Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I co z tego? Mogą sobie odgrywać takie osoby ale tak czy siak nic nie dostaną ;p Na tytuł trzeba sobie jasno zapracować. Większość graczy i tak się stosuje do kilku tylko rzeczy stamtąd m.in: imienia oraz nazwiska, rasa, oraz cele i ambicje postaci. Reszta jest nie potrzebna. Ludzie czytają te KP by dowiedzieć się czegoś o danej postaci - to jest MG (MetaGaming) czyli pobieranie informacji OOC do IC. Praktycznie każda historia jest taka sama albo podobna, zmienione jest kilka wątków. Zazwyczaj nasi rodzice umierają albo musimy z nimi uciekać, uczymy się zawodu bądź nawet kilka osób napisało, że pochodzą z jakieś wyższej rodziny jednak muszą uciekać. Powiedz mi, na co to komu?! 

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zuważyłem że dodaliście do paczki custom NPC. Mam pytanie - kiedy dodacie do paczki następujące mody:

Metallurgy

Tailor Mod

Carpenters Block

Makers Mark

Statues

Herblore

Decocraft

Coral Mod

Dynamic Earth

Oraz kiedy dodacie plugin na oobciążenie?

Opublikowano

Ja stworzylem obecny wyglad kp jak i poradnik. Sprawdzalem je takze pod wzgledem zgodnosci. Musze sie niezgodzic z twoja opinia ze wszystkie historie sa takie same. System kp swieynie sprawdza sie od 1szej edycji. Musiales trafic na jakies gorsze karty. Mamy ich w bazie juz setki. Polecam poczytanie bardziej wzorcowych.

Thrud. Nie ma planow wprowadzania kolejnych modow. Aplugin na obciazenie jest bez sensu i zabija przyjemnosc z gry. To tylko minecraft i skrajne urealnianie go nie jest dobre. W grach chodzi o to zeby robic cos czego nie mozna na codzien.

Opublikowano

A może zapytajmy się ludu co oni sądzą o pisaniu kart postaci? Halo wszyscy! Na serwerze tak naprawdę nie ma wielu osób a ten temat przegląda więcej osób. Chcecie wejść na serwer bo nie wiecie jak na niego wejść, bo nie wiecie gdzie to napisać czy po prostu wam się nie chcę?! 

Opublikowano

@kacperz123 w Karcie Postaci masz wszystkie informacje jakie powszechnie o twojej postaci wiadomo. Tak naprawdę różnica między IC i OOC nie powinna istnieć. Jeśli chcesz żeby ktoś czegoś nie wiedział, to mówisz to tylko administracji i nikomu więcej. Prosta sprawa.

Pamiętam jak jeden z graczy mówił: "Ja wiem, ze to XXX okrada mi pola, bo chwalił się tym na shoutboksie, ale moja postać tego nie wie." Gdzie w tym jest sens gry? Zawsze można wtedy uznać, że postać dowiedziała się tego w karczmie, czy zasłyszała od włóczykija, który akurat tamtędy przechodził. Czy to jest meta-gaming? Zależy od rozumienia definicji. Czy rozwiązuje problem? Całkowicie, gdyż eliminuje barierę, za jaką skrywają się cwaniaki. Taka krótka dygresja.

@Thrud większość modów o których wspomniałeś jest maksymalnie na wersję MC 1.6.4 i akurat pokrywa się z paczką innego serwera, którego administracja obiecała, że kończy z zawistnymi dogryzkami w naszym kierunku. Ale widzę postępy, przynajmniej tym razem darowaliście sobie chamską reklamę w sygnaturze. W każdym razie to piękne, że nie dajecie nam spokoju i widzicie w nas konkurencję. Schlebiacie nam :) Niestety my w was konkurencji nie widzimy.

Opublikowano

A może zapytajmy się ludu co oni sądzą o pisaniu kart postaci? Halo wszyscy! Na serwerze tak naprawdę nie ma wielu osób a ten temat przegląda więcej osób. Chcecie wejść na serwer bo nie wiecie jak na niego wejść, bo nie wiecie gdzie to napisać czy po prostu wam się nie chcę?! 

Nie chcę się. 

