Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Margonem.com od nowa! Poziomy 1-20.

Why

Rekomendowane odpowiedzi

Arcymistrz
Opublikowano

Spis treści

0. Wprowadzenie.
1. Dlaczego angielska wersja jest lepsza od polskiej wersji?
2. Wybór serwera.
3. Wioska startowa.
4. Jak przeżyć na takiej ilości questów do 15 poziomu?
5. Wbijanie poziomu 20
6. Jak zarobić na brakujące części ekwipunku?

0.    Wielu graczy chcących zacząć swoją przygodę w innym miejscu niż na serwerach globalnych próbuje dostać się na serwery prywatne. Niestety, ale wymaga to sporego zaangażowania od strony danej osoby, miejsca są ograniczone, a samo wyczekiwanie na serwer, który na pewno spełni nasze oczekiwanie może przeciągać się miesiącami, jeśli nie latami.
Taki gracz może zacząć szukać alternatywy dla długoterminowego oczekiwania na rozpoczęcie się rekrutacji i czystym przypadkiem trafi na reklamę angielskiej wersji gry, w którą tak lubi grać – Margonem.com.
Wchodzi na stronę, przygląda się i zdaje sobie sprawę, że na język polski to mu nie wygląda i zaczyna zastanawiać się „Czy oni chcą mnie okraść?”. Po małym przeglądzie dochodzi do wniosku, że ta strona należy do studia Gamory i może bezpiecznie założyć tutaj konto, nie martwiąc się o jakiekolwiek problemy.
Jeśli interesuje Cię co mogę wiedzieć o tej wersji to wiedz, że grałem tam około roku jeszcze przed nowym silnikiem, mam wbity 130+ poziom magiem oraz zacząłem grać nową postacią o nicku "Why".  Całość zakresu poziomowego to mój opis tego, jak bez jakiegokolwiek wsparcia od strony innych graczy wbić określony poziom przy obecnej sytuacji tej wersji. 

Osoba, która trochę na tej wersji już pograła świadoma jest tego, że z początku mało się wie, a sama, nawet już startowa lokacja, nie jest niczym podobna do klasycznego Margonem.pl (oczywiście nie licząc mapy).  Ktoś, kto poleca wersję angielską nade polską często korzysta z wielu przekonujących argumentów – czego chcieć więcej? Jest z tym związany pewien problem – pomimo licznej ilości plusów, istnieje też pokaźna ilość minusów, która nowych graczy, a tym bardziej niedoświadczonych z wersji polskiej może w dalszej części rozgrywki zniechęcić. Przejdźmy zatem do nich.

1.    Często przeglądając samo forum Margonem można zauważyć, że gracze chcą przeczytać kilka argumentów: „Dlaczego ten item jest lepszy?”, „Dlaczego Tarhuna jest lepsza od Katahhy?”, „Po co mam expić na demonach skoro są mrówki?”.
Przejdźmy zatem do czegoś więcej niż gadania jakiegoś pajaca. Uprzedzam tylko, że będzie to ciągły tekst, a nie wypunktowane zalety, ale spróbuję zalety i wady jakoś wyróżnić. Dlaczego więc uważam, że wersja angielska jest lepsza?

Zacznijmy od samych nowości. Wszystkie rzeczy, które wprowadzane są na .pl kilka tygodni/dni wcześniej można już zobaczyć na wersji .com. Mówię tutaj o zmianach map, wprowadzaniu nowych expowisk, nowych przedmiotach, zmienionych wyglądach potworów oraz (obecnie największa zmiana) nowym silniku.
Umilającym dodatkiem, który został wprowadzony do wersji .com już na samym początku jest „tracker”, który pokazuje nam drogę do np. przedmiotów potrzebnych do wykonania zadania, potworów koniecznych do zabicia czy drogi do miejsca, do którego wysłał nas zleceniodawca.
Małą ilość osób online trudno umieścić w plusach lub minusach, dlatego wspomnę o tym w obu przypadkach. Na wersji .com nie ma co spodziewać się (na razie) tłumów. Gamora traktuje ten projekt jako wersję beta, która niby już się skończyła, ale dalej nie podjęła żadnych czynności reklamujących grę w dużym stopniu - wszystko można zrozumieć, a tym bardziej upór administracji i ich dążenie do maksymalnego udoskonalenia projektu.
Na wersji .pl co krok spotyka się z beksami, albo altami jakiś 200 poziomów, którzy zaraz chcą wjechać i wybić wszystko, żeby tylko uprzykrzyć Ci rozgrywkę. Angielskie wydanie zasługuje na wielki plus głównie dzięki tępieniu takich płaczków. Co się z nimi dzieje? Zaraz po zalogowaniu możecie zauważyć, że na czatach globalnych (nie mówię tu o klanowych, prywatnym, grupowym itd.) można pisać tylko w języku angielskim. Złamanie tego punktu wiąże się z nałożeniem blokady pisania, a większość osób z Polski nie odpisuje komuś, kto nawet w swoim ojczystym języku nie potrafi poprawnie złożyć zdania. Wszystkie dzieci nastawione na łatwe zabijanie elit odpadają - o EQ tutaj trudno i trzeba się napracować. 
Wspomnę też o czymś, co ucieszy graczy lubiących sobie doładować trochę konto Smoczymi Łuskami. Na .com waluta premium nosi nazwę "Draconite". Jakiś czas temu została dodana możliwość doładowania konta za pomocą SMS. Dodam tylko, że ceny z usług premium są takie same co na .pl, ale przy doładowywaniu dostaje się więcej waluty, niż na wspomnianym wcześniej wydaniu.
Przykładowo: za sms o wartości 30,75 zł dostaniecie około 2100SŁ na .com, a na .pl około 1400SŁ. 

