Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie polecacie poradniki do pisania pluginów ?

TheMrkoia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, Mam takie pytanko do was jakie polecacie poradniki itp do pisania w Javie, PHP itp bo chciał bym zacząć ale nie wiem za bardzo jak inni polecają Kamilkime ale chciał bym się też tu zapytać..  NIE CHCE ODPOWIEDZI W STYLU : IDZ SIĘ UCZ DO SZKOŁY A NIE PLUGINY PISAĆ DZIECIAKU itp... TAKIE KOMENTARZE BĘDĄ ZGŁASANIE .

==============:+:Koja:+:==============

Pomoglem ;3?

LIKE

Opublikowano

Książka:

http://m.empik.com/java-rusz-glowa-sierra-kathy-bates-bert,prod59210527,ksiazka-p?gclid=COWDwITSv8sCFQXecgodY1cE_g&gclsrc=aw.ds

Tylko nie pisz mi tu cos w stylu: eeee hujowe ksiazka pojebalo cie????

Tu masz jak wyglada ksiazka (spis tresci): http://pdf.helion.pl/javrg2/javrg2-2.pdf

Ksiazka jest naprawde fajna napisana nie jezykiem naukowym tylko takim ktory napewno zrozumiesz.

Tworzenie kodów i całej reszty jest wytlumaczone prostymi sytuacjami z zycia codziennego i prostymi przykladami.

Ps. Ksiazka ma 720 stron, ale naprawde warto poczytać! Lepszej książki nie ma.

Opublikowano

Po pierwsze..

ZERO POLSKICH PORADNIKÓW.

No chyba, że autorstwa Mirosława Zalenta..

https://www.youtube.com/user/MiroslawZelent

Po drugie..

Jeśli obejrzałeś chociaż jeden poradnik autorstwa Kamilkime zapomnij co do Ciebie mówił.. Dobrze radzę.

Po trzecie..

Jeśli nie znasz angielskiego to polecam właśnie to:

IDZ SIĘ UCZ DO SZKOŁY A NIE PLUGINY PISAĆ

Może bez dzieciaku, bo każdy kto chce coś robić jest przeze mnie szanowany, lecz po prostu po Polsku żadnej odpowiedzi sensownej nie otrzymasz.

Po czwarte..

Praktyka, Praktyka, Praktyka, Praktyka.

Nie potrafisz czegoś?

Przykładowo jak sprawdzić co gracz trzyma w ręce?

Wchodzisz w google oraz wbijasz --> How to check what player have in hand bukkit (TAK, NAWET TAKI ŁAMANY ANGIELSKI WYSTARCZY).

I ostatni argument..

Znajdź kogoś kto będzie Ci pomagał, ktoś kto już pisze pluginy i odpowie na Twoje pytanie.

ALE UWAGA

NIE NAPISZE ZA CIEBIE KODU.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Po pierwsze..

Po drugie..

Jeśli obejrzałeś chociaż jeden poradnik autorstwa Kamilkime zapomnij co do Ciebie mówił.. Dobrze radzę.

Po trzecie..

Może bez dzieciaku, bo każdy kto chce coś robić jest przeze mnie szanowany, lecz po prostu po Polsku żadnej odpowiedzi sensownej nie otrzymasz.

Po czwarte..

Nie potrafisz czegoś?

Wchodzisz w google oraz wbijasz --> How to check what player have in hand bukkit (TAK, NAWET TAKI ŁAMANY ANGIELSKI WYSTARCZY).

I ostatni argument..

Znajdź kogoś kto będzie Ci pomagał, ktoś kto już pisze pluginy i odpowie na Twoje pytanie.

ALE UWAGA

Angielski znam dobrze bo mieszkam w Irlandii więc jest ok ;) 

A tak to dzięki za pomoc , Mam tylko takie pytanko co jest złego w Kamilkime? Bo pytałem się Bitka (Bitekkk) z BIHC/XCRAFTERS i sam mówił ze się od niego uczył. 

I zrób jakiś poradnik jak się pisze pluginy przyda się :D

Pomoglem ;3?

LIKE

Opublikowano

@Up, popełnia błędy merytoryczne, używa przestarzałych metod, zapisuje w kolekcjach Playerów po obiektach i czasami sam zatraca się w tym co robi.

Imo nie ma sensu od razu kupować książek, w internecie masz pełno wartościowych materiałów, które w 90% wystarczą do pisania pluginów. Jeżeli tak bardzo bronisz się przed tą wiedzą i j. angielskim - oglądaj Kamilkime (lepsze to, niż wklejanie zlepków randomowych fragmentów cudzych kodów), ale z czasem sam zobaczysz popełniane przez niego błędy i będziesz musiał korygować swoje złe nawyki.

Opublikowano

Po pierwsze..

Po drugie..

Po trzecie..

Po czwarte..

Nie potrafisz czegoś?

I ostatni argument..

ALE UWAGA

Angielski znam dobrze bo mieszkam w Irlandii więc jest ok ;)

A tak to dzięki za pomoc , Mam tylko takie pytanko co jest złego w Kamilkime? Bo pytałem się Bitka (Bitekkk) z BIHC/XCRAFTERS i sam mówił ze się od niego uczył.

I zrób jakiś poradnik jak się pisze pluginy przyda się :D

Używa synchronicznych wątków. Uczy na zasadzie - ,,Ja piszę a wy paczcie".

Po za tym czasem potrafi 1/2 czasu zmarnować na to, że mu coś nie działa.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...