Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wojsko- obrona cywilna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś byłem na poborze do wojska i dostałem kategorię A z dopiskiem OC ( obrona cywilna ) nikt tak nie miał więc mam takie pytanie co to znaczy ?? będę musiał jeździć na jakieś szkolenia czy coś ? ??

<p>.

Opublikowano

Pod pojęciem obrony cywilnej /ochrony ludności, ochrony cywilnej / należy rozumieć zapewnienie bezpieczeństwa ludziom, ich mieniu i środowisku przed wypadkami i klęskami każdego rodzaju. Innymi słowy - zgodnie z przepisami prawa - obrona cywilna RP jest pozamilitarnym elementem systemu obronnego państwa i stanowi kompleks wewnętrznie skoordynowanych interdyscyplinarnych przedsięwzięć o charakterze planistycznym, organizacyjnym, szkoleniowym, logistycznym i inwestycyjnym. 

Co do wyjazdów/szkoleń itd. najlepiej zapytać się WKU. Możesz nawet zadzwonić.

Opublikowano

Zależy czy czujesz taką potrzebę. Możliwe, że nie ma to nawet większego znaczenia. Mieliśmy kiedyś powódź(97) na Dolnym Śląsku, to każdy pomał.

Sam w sumie nie wiem, bo info ze strony mam. Wydaję mi się, że to taka organizacja, do przeciwdziałania w stanach kryzysowych. 

Z tego co udało mi się wyczytać, to działa to niezbyt rozgarnięcie. Czyli jakieś dotację, a gówno się dzieje w środku samej organizacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...