Cholera dawno nie było jakiegoś flamu... no nic poczekamy, zobaczymy. Ja tam go nie chcę rozpoczynać, ale się nie powstrzymam i powiem 1 zdanie - słownie 1 zdanie, lekko podchodzące pod to... Mimo iż serwery konkurencyjne nie widzą w sobie konkurencji to gra na nich coraz więcej graczy i są one rozwijane, a więc z perspektywy gracza tylko się cieszyć. Nie wiem... może przyrównajmy to do sytuacji gdy zarząd ,,Snickersa" nie widzi konkurencji w ,,Marsie" ale jednak się napędzają, by tą ,,nieistniejąca" konkurencję wyprzedzić i przyciągnąć więcej konsumentów.  Co btw. jest dla mnie nie zrozumiałe, bo snickers jest o wiele lepszy, ale cóż... Reptilian... Reptile do boju!

Opublikowano

Na serwer wprowadziliśmy mod Custom NPC.

Dzięki niemu pojawiły sie pierwsze questy. Dzięki niektórym zadanią mozna zdobyć punkty RP.

Pojawiła sie także mozliwosc wykupywania za punkty RP miasta specjalnych przywilejów. Mozna miedzy innymi wynająć strażników, bankierów, pomocników czy questmastera. Wszystko zależy ile punktow RP ma dane miasto. Mista otrzymują punkty RP po wybudowaniu i zaakceptowaniu specjalnych budowli, oraz podczas przyjmowania w swoje szeregi odpowiednich istot.

Ponadto kolejne eventy zmieniają powoli bieg historii. Sam jestem ciekaw jak to sie dalej potoczy. Pamiętajcie, to jak dalej rozwinie sie serwer zależy tylko od graczy.

Pozdrawiam.

Fungi.

Opublikowano

NkCLZMo.jpg?1

Nowa lokacja na event powoli zaczyna przybierać odpowiednie kształty :) Gracze mogą gotować się na eksplorację kilkupoziomowych lochów wypełnionych zagadkami, tajemnymi przejściami, czy elementami historii, która pozwoli choć trochę odkryć misteria świata poza barierą. Oczywiście lokacja nie będzie tylko jednorazową przygodą, o nie, szykuje się o wiele więcej.. ale o tym już wkrótce

Opublikowano

haF9HLJ.jpg
Zwiedzając zakamarki nowego świata agarotczycy wielokrotnie natknęli się na siły goblinów. Zaawansowane reguły goblińskiej hierarchii nie pozwalaja na odkrycie kto przewodzi bandą na terenach naokoło Varendall. Dlatego też każdy z poszukiwaczy przygód, czy dobrodziejów pragnących wyrwać ziemie z rąk zielonoskórych dwoi się i troi, aby odkryć słaby punkt ich armii, niektórzy zapuszczają się nawet na tereny całkowicie splugawione, gdzie najczęściej można spotkać goblińskie patrole i spróbować wydobyć od nich informacje, jednak na próżno. Gobliny zaś odkryły słaby punkt agarockiego obozu...

Nie wiadomo kto przekazał im tę informację, lecz one wiedzą, że pod Varendall znajduje się portal do Agaroth, wciąż czynny w jedną stronę. Wiedzą, że aby pozbawić mieszkańców obozu nadciągających posiłków należy dostać się w samo serce miasta i zburzyć magiczną bramę. Siły Stronnictw, które przedtem finansowały całe przedsięwzięcie z daleka zostały już powiadomione przez magicznych posłańców. W drodze są już zapasy i wojska mające utrzymać Varendall i okoliczne miasteczka przy życiu. Zanim jednak pomoc dotrze, gobliny z pewnością przypuszczą szturm w imię Learatufa.

Więc gdy przyjdzie czas postawcie barykady i zamknijcie bramy. Zaryglujcie wszelkie przejścia i trzymajcie dłoń na gałce miecza, aby wyciągnąć go w odpowiednim momencie. Zepchnięci do defensywy winniśmy stać się przekleństwem tych, którzy chcą naszej śmierci.

