Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stworzenie gry - jak, w czym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym stworzyć grę typ. klikanie i przechodzenie gdzieś z efektami dźwiękowymi, bez efektów przechodzenia itp. W czym stworzyć coś takiego, jak się uczyć? Dzięki za każdą poradę :)

Opublikowano

Warto sprawdzić Unity lub inny silnik, który odwali za Ciebie sporo roboty. Bez podstawowej znajomości programowania też się pewnie nie obędzie.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

A jeżeli chodzi o znajomość języka? Taka rzecz jest niezbędna, przykładowo jeżeli chodzi o skryptowanie.

Czy znasz jakiś? Dla Unity3D jest to C# lub JS (Słyszałem coś tam o Unity Script, ale z tego co wiem nie aktualne).

Edit:

Oczywiście są silniki które nie oferują Game Studio, na przykład mój silnik - tam grę "designujemy" po prostu kodem.

Edit2:

Zapomniałem o paru radach:

-Zanim weźmiesz się za projekt (Nawet za taki mniejszy) to warto sobie go najpierw zaprojektować, zaplanować, jak ma wyglądać, jaki ma być efekt. Dzięki temu nie pogubisz się w tym co robisz.

-Polecam zaznajomić się z samą frazą "Silnik", "Gra", takiej wiedzy nigdy za wiele. :)

-Znajomość struktury Client-Server również może się przydać.

Opublikowano

Kolega wyżej wspomniał o projektowaniu gry przed rozpoczęciem pracy. Popieram i zapraszam na bloga :)

Unity wspiera c#, JS oraz Boo

Opublikowano

A jeżeli chodzi o znajomość języka? Taka rzecz jest niezbędna, przykładowo jeżeli chodzi o skryptowanie.

Czy znasz jakiś? Dla Unity3D jest to C# lub JS (Słyszałem coś tam o Unity Script, ale z tego co wiem nie aktualne).

Sczerze? Jedyny język jaki znam to polski, angielski i html :D Warto się uczyć z poradników na YouTube czy lepiej samemu "odkrywać"?

Opublikowano

bez żadnych pomocy sam się języka nie nauczysz...

Ja bawię się teraz c#. Uczę się głównie z pomocą poradników, które znajdują się na stronie unity, jednak są one dość specyficzne, stworzone pod unity.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...