Zaczynając od negatywnych stron wersji angielskiej na pewno należy wspomnieć o małej ilości graczy. Łatwo domyślić się, że tak potężny minus ciągnie za sobą kolejne, ale już mniejsze. Nie spodziewajcie się tutaj sporej ilości przedmiotów na aukcjach - jeśli grałeś na serwerze prywatnym, to wiesz jak to wygląda. Osoba, która zaczyna od zera musi przemęczyć się na elitach, zbierając nawet najgorsze przedmioty unikalne i sprzedawać je, żeby po kilku(miesięcznej)dniowej udręce zacząć grać "na serio". Czy jest aż tak ciężko? Nie. Nowy gracz powinien spróbować poszukać klanu i na pewno przejrzeć poniższe punkty, które pozwolą mu przejść ten trudny start.
Dla niektórych minusem też będzie sam język obowiązujący na serwerze. Nie mam zamiaru rozpisywać się na ten temat, ponieważ uważam, że każda osoba, która chodzi do szkoły powinna znać tego języka już na tyle, żeby na serwerze dać radę. 
Problem z EQ generuje problem z E2 - ciężko je ubić, jeśli na rynku nie ma itemów. Tutaj trzeba wykazać się sprytem - pytać po graczach, pisać na forum i próbować coś ugrać. Pomimo małej ilości graczy, to bardzo często ktoś na elitach 2 stoi - warto zapytać się czy nie szukają może kompana. 
Duży problem może stanowić brak dodatków na tą wersję. Przed dodaniem nowego silnika wszystkie z margoextend działały, jednak teraz nie ma możliwości dodania ich w jakikolwiek sposób i trzeba czekać na informacje związane z tym od administracji. 

To tyle jeśli chodzi o najważniejsze za i przeciw.

2.    Przez swoją niską popularność wersji .com na serwerze mamy do wyboru tylko jeden serwer. "Dlaczego więc pajacu piszesz o wyborze?" a no dlatego, że Gamora chce "odplewić" graczy z IP z Polski od graczy spoza niej. Nie opisywałbym tego, ale jeśli ktoś chce się zmagać z kilkoma graczami, bo jest takim hardcorem, to droga wolna. 
Na wersji .com istnieją dwa serwery: serwer Cronus (IP spoza Polski) oraz serwer Husaria (gracze z Polski). Dostać się na Cronus można tylko przez zmianę IP za pomocą VPNa lub np. użycia bramki proxy z odpowiednim adresem IP. Konsekwencje tego czynu? Nie znam, bo się nie interesowałem. Polecam wybrać serwer Husaria i jego się trzymać. 

3.     Już na samym początku zauważysz dziwną, niebieską strzałkę, która wskazuje na dziwną postać przy dziwnym łóżku w dziwnym i nieznanym Ci miejscu z dziwnym znaczkiem migającym nad tym "kimś". To jest pierwsza rzecz, której na wersji .pl nie mogłeś się spodziewać. Jest to poradnik, który pokieruje Ciebie do około 7-8 poziomu i pokaże jak całość tutaj funkcjonuje. Poza strzałką, która przeprowadzi Cię przez całą mapę oraz nowym silnikiem nic nowego w wiosce startowej nie ma. Podążaj za strzałką, aż do czasu jej zniknięcia. 
Gdy strzałka już zniknęła, to warto udać się do handlarza w Twojej wiosce i zakupić sobie przedmioty na 7 poziom. Następnie udajesz się do jaskini (czy czymkolwiek jest dodatkowa lokacja w wiosce) i tam dobijasz poziom 9 lub 10. Osobiście dobijałem tam poziom 10. 
Zbieraj wszystko co leci, jednak jeśli jesteś leniwy/a, to wszystko z "Value" powyżej 100, a następnie sprzedawaj to u handlarza, od którego wcześniej kupiłeś/aś EQ.

