Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Radeon R9 380 OC vs GTX 960 vs MSI R9 270X

KBraszka47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym was się zapytać co waszym zdaniem jest lepsze bez podkręcania Radeon R9 czy GTX 960 czy MSI R9 270X? Mówię tutaj o modelach w podobnej cenie np. Radeon R9 380 OC vs GTX 960 vs MSI R9 270X? Wiem że Radeon jest już podkręcony więc możecie wyrazić swoje zdanie z OC jak i bez. I czy ta karta Radeon po podkręceniu jest bardziej podatna na uszkodzenia czy jak? Bo ja osobiście takich rzeczy nie wiem. I powiedzcie która karta była by najlepsza.

Z góry dzięki za odpowiedzi. :)

Opublikowano

R9 380 4GB to najlepsza karta bez kręcenia w tym budżecie. Jeśli chcesz kręcić to GTX 960 4GB będzie lepszy. R9 270X nie biorę pod uwagę, bo to nie jest ta półka cenowa.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Różnica między Radeonem a GTX jest taka, że nVidia ma o wiele większy potencjał do OC, niż AMD. Dlatego jeżeli myślisz o podkręcaniu, to bierz GTX bez dwóch zdań.

Podkręcanie jest proste, wystarczy program załączony do grafiki na płycie i trochę wiedzy z internetu. Poradnik, a nawet oglądnięcie jak podkręcają dokładnie twoją grafikę.

Czy coś jej zagraża? Największym zagrożeniem jest tylko zasilacz i twoja głupota. Ale spokojnie, jeżeli nie będziesz od startu kręcić jej ekstremalnie, tylko na spokojnie nauczysz się, to efekty będą widoczne ;)

Podaj jaki masz zasilacz jeszcze, bo nie wiadomo czy się nadaje. Takie dodatkowe pytanie, bo możesz spalić sobie nową kartę ;)

Poza tym AMD ma większy pobór prądu i gorszą kulturę pracy.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

jak już kiedyś wspomniałem, pobór prądu dla kogoś, kto kupuje kartę kosztującą ok. 1000 złotych jest ważne, to jest "dziwny". kultura pracy? wystarczy kupić asusa/szafir/xfx i masz cichego/chłodnego kompa. po oc gtx jest troszkę lepszy, ale nie dużo bo zwyczajnie radeon jest wydajniejszy.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

R9 380 4GB to najlepsza karta bez kręcenia w tym budżecie. Jeśli chcesz kręcić to GTX 960 4GB będzie lepszy. R9 270X nie biorę pod uwagę, bo to nie jest ta półka cenowa.

Bez oc to bierz 380 od asusa ale wersje tylko 4GB. A jakbys sie zdecydowal na oc to wzialbym 960 tez od asusa ale strix w wersji 4gb

Różnica między Radeonem a GTX jest taka, że nVidia ma o wiele większy potencjał do OC, niż AMD. Dlatego jeżeli myślisz o podkręcaniu, to bierz GTX bez dwóch zdań.

Podkręcanie jest proste, wystarczy program załączony do grafiki na płycie i trochę wiedzy z internetu. Poradnik, a nawet oglądnięcie jak podkręcają dokładnie twoją grafikę.

Czy coś jej zagraża? Największym zagrożeniem jest tylko zasilacz i twoja głupota. Ale spokojnie, jeżeli nie będziesz od startu kręcić jej ekstremalnie, tylko na spokojnie nauczysz się, to efekty będą widoczne ;)

Podaj jaki masz zasilacz jeszcze, bo nie wiadomo czy się nadaje. Takie dodatkowe pytanie, bo możesz spalić sobie nową kartę ;)

Poza tym AMD ma większy pobór prądu i gorszą kulturę pracy.

jak już kiedyś wspomniałem, pobór prądu dla kogoś, kto kupuje kartę kosztującą ok. 1000 złotych jest ważne, to jest "dziwny". kultura pracy? wystarczy kupić asusa/szafir/xfx i masz cichego/chłodnego kompa. po oc gtx jest troszkę lepszy, ale nie dużo bo zwyczajnie radeon jest wydajniejszy.

A czymś szczególnym różni się wersja Asus Radeon R9X od OC? Bo zdecydowałem się na Radeona lecz nie wiem jaką wersję brać bo jest Radeon R9X OC i bez OC. I czy jeżeli mi to producent podkręcił już tą kartę to może ona być szybciej zniszczona czy jak? Bo nie jestem pozytywnie nastawiony do wersji z OC jeżeli tutaj mówiliście że jeżeli głupio będę podkręcał to się zepsuje, a chociaż producent ową kartę podkręca to i tak się boję że za tydzień się zepsuje. Waszym zdaniem już na koniec tematu która lepsza?

OC: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-380-oc-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-box-strix-r9380-dc2oc-4gd5-gaming-770049/

X: http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-380x-4gb-gddr5-256bit-2xdvi-hdmi-dp-strix-r9380x-oc4g-gaming-827486/

Opublikowano

Czym się różni wystarczy spojrzeć na specyfikacje że ta pierwsza np obsługuje rozdzielczość  max 2560x1600 a ta druga  4096x2160 chociaż wątpię że twój procesor obsłuży większą rozdzielczość niż 2560x1600, ja posiadam r9 380 g1  tańszą wersje trochę słabszą ale wszystko ładnie śmiga gta V lol 400 -500 fps , crysis 3 płynnie wszystko na full detalach , drugi stary monitor też podłączyłem bez żadnych problemów, kultura pracy też nie najgorsza przy ww. tytułach trochę słychać kartę ale jak ma się słuchawki to nic nie słychać. Nie masz się co obawiać, że się spali czy coś do karty dostajesz program w którym przesuwasz suwak i tyle ( chyba że byś podkręcał więcej niż program pozwala, to bez dobrego chłodzenia może się zepsuć)

TL;TR

Jakiego modelu byś nie wybrał będzie dobrze. Modele minimalnie się różnią, więc większej różnicy nie zauważysz .

Opublikowano

Nie opłaca się kupować wersji z X na końcu, bo jest ona mało opłacalna. Kup bez X. OC ci karty nie zepsuje. Dasz za duże taktowanie to zaczną ci artefakty wyskakiwać a przy znacznie za dużym - zacznie wywalać sterowniki. Tyle. Oczywiście jak wrócisz do odpowiedniego taktowania to wszystko wróci do normy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...