Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam gier z najlepszym klimatem i fabułą.

DarkSzyszon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkie części S.T.A.L.K.E.R. i Wiedźmin 2/3  :D

PS: Jak coś sb przypomnę to dopiszę  :D

PPS: I nie, hf 1/2 był dla mnie grą wciągającą ale średnią  ;)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Budowniczy
Opublikowano

-Assassin's Creed - wszystkie części 

-Seria The Elder Scrolls 

-Mass Effect 

-Mafia I i II

-Dragon Age I i II

-Far Cry

-Risen

Opublikowano

Klimat i fabuła:

• Half-Life 1, 2, epizody
  • Wiedźmin 3
  • Seria Mass Effect

Klimat:

• Seria Fallout

Fabuła:

• może coś wymyślę
Opublikowano

Jeśli masz konsolę no to polecałbym ci Red Dead Redemptions. Ma super klimat.

A tak poza tym no to polecałbym też moją ulubioną serię Fallout.

Jeśli nie lubisz zbyt turówek no to radziłbym zacząć od trójki.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem fantastyczną fabułę, oraz klimat posiada Life is Strange. :)

Podobna gra to Walking Dead mimo lekkiego horroru ( według mnie ), oraz mniejszej swobody to nadal ma świetną fabułę, oraz klimat. ;)

knm7jLQ.png

Opublikowano

Wszystkie części S.T.A.L.K.E.R. i Wiedźmin 2/3 :D

Wiedźmin 1 oraz 3 mają najlepszy klimat. Dwójka też jest bardzo dobra, ale lekko odstaje.

• Mass Effect 1,2,3
  • Gothic 1,2,3+dodatki (tylko Gothic 3 odstaje od klimatu w porównaniu do 1 oraz 2)
  • Wiedźmin 1,2,3+dodatki (dodatki tylko do trójki)
  • Risen 1
  • Call of Duty (może i strzelanki, ale można się wczuć w SinglePlayer)
  • Diablo 2,3
  • Torchlight 2 (ale to typowa nawalanka, podobna do Diablo)
  • Doom 3

@Edit

Jeszcze TES Oblivion i Skyrim

Opublikowano

Jeżeli chcesz delikatną i bardzo klimatyczną grę z dobrze zbudowaną fabułą polecam w 100% Bastion.

Wiele by wymieniać plusów, przede wszystkim ciekawa kreska, która powoduje że miło się to gra wieczorem przy kubku kawy/herbaty (tak sprawdzone :3).

Świetna muzyka! Do tej pory nie raz włączam sobie soundtrack i słucham kilku utworów, klimacik mega !

Ale głównie co tutaj miażdży jest lektor! Mówimy o jego wszechobecności i wszechwiedzy, co w połączeniu z mega fabułą i tym głosem powoduje ciarki na plecach.

Niestety gra jest dość, krótka. Ale czy to taki minus? Uważam, że jest w tej grze upchane tyle ile potrzeba. Aby spędzić, sobotę, niedzielę przy dobrej grze. 

Sam po zakończeniu, czułem się jak bym był tym bohaterem, takich gier jest niewiele. Ale nie żałuję złotówki wydanej na tą produkcję i jeżeli na prawdę chcesz, krótkiej ale treściwej i jednocześnie poruszającej gry, w której się nawet napocisz z modelem zręcznościowym, to jak najbardziej polecam!

Kolejnym tytułem, również niestety krótkim jest Zaginięcie Ethana Cartera. Polska gra, również z bardzo zawiłą, ale jednocześnie z mega mocną fabułą, która potrafi zaszokować. Grafika bardzo realistyczna a sam tryb gry sprawia, że jak i w pierwszym tytule, utożsamiamy się z postacią. Przeżywamy to samo co powoduje, jeszcze lepsze odczucia. Niestety miałem tylko możliwość zagrać chwilę, wiec nie rozpisze się więcej.

Zaś jeżeli poszukujesz czegoś dłuższego, to koledzy wyżej jak najbardziej dobrze piszą. Jedynie mogę Ci powiedzieć, że assasin zwłaszcza od 1 są bardzo klimatyczne, w nowsze niestety nie grałem. 

EDIT. Jeszcze przyszłą mi teraz na myśl gra Darkest Dungeon, klimat panujący w grze i również lektor sprawiają pewnego rodzaju ciarki na plecach ;) Lecz więcej Ci nie powiem na jej temat, ponieważ mam ją tylko kupioną, ale nie miałem możliwości jeszcze w nią pograć ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o klimat i fabułę to pierwsze miejsce u mnie zajmuje - i nic nie wskazuje, by się to zmieniło - Planescape: Torment.

Prawdopodobnie najlepsza historia głównego bohatera w jednym z najbardziej intrygujących światów wśród gier komputerowych.

Nie będę się tu produkował z recenzją i opisem, bo nie wychodzi mi to najlepiej, ilość alkoholu robi swoje, a multum już tego w sieci. Mogę w tym momencie użyć tylko jednego słowa - perfekcja.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Portal 2 (pierwsza część nieco słabsza, ale lepiej od niej zacząć, a dopiero później zabierać się za dwójkę)

Wiedźmin 1, 2 i 3 (wszystkie trzy części mają świetny klimat i fabułę)

Life is Strange (prosta gra point-and-click, oparta na wyborach gracza, ale strasznie wciągająca)

The Walking Dead (to samo co wyżej)

The Wolf Amoung Us (to samo co wyżej)

Gry z dobrym klimatem/fabułą które najbardziej zapadły mi w pamięć, mogłem o jakiejś zapomnieć :/

Ustawione w kolejności od najlepszego do najmniej-najlepszego  xD

Jeśli szukasz gier z naprawdę dobrym klimatem, to polecam  ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...