OOC:
Szykuje się potężne oblężenie Varendall, podczas którego otwarta walka z goblinami nie ma ani cienia szansy na wygraną. Agarotczycy będą zmuszeni do schowania się za murami i pospiesznego reperowania wszelkich wyłomów, jakie stworzą przeciwnicy. Event będzie miał formę czasową. Utrzymanie środkowej części miasta do momentu przybycia posiłków spod bariery będzie głównym celem. Możliwa jest interwencja zewnętrznych organizacji takich jak Karmazynowy Kult, bądź postaci typu Król Czaszek, czy Deathreena. To, po której stronie staną jeśli się pojawią, zależeć będzie od decyzji graczy.
Przegrana w tym evencie równa się upadkowi Varendall i przejęciu ruin przez gobliny.

Opublikowano

Zapomniałem dopisać że event planowany jest na sobotę :) Odległe miasto Saradush zadeklarowało pomoc w obronie przed najeźdźcą, a być może do grona obrońców dołączy więcej osobników rozumiejących powagę sytuacji. Dołącz i ty!

Opublikowano

Co tu dużo mówić - na serwerze trochę pograłem i jest fantastycznie. Nawet sam mam co robić dzięki wprowadzeniu npc i questów! I ten klimat!

Z niecierpliwością czekam na event, z doświadczenia wiem że gracze mają gigantyczny wpływ na rozwój wydarzeń - jak się uprę to mogę całkowicie zmienić sytuację! I to jest piękne, ta możliwość wpływu na otoczenie.

Tylko czekać na sobotę :D

Opublikowano

Chyba poczekasz jeszcze dzień dłużej, bo gracze znowu przegłosowali nowy termin eventu przenosząc go na niedzielę.

Tak więc około godziny osiemnastej 1 maja zbiorą się siły goblinów i rozpoczną szturm na obóz. nie będzie to zwyczajne oblężenie, o nie, spodziewajcie się czegoś odrobinę innego, gdyż jedna decyzja może zupełnie zmienić ten event :)

Opublikowano

Portal w Varendall przebudził się zwiastując posiłki dla mieszkańców obozu i wypluwając pierwsze skrzynie z zaopatrzeniem. W oddali słychać już wojenne bębny... Już jutro najbardziej przełomowy event tej edycji!

Opublikowano

lOSXf1w.jpg

Siły Goblinów rozpierzchły się bez przywódców. Pierwszą z armii zniszczył Karmazynowy Kult w zamian za sabotaż na Stronnictwach i uśmiercenie generała Sargona z Vallarath. Spiskowcy Kultu zostaną za to wynagrodzeni. Drugą armię atakującą od strony mostu pokonał sam Deathreen wreszcie dostając w swe obślizgłe łapska elfkę Yserę, o którą tak zacięcie walczył przez ostatnie miesiące. Trzecią falę przeciwników odparło dopiero poświęcenie skromnego agarotczyka Istahra, który poprzez dziwaczny rytuał przemienił się w awatara swojego bóstwa - Isekara. Niestety było to też ponad jego siły i agarotczycy musieli uśmiercić stworzenie przepełnione niepohamowaną żądzą mordu...

Tak więc Gobliny ustąpiły, choć były o krok od przejęcia portalu. Gdy zaczęła się prawdziwa rzeź i usta obrońców wymawiały słowa modlitw do swoich bożków nadeszły posiłki ze strony Kolektywu i szczątkowe od Koalicji i Przymierza. Zaopatrzenie pozwoliło zwycięzcom na uleczenie ran i zebranie łupów wojennych, które tym razem były ogromne.. Portal zaś wypluwając kolejne osoby biorące udział w ekspedycji rozbłysł ochoczo.

Główny cel eventu zakończony sukcesem!

- Karmazynowy Kult zsabotował Stronnictwa, co odbiło się na mniejszej ilości wojowników przybywających spod bariery. 

- Deathreen porwał Yserę i przestanie nękać agarotczyków, przynajmniej na dłuższy okres czasu.

- CK zostało wbite Istahrowi i Sargonowi. Konsekwencją eventu jest też nieuchronna śmierć postaci Peruna. Ci gracze mają jednak zapewnione w zamian pewne korzyści.

Opublikowano

Ujmę to w krótkich słowach - było fantastycznie.

Wiem że administrację serwera stać na wiele ale event był rozbudowany na niespotykaną dotychczas skalę. Masa wyborów z których NIE KAŻDY był dobry. Należy się ogromna pochwała nie tylko twórcom serwera, ale i graczom na nim grającym. 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...