Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja komputera - 2500-2800zł.

marcinkloc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 2500, max 2800zł.
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) maksymalnie miesiąc.
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

-i5 3570

-GTX 970 MSI

-8GB RAM DDR3 1333MHz

-H61M-P20/W8

-Antec V500 - 500W

-Obudowy dokładnie nie pamiętam, ale wiem, że jest to SilentiumPC, jakiś starszy model.

-Napęd DVD posiadam.

-Rozdzielczość monitora to 1920x1080
Do czego ma służyć komputer? Głównie do grania, ale też do streamowania.
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie.

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Oczywiście.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Raczej nie.

Miło byłoby, gdybyście uzasadnili dlaczego taki wybór podzespołu a nie inny. ;)

Opublikowano
http://www.morele.net/inventory/info/hHuSpI/

CPU - i7 na Skylake. Procesor do idealny do stream'owania. Oczywiście posiada odblokowany mnożnik.

MB - Płyta Asus'a na chipset'cie Z170. Posiada ona dobrą sekcję zasilania. Jeden z najlepszych wyborów pod OC.

RAM - Tutaj chyba nie trzeba pisać - 2x8GB DDR4. Podstawa do gier. Jeśli chcesz to możesz dołożyć do 16GB.

Chłodzenie - Najlepsze chłodzenie cena/wydajność. Pozwoli na podkręcenie tej i7.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Czyli dysku nie masz? Proponuję WD + sandisk 120 GB. Ogólnie sprzęt masz dobry, ale skoro chcesz streamowac to przydałoby się coś 8 wątkowego co proponuje taka sama wydajność jak i7 4770 bez iGPU o 500 zł tańszy. W skrócie Xeon 1231v3. Wydasz na to ok. 1550/1600 zł. <razem z HDD i ssd> Zostaje ci 1200 zł to kup obudowę typu GLADIUS m35 żeby schować ładniej te kable, bo pewnie na starej budzie nie masz miejsca na kable. Później kupiłbym psu xfx 550/g550m oba zasilacze dobre, ale g550m ma dc dc na wszystkich liniach co następuje lepszym trzymaniem napięć. Wyjdzie jakieś 2100 zł. Kup jeszcze jedna pamięć 8GB i zostanie Ci ok 2250 zł. Dalej trzymaj pieniądze na lepszą kartę graficzną np. Zajęło by Ci to trochę zbierania, ale na Pascale/Polaris może byś uzbierał trochę dolara.

Aaa i płyta na b85m pro3 za 230 zł co jest już 2500 zł ok. No i tak jak pisałem. Zmiana platformy na skylake ma sens, ale ja wolałbym tak jak pisałem bo Xeon to wydajność i7 has., która jest naprawdę niewiele gorsza niż i7 skylake, a Xeon tańszy 600 zł.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

CPU - i7 na Skylake. Procesor do idealny do stream'owania. Oczywiście posiada odblokowany mnożnik.

MB - Płyta Asus'a na chipset'cie Z170. Posiada ona dobrą sekcję zasilania. Jeden z najlepszych wyborów pod OC.

RAM - Tutaj chyba nie trzeba pisać - 2x8GB DDR4. Podstawa do gier. Jeśli chcesz to możesz dołożyć do 16GB.

Chłodzenie - Najlepsze chłodzenie cena/wydajność. Pozwoli na podkręcenie tej i7.

Właśnie tutaj też myślałem o tym procesorze. Gdybym miał brać RAM, to wziąłbym jednak te 16GB. Taktowanie 2400MHz wystarczy? I czy w ogóle jest jakaś różnica przy kościach o wyższym taktowaniu? MB - Dałoby się jakąś tańszą o chociaż te 100zł? Jeżeli ta płyta jest dobra jak na swoją cenę, to mogę ją wziąć ale wiadomo, 100zł drogą nie chodzi. No i czy mój zasilacz da radę uciągnąć taki zestaw, bo nie za bardzo chcę wydawać pieniądze na nowy zasilacz.

@EDIT 

Taka i7 6700k jest dużo wydajniejsza od i5 6600k jeżeli chodzi o streamowanie?

Czyli dysku nie masz? Proponuję WD + sandisk 120 GB. Ogólnie sprzęt masz dobry, ale skoro chcesz streamowac to przydałoby się coś 8 wątkowego co proponuje taka sama wydajność jak i7 4770 bez iGPU o 500 zł tańszy. W skrócie Xeon 1231v3. Wydasz na to ok. 1550/1600 zł. <razem z HDD i ssd> Zostaje ci 1200 zł to kup obudowę typu GLADIUS m35 żeby schować ładniej te kable, bo pewnie na starej budzie nie masz miejsca na kable. Później kupiłbym psu xfx 550/g550m oba zasilacze dobre, ale g550m ma dc dc na wszystkich liniach co następuje lepszym trzymaniem napięć. Wyjdzie jakieś 2100 zł. Kup jeszcze jedna pamięć 8GB i zostanie Ci ok 2250 zł. Dalej trzymaj pieniądze na lepszą kartę graficzną np. Zajęło by Ci to trochę zbierania, ale na Pascale/Polaris może byś uzbierał trochę dolara.

Aaa i płyta na b85m pro3 za 230 zł co jest już 2500 zł ok. No i tak jak pisałem. Zmiana platformy na skylake ma sens, ale ja wolałbym tak jak pisałem bo Xeon to wydajność i7 has., która jest naprawdę niewiele gorsza niż i7 skylake, a Xeon tańszy 600 zł.

Zapomniałem napisać, ale dysk posiadam. Mam Seagate 1TB, SSD brak. Co do tego Xeon'a to ja w sumie wolałbym jednak Skylake, bo to nowsza i bardziej przyszłościowa jednostka. A procesora na pewno nie mam zamiaru zmieniać przez najbliższe kilka lat, dlatego chcę taki, który będzie mi służył przez długi okres.

Opublikowano

Właśnie tutaj też myślałem o tym procesorze. Gdybym miał brać RAM, to wziąłbym jednak te 16GB. Taktowanie 2400MHz wystarczy? I czy w ogóle jest jakaś różnica przy kościach o wyższym taktowaniu? MB - Dałoby się jakąś tańszą o chociaż te 100zł? Jeżeli ta płyta jest dobra jak na swoją cenę, to mogę ją wziąć ale wiadomo, 100zł drogą nie chodzi. No i czy mój zasilacz da radę uciągnąć taki zestaw, bo nie za bardzo chcę wydawać pieniądze na nowy zasilacz.

@EDIT 

Taka i7 6700k jest dużo wydajniejsza od i5 6600k jeżeli chodzi o streamowanie?

Zapomniałem napisać, ale dysk posiadam. Mam Seagate 1TB, SSD brak. Co do tego Xeon'a to ja w sumie wolałbym jednak Skylake, bo to nowsza i bardziej przyszłościowa jednostka. A procesora na pewno nie mam zamiaru zmieniać przez najbliższe kilka lat, dlatego chcę taki, który będzie mi służył przez długi okres.

skoro nie chcesz zmieniać przez długi czas to do czego ci "większe możliwości rozbudowy" skylake i7 6700 jest praktycznie taka sama jeżeli chodzi o gry bez oc jak xeon. zapewniam, że i5 6600k odstaje od xeona, a nawet fx'a 6300/8320 w streamowaniu/renderze/obróbce etc. na i5 nawet nie patrz jeżeli robisz coś więcej niż granie. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...