Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Siemka, Nowa Płyta Główna

Citrox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ostatnio dodałem tutaj temat odnośnie nowej płyty głównej.. I dzisiaj znalazłem 4 ciekawe płyty główne... i nie wiem którą wybrać...

O to lista płyt :

1.

2.

3.

4.

I nie wiem którą wybrać... tak ogólnie to wybrał bym albo tą za 452 zł [4.] a tą za 529 zł [2.]

Więc mógł by mi ktoś opisać każdą płytę główną i napisać która jest lepsza i dla czego?? Z góry dziękuję! c: [ jbc mam aktualnie 2 kości 8 gb po 1600Mhz każda ;) ]

Opublikowano

masz tylko te 4 do wyboru? h97 wykluczmy od razu, bo to nie jest chipset jakby pod oc tylko ulepszone b85 (lepsze rozplanowanie złącz etc. [nieopłacalne]) z97 od emesaja też wykluczam, bo gwarancja. jeżeli miałbym wybierać między tymi dwiema płytami tj. z97-pro gamer/z97x-gaming 3 to chyba byłbym bardziej skłonny ku asusowi. one są ogólnie podobne tj. obydwie mają 8 fazową sekcję, tę samą dźwiękówkę, m.2 slot na lepsze esesdeki, japońskie kondensatory. gigabajt ma 3x pci-e x16, 3x pci-e, asus ma mniej x16 o jedno, ale za to ma x1 o jedno więcej. Asus ma mniej o 2 SATA 3, ale np. ma więcej wyjść audio. obydwie obsługują raidy... bierz tę, która bardziej ci się spodoba. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

skoro powiadasz że podobne... to wezmę chyba od gigabyte? bo ma też więcej wejść usb.. a mi są potrzebne wejścia usb.. po nie mam nic na jack'a xdd więc wiesz... i tam podłączenie czasem w aktualnym czasie mi sprawia problem podłaczenie dysku czy pendrive'a bo w przednim panelu jest max szybkość 3 mb/1 a w tylnim min 20 mb/s xdd i po za tym gigabyte jest tańsza o 100 zł c:

i mogę jeszcze dorzucić te 3 płyty główne do wyboru

1. 629zł

2. 619zł

3. 459zł

I pacz też też na daną cenę czy jest niska do danego produktu czy wysoka i które będą dobre do gier... bo ogólnie tylko do tego mi trzeba.... i może kiedyś kiedyyyś do renderowania na jutuby xdd

Opublikowano

nie no to zdecyduj się na pułap cenowy, bo b150 i z170 są na inny socket. podaj specyfikację kompa, żeby bubel z tego nie wyszedł... jeżeli mowa o +650 złotych to tym bardziej nie msi.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

@Citrox Ale podaj resztę zestawu. Płyty z chipsetem "Z" są przeznaczone głównie do OC. Jeżeli nie chcesz podkręcać procesora, to taka płyta jest bez sensu.

Po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto. Jednak tańsze płyty, mają mniej wejść różnego typu (nie zawsze).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

tej, masz rację.. googlowałem socket 1150 a znalazło  1151 sorry XDDD

Mam procka : Intel® Core i5-4460 CPU @ 3.20GHz 3.20 GHz

Karta Graficzna : GeForce GTX 960 2gb

Ramy : 1x 8gb 1600 MHz  [ zamówiłem jeszcze 1x taką samą ]

i aktualna płyta główna : Gigabyte GA-H81M-DS2

Opublikowano

może na przykład to że ma max 16 gb ramu? albo mało wejść usb? XDD po prostu cza mi lepszą i tyle xdd

i może w sumie lepiej by było gdyby miała 2 wejścia na kartę graficzną?

Opublikowano

Nie wiem po luj ci więcej niż 16 gb ramu? Hub usb będzie lepszym rozwiązaniem niż kupowanie nowej płyty, ew. rozszerzenie usb na PCI-E

Opublikowano

kupię nową płytę i trzeba mi dużo ramu... a aktualną oddam ojcu do jego komputera boo on maa takiee starocie... teraz rozumiesz?