4.    Jako, że na .com dużo osób nie gra i nie grało, to wszystkie spisy, które znajdziesz na forum wcale nie muszą być aktualne. Przecież przy dodawaniu nowych misji, osoba, która stworzyła spis może być już nieaktywna. Twórcy pomyśleli o tym i wprowadzili nawet pomysłowe rozwiązanie, więc jeśli nie wiesz jakie questy możesz zrobić, mogłeś zrobić lub będziesz mógł zrobić, to udaj się do najbliższego miasta i poszukaj czegoś, co na polskiej wersji nazwano "Billboardem". 

uTD7fk1.png

Szukaj "Notice Board", a następnie kliknij na to.
Ujrzysz listę questów, których możesz się podjąć. Tablica pokazuje listę questów z zakresu -10 od Twojego obecnego poziomu oraz +5 do Twojego obecnego poziomu. 
Przykładowo, jeśli masz 20 poziom, to zobaczysz listę questów z całego świata Margonem z przedziału poziomowego 10-25. 
Questy podświetlone na szaro, to questy, których nie możesz się podjąć, bo nie spełniasz np. warunku lvlowego. 
Dodatkowo pod listą znajduje się dopisek

[D] - daily quest, [Q] - requires other quest finished

[D] - questy dzienne. NPC zlecający je mają nad sobą niebieski wykrzyknik (DvY01mK.png). 
[Q] - questy, które wymagają ukończenia poprzednich zadań. Przykładowo tak jak jest np. z "Teatrem Monticolo" i "Upiorem córki lalkarza".

Pomimo tej listy nie polecam robienia żadnego z questów z przedziału 10-14. Powinniście zaopatrzyć się w mikstury, które możecie kupić u NPC, który znajduje się w domku w "Yss Yalley", a następnie udać się do "Old Ruins" i na szarych wilkach [13 lvl] wbić poziom 15. Wiem, że może to być trochę nudne, jednak nie ma lepszego wyjścia niż to. Powinniście zbierać też skóry, które z nich lecą (stackują się po 10), a następnie sprzedać je u np. Roana - zwróci Wam się złoto, które wydaliście na mikstury. 

5.    Od poziomu 15 robicie wszystkie questy z zakresu 15-obecny poziom, które znajdują się w pobliżu Torneg oraz Ithan. Przypatrzcie się zadaniom od Garrusa (dzienne), Niela i od strażników. Warto pochodzić, bo dają nawet fajne przedmioty. 
Jeśli brakuje wam trochę doświadczenia, to rozpatrzcie poniższe expowiska: 
Jaskinia w "Devasted Abbey" - potworki z poziomem 15 i 21.
Podziemia i wieża w "Old Ruins" - nieumarłe z poziomem 15/17/19/20 oraz elita "Astratus". 
"Devasted Abbey" - niedźwiedzie 16/19/22.
Ekwipunek kupujecie u NPC w Ithan lub Torneg (Huslin, Unil, Alrik).

6.    Nawet nie tak starzy gracze z wersji .pl pamiętają pewnie przycisk w "Konfiguracji" z napisem "ZŁOTO ZA DARMO" gdzie za glosowanie na różnych listach pomagali wybić się Margonem i sami dostawali za to pieniądze w grze. Ilość złota za każdy głos zwiększała się proporcjonalnie z poziomem głównej postaci na koncie i takie samo rozwiązanie (usunięte już na wersji .pl) wprowadzono na wersji angielskiej. 
Dlatego jeśli uznasz, że nie dajesz już rady potworkom lub niekorzystnie z tego wychodzisz i chcesz kupić sobie mikstury lub poprawić ekwipunek, to udaj się na stronę główną Margonem.com, kliknij w zakładkę  q6EpbxI.png, następnie w sNpbPZK.png i otwieraj po kolei wszystkie listy i oddawaj głos. Pamiętaj, że jak już zagłosujesz po raz pierwszy, to pilnuj tego i głosuj równo po 24 godzinach, żeby nie tracić niepotrzebnie złota, jednak staraj się zacząć jak najpóźniej, bo im większy poziom tym więcej złota dostaniesz.

Zakończenie części pierwszej

To byłoby na tyle w pierwszej części. Kolejna pojawi się, jak wbiję poziom 40, a później przedział zostanie zmniejszony. Terminu nie podam, bo sam będę musiał postać na elitach i jakoś powoli zbierać na kawałek ekwipunku.

Opublikowano

Co do dodatków przez tamperkmoney czy jakoś tak, dodatek do przeglądarki idzie to dodać, jest to opisane na forum na pl;)

Na e2 stoi bardzo dużo osób ale wszystko rozchodzi się wśród klanowiczy i starych graczy którzy mają kasę jeszcze po bugu gdzie na sekcie robiło się 20m na przejście/zbugowanym worku do w klikania.

Problem zaczyna się na 200+ expi się słabo bez eq ale warto starać się na eventach bo zgarnia się itemy lepsze od hero/leg eq.

Najlepszy exp to 120-200 w momencie jak odblokujecie wszystkie dzienne, wbijacie 2-3 poziomy do 150 a potem już troszkę mniej.

Jak możecie kupić eq to brać 200+ reszty się nie opłaca chyba ze zostajecie na niskich lvl.

Jak już gracie to na Husarii polecam, Cronus świecił pustkami za moich czasów nie wiem jak jest teraz, dodatkowo na cronusie trzeba zakładać postać przez proxy(chyba że teraz jest inaczej).

Legi sprzedawać po lini oporu czyli 700-1g jeżeli lega dobra, niżej nie schodzić nadal są nadziani na serwie z buga, patrz wyżej.

Najlepszy zarobek na szybko to lotanie łapek z lisza najlepszy zarobek.

Miecz z  żywiołów to 33 ale musicie to sprawdzić.

Największy minus herosów to gówniany loot, bardzo dużo pustaków nie wiem jak na pl ale tutaj to hardcore, bić samemu jezeli nie macie pewnych znajomych.

Tak się trochu rozpisałem, możesz to wykorzystać jak uważasz że coś Ci się przyda, ciekawy pomysł na temat.

"...przeważnie zachowuje się rozważnie ... "

Arcymistrz
Opublikowano

Co do dodatków przez tamperkmoney czy jakoś tak, dodatek do przeglądarki idzie to dodać, jest to opisane na forum na pl;)

Na e2 stoi bardzo dużo osób ale wszystko rozchodzi się wśród klanowiczy i starych graczy którzy mają kasę jeszcze po bugu gdzie na sekcie robiło się 20m na przejście/zbugowanym worku do w klikania.

Problem zaczyna się na 200+ expi się słabo bez eq ale warto starać się na eventach bo zgarnia się itemy lepsze od hero/leg eq.

Najlepszy exp to 120-200 w momencie jak odblokujecie wszystkie dzienne, wbijacie 2-3 poziomy do 150 a potem już troszkę mniej.

Jak możecie kupić eq to brać 200+ reszty się nie opłaca chyba ze zostajecie na niskich lvl.

Jak już gracie to na Husarii polecam, Cronus świecił pustkami za moich czasów nie wiem jak jest teraz, dodatkowo na cronusie trzeba zakładać postać przez proxy(chyba że teraz jest inaczej).

Legi sprzedawać po lini oporu czyli 700-1g jeżeli lega dobra, niżej nie schodzić nadal są nadziani na serwie z buga, patrz wyżej.

Najlepszy zarobek na szybko to lotanie łapek z lisza najlepszy zarobek.

Miecz z  żywiołów to 33 ale musicie to sprawdzić.

Największy minus herosów to gówniany loot, bardzo dużo pustaków nie wiem jak na pl ale tutaj to hardcore, bić samemu jezeli nie macie pewnych znajomych.

Tak się trochu rozpisałem, możesz to wykorzystać jak uważasz że coś Ci się przyda, ciekawy pomysł na temat.

To chyba nie był bug, a zwiększenie lootu (?) przez administrację. Sam wtedy sporo zarobiłem bijąc samych piratów - długo to pozostało i wysokie lvl miały jak zdominować pozostałych. Broń żywiołów jest na 33, a herosów czasem już nie poprawili? Widziałem nawet trochę ekwipunku z nich na aukcjach, gdzie wcześniej było to rzadkością.

Opublikowano

Właściwie to masz rację było to zwiększenie lootu ale nie przewidzieli że z ceną itemów po 100-300k w przedziale 100-200 będzie to rzeźnia jeżeli 10 przedmiotów zlatuje z grupki 5 zwykłych. Co to herosów nie jestem pewien nie gram od miesiąca,dwóch. Chociaż myślę nad powrotem aby wbić pod jakąś e2.

"...przeważnie zachowuje się rozważnie ... "

• 1 rok później...
Opublikowano

Com to jedna wielka strata czasu posiadając tam 2 postki w top20 nie mam co robić bo nawet e2 214 nie chce im się dodać od roku? czy już nawet więcej zleciało od kiedy jest na pl.

banner5.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...