Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zostałem oszukany na allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu zgłosił się do mnie kupiec wirtualnej waluty na Polskim metinie zakupił 4 paczki po 22 zł jedna razem 88zł nie mała sumka. Sprawa wygląda tak, że wysłał mi sfałszowane potwierdzenie z "PayU" na e-mail. Widnieje w nim, że wszystko jest okej i że mogę przekazać mu przedmioty. Wszystko jak na normalnym potwierdzeniu więc dałem mu je skoro miałem mailowe potwierdzenie, bo słyszałem, ze te z poczty podrabiają, ale po mailu sie nie spodziewałem.

Zwróćcie uwagę ma e-mail powinien być - [email protected] 

Z racji tego, że sprawa jest świeża postanowiłem działać. Czy mogę się ubiegać o zwrot pieniędzy od allegro? Coś o tym słyszałem, że oddają kasę w razie oszustwa i sprawa leci dalej. Czy sam mam to zgłosić na policję? To robił jakiś gimbus jestem pewien więc spokojnie można znaleźć go po IP mam jego gadu no i allegro ma jego dane.pay2png_swrhxwe.png

Opublikowano

Idz z tym na policje,warto takich łapać,nie dla samych pieniędzy żeby odzyskać tylko z radosci jaką ci sprawi mina 15 letniego grubaska złodzieja w sądzie.

79160594027661829163.png

Opublikowano

Najpierw zgłoś do allegro. Możliwe, że oni się tym zajmą i oszczędzisz sobie klopotu. Wbrew pozorom zgłaszanie na policje z dowodami, to i tak katorga.

Uznaliby pewnie i tak za niską szkodliwość czynu.

Opublikowano

Wszystko poniżej 100 złoty mało policję obchodzi, jak pisali wyżej idź z tym do allegro - jak nie na policję. Jak zobaczy, że mu się udaje zacznie na większe sumki.

Pamiętaj, jeśli czegoś chcesz, to możesz to zrobić. Zaczynając od robienia strony w html, kończąc na wchodzeniu do siedziby Microsoft, jako główny programista Windowsa :)

Opublikowano

Słyszałem, że od 50 zł jest już w tym temacie coś "działane" 

Kurde w tej "pomocy" allegro nawet nie ma takiej zakładki, żeby to zgłosić.

Opublikowano

Ale, to jest problem ze sprzedającym, a ja nim jestem. Tu wystąpił problem z kupującym. A jak wchodzę w "Napisz do Nas" to "program ochrony kupujących" mi sie pokazuje 

Opublikowano

Wybierz zakładkę Bezpieczeństwo i tam wybierz dalej Ktoś podszywa się pod Allegro lub Otrzymałem podejrzany mail.

Opublikowano

Dostałem odpowiedź od supportu Allegro.

Kazali mi iść z tym na komendę i zgłosić oszustwo. Ponieważ, to jest fałszowanie dokumentów firmy "PayU" 

i że udostępnią wszystkie potrzebne dane funkcjonariuszom jesli Ci się do nich skierują.

A więc niebawem idę z tym dalej, zdrobie screeny spisze wszystko. I lecę do nich.  

Opublikowano

Kazali mi iść z tym na komendę i zgłosić oszustwo. Ponieważ, to jest fałszowanie dokumentów firmy "PayU" 

i że udostępnią wszystkie potrzebne dane funkcjonariuszom jesli Ci się do nich skierują.

A więc niebawem idę z tym dalej, zdrobie screeny spisze wszystko. I lecę do nich.  

Ta a podatek odprowadzasz xD?

Żeby Ciebie to więcej nie kosztowało.

Opublikowano

Za co Ty chcesz odprowadzać podatek?

Opublikowano

Idz z tym na policje,warto takich łapać,nie dla samych pieniędzy żeby odzyskać tylko z radosci jaką ci sprawi mina 15 letniego grubaska złodzieja w sądzie.

w jakim sądzie xD gdzie Ty żyjesz

podatek za działalność gospodarczą :v

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Sprawę podrobienia emaila zgłoś do Allegro / PayU. Generalnie, trzeba zwracać uwagę na takie wiadomości, sam sprzedaję masowo gry na Allegro i często na bardzo rożne sposoby próbowano mnie okraść.

apple.png

Opublikowano

Za co Ty chcesz odprowadzać podatek?

Jeśli sprzedajesz w małych ilościach to musisz odprowadzić podatek dochodowy, jeśli masowo to wtedy nosi znamiona działalności gospodarczej i musisz mieć firmę, jeśli nie masz to jest to karalne. Chyba, że sprzedajesz rzeczy używane przez minimum pół roku i możesz to wykazać.

Opublikowano

słyszałem że od 400 coś można się zgłosić na policje

ale próbuj najpierw z allegro, jeśli nic nie zdziałają to wtedy na policje

Opublikowano

A to nie jest tak że karalne jest sprzedawanie przedmiotów z metina? Nie wiem, ale żebyś sobie sam przypału nie narobił xD

Po drugie fałszowanie dokumentów tez jest karalne. Śmieszy mnie też jak jest jp 100% a leci na komendę bo go oszukali xD

Nie mówię w tym przypadku, tylko na ogół.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

słyszałem że od 400 coś można się zgłosić na policje

ale próbuj najpierw z allegro, jeśli nic nie zdziałają to wtedy na policje

Przestępstwo internetowe nie zaczyna się od konkretnej sumy, jest nim i skradziona złotówka.

A to nie jest tak że karalne jest sprzedawanie przedmiotów z metina? Nie wiem, ale żebyś sobie sam przypału nie narobił xD

Po drugie fałszowanie dokumentów tez jest karalne. Śmieszy mnie też jak jest jp 100% a leci na komendę bo go oszukali xD

Nie mówię w tym przypadku, tylko na ogół.

Nie, nie jest karane. 

apple.png

Opublikowano

Ogólnie podbije bo mnie jakis tydzien temu gość chciał wydymac na 800zł, wysłałem maila z potwierdzeniem do allegro phishing@Allegro i dostałem tylko odpowiedz ze padłem ofiara oszustwa , ze dokument został zfałszowanmy i jak bardzo im przykro z tego powodu :D Jak zapytałem czy zrobia z tym cos dalej to ni dostałem odpowiedzi.

Opublikowano

Najpierw zgłoś do allegro. Możliwe, że oni się tym zajmą i oszczędzisz sobie klopotu. Wbrew pozorom zgłaszanie na policje z dowodami, to i tak katorga.

Uznaliby pewnie i tak za niską szkodliwość czynu.

powyżej bodajże kilku złotych jest to jako przestępstwo, więc niech zgłasza i się nie zastanawa ;)

Opublikowano

Ja również zostałem oszukany, na lewe potwierdzenie przelewu bankowego, zakup był przez allegro. Zgłosiłem to na allegro, lecz oni olali sobie tą sprawę. Na szczęście na potwierdzeniu były jego dokładne dane, i znalazłem gimbuska z Warszawy na fb. Trochę go nastraszyłem, ale usunął swój profil na fb. Na jego nieszczęście, dobrze pamiętam jego zdjęcia, i nie chciałbym go kiedyś spotkać, bo w sumie było to marne 150 zł, ale chodzi tu tylko o sprawiedliwość. 

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

Warto zgłosić do allegro i zobaczyć czy coś z tym zrobią, jeżeli nie to pozostaje tylko iść na policję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...