Opublikowano

kupię nową płytę i trzeba mi dużo ramu... a aktualną oddam ojcu do jego komputera boo on maa takiee starocie... teraz rozumiesz?

Twoja płyta obsługuje 16GB RAM'u. Cytat ze strony producenta:

2 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 16 GB of system memory

Ja bym zrobił tak - dokupił 2 kość RAM 8GB i kupił HUB USB. Kupowanie takiej płyty by mieć więcej USB jest bez sensu.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@Citrox to teraz pytanie. Czytałeś o SLI? Wiesz, że 2xGTX960 nie dadzą ci 4GB pamięci, tylko 2x2GB (jest różnica!). Każda karta graficzna musi mieć oddzielnie zarezerwowaną pamięć, czyli tak naprawdę dalej masz po 2GB na każdą grafikę (czyli dalej GTAV na najwyższych nie odpalisz), a masz jedynie około 180% mocy obliczeniowej jednej karty.

Poza tym ponad 16GB ramu nie wykorzystasz. 

A kupowanie płyty za 600zł, żeby mieć 2-4 USB więcej jest śmieszne, bo w płycie masz wyjścia do wejśc USB i musisz jedynie kupić przewód z wejściami USB na śledzia (tylną zaślepkę), a ewentualnie masz coś takiego: http://www.komputronik.pl/product/20088/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Kontroler_USB_2_0_PCI_UP_205_NEC_Logilink.html

Dziękuję, dobranoc. W dyskusję z dziećmi się nie wdaje, jak śpisz na kasie, to zmień tą grafikę i procesor.

Opublikowano

przepraszam... kto śpi to śpi... że pracowałem u ojca w tartaku rok na ten komputer.. to nie oznacza że śpię na kasie.... po za tym on kosztował około 4500zł ale teraz taki sobie złożysz za około 3tyś... więc mi nie pie**ol co mam zrobić z życiem bo sprzedałem laptopa i mam 1 tyś zł na wydanie, i wydaje mi się że to nie twój interes czy śpię na kasie czy nie i co z nią zrobię...

Opublikowano

@Citrox dosadnie stwierdziłem, że wywalasz kasę w błoto. Poza tym naucz się zachowywać dystans, a nie zapowietrzasz się jak dzieci, które nie dostały zabawki.

Chcesz weź tą płytę, brawo. Straciłeś 600zł dla wejść USB. Zamiast zmienić np. grafikę na GTX970.

Opublikowano

@Citrox dosadnie stwierdziłem, że wywalasz kasę w błoto. Poza tym naucz się zachowywać dystans, a nie zapowietrzasz się jak dzieci, które nie dostały zabawki.

Chcesz weź tą płytę, brawo. Straciłeś 600zł dla wejść USB. Zamiast zmienić np. grafikę na GTX970.

miał tracić 1500 złotych na 4GB grafiki i na wydajność, która obniża się o 10% za kilka miesięcy? tutaj akurat zły przykład. r9 390 byłby worth. 

co do usb, wolałbym kupić rozgałęzienia. jeżeli chcesz mieć więcej pamięci to kup b85m pro3 od asrocka za 230 zł i masz już 4 sloty na RAM...

Opublikowano

Ogólnie.. @Harriott jak mógłbym prosić to podałbyś do dobrego rozgałęzienia ?? takiego z uzb 3.0 i to więcej niż 4 wejść?? i dobra... jak na ten moment to niby mi nie trzeba dużo ramu.. zamówiłem sobie 8gb i na razie nie będę się brał za jutuby... może kiedyś jak będzie lepszy net XDD bo teraz przy 0.5mb/s uploadu to za dużo nie zwojuję XDD

Opublikowano

@Harriott w sumie.. dobre jak polecasz :) ma 7 wejść.. więc będzie spoko... i odnośnie płyty głównej... to może jak skończy się umowa na neta to kupię 

tę: 

albo tę:

:)

albo tę co ty proponowałeś xdd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...