy programy monitorujące wydajność procesora nie przekłamują.

Podobno programy odbierają I7  jako 8x po 4ghz. 

To już chyba wszystko, jak już się tak rozpisałem to ostatnie pytanie trochę nie na temat :/

(Pytanie dla tych co siedzą w temacie)

Nurtują mnie plotki o nowych procesorach AMD ZEN.

Podobno mają mieć 8 rdzeni i 16 watków, a ich wydajność ma wzrosnąć o 40%.

Zauważyłem że coraz więcej gier i aplikacji korzysta z wielu rdzeni i zastanawiam się czy te procki nie będą sporym

przeskokiem wydajności.

Nigdy nie miałem procka AMD i jestem ciekawe czy ich obietnice mogą być prawdziwe. Co o tym sądzicie? 

Czekam na odpowiedź :D 

Opublikowano

i7 6700 w turbo juz ma spoko taktowanie, nowsza generacja, jest to i7 w koncu, bedzie wydajniej, imo lepiej wziac i7. Co do tego ostatniego, juz nawet nie myslac tylko o AMD to czekalbym jeszcze na icelake, bo skylake jakis rewolucyjny nie jest. 

PS to 8 rdzeni i 16 watkow to trzeba umiec wykorzystac serio

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

i7 6700 w turbo juz ma spoko taktowanie, nowsza generacja, jest to i7 w koncu, bedzie wydajniej, imo lepiej wziac i7. Co do tego ostatniego, juz nawet nie myslac tylko o AMD to czekalbym jeszcze na icelake, bo skylake jakis rewolucyjny nie jest. 

Dzięki za odpowiedź. :D Wiesz może jak to jest  z tymi programami do monitorowania procków? Bo jak wyżej napisałem,  programy pokazują sporą różnice w obciążeniu całego cpu a jednak procki mają tyle samo GHZ :P 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. :D Wiesz może jak to jest  z tymi programami do monitorowania procków? Bo jak wyżej napisałem,  programy pokazują sporą różnice w obciążeniu całego cpu a jednak procki mają tyle samo GHZ :P 

Np w grze od msi afterburner bedzie dobrze pokazywalo, nie wiem czym to monitorowales, tylko ze obciazalez benchmarkami

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...