Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak generować profil gracza na stronie www?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tworzę stronę internetową pewnego serwera i nie za bardzo wiem na jakiej zasadzie są generowane profile oraz zawartość profilu gracza z bazy danych. Czy ktoś wiedzący coś na ten temat mógłby mi objaśnić na jakiej zasadzie to działa ? jak mam się za to zabrać ?

Opublikowano

To akurat wiem, że trzeba ale na jakiej zasadzie jest to tworzone bo to musi pobierać informacje z bazy danych i generować w czasie rzeczywistym na stronie po np kliknięciu na nick gracza

Opublikowano

---------------------------------

Dziękuję, Pozdrawiam

HOMER12

Jeśli Ci pomogłem, możesz dać mi like  :yay:  ;) 

Potrzebujesz dodatkowej pomocy? Napisz do mnie na PW  

Opublikowano

@HOMER12 dzięki wielkie a orientujesz się może jeszcze jak z sortowaniem tego rankingu jest ? bo rozumiem że ten ranking jest przedstawiony jak top 10 i czy od góry największą ilość punktów sortuje ?

Opublikowano

Polecam naukę php i MySQL, bez tego uja zrobisz :) 

http://o.aolcdn.com/hss/storage/midas/dbb2fba7a1724ff9f49593989439ae90/203012134/rih.gif

Opublikowano

To zależy jakie chcesz stworzyć statystyki. 

Podam przykład: Statystyki PvP - Tworzysz plugin, który jest połączony z bazą danych. Jeżeli gracz 1 zabije gracza 2 to plugin musi sprawdzić: Czy grasz 1 istnieje, jeżeli nie to ma konto utworzyć, (Nie twórz kont graczy przy wejściu na serwer! Po co? Zoptymalizuj to. Sprawdzaj w rankingu czy grasz istnieje, a jeżeli nie to po prostu wpisz mu w zabójstwach, zgonach 0) dodać punkty i zamknąć połączenie. A potem tak samo dla gracza 2, sprawdzaj czy istnieje, jeżeli tak to dodaj mu do zgonów 1, a jeżeli nie to stwórz konto, i dodaj zgony...

Następnie tworzysz stronę www, która pobiera z bazy danych liczbę zabójstw i zgonów, a potem  PHP wykonuje obliczenie: zabójstwa-zgony=pkt. Po liczbie pkt wyświetlasz graczy(od największej ilości pkt do najmniejszej). Liczbę miejsc możesz ustalić, np. 10, lecz możesz też dać ich nieskończoność generując je w php.. Nie będę Ci zresztą takich podstaw tłumaczył bo zakładam, że je znasz.

Tu przykładowy fragment kodu pluginu z mysql:

public class Dodaj {

public static void add(String odbierajacy, int kwota, UUID UUID){
		try {
			Connection conn = DriverManager.getConnection("jdbc:mysql://localhost:3306/test?user=root&password=");
	    	Statement st5 = conn.createStatement();
			st5.executeUpdate("INSERT INTO `dane` (`ID`, `UUID`, `KG`, `NICK`) VALUES (NULL, '"+UUID+"', '"+kwota+"', '"+odbierajacy+"');");
		} catch (SQLException e) {
			e.printStackTrace();
		}
	}
}

Jak masz więcej pytań to pisz. Mam dużo czasu. 

Opublikowano

@Serip takie pisanie bym sobie darował bo nic nie wnoszą do tematu ;)

Wybacz, odpowiedziałem tylko na Twoje pytanie. Musisz po pierwsze znać to, co napisałem wyżej. Po drugie, musisz mieć plugin, który zapisuje wszystko do bazy danych, w sumie niekoniecznie, bo można zrobić to troszkę inaczej, ale no, trzymajmy się tego, co napisał kolega wyżej - plugin pod mysql. Następnie robisz sobie na stronie statystyki i możesz dowolnie ustawić sobie jak ma być sortowany ranking, znaczy pod jakim względem i liczbę użytkowników, jaką ma wyświetlać. Nie wiem jak lepiej Ci do opisać, jeżeli potrzebujesz pomocy to najlepiej napisz do mnie na gadu :)

http://o.aolcdn.com/hss/storage/midas/dbb2fba7a1724ff9f49593989439ae90/203012134/rih.gif

Opublikowano

@Serip chodzi mi o to, że takie odpowiedzi są zbędne bo akurat jest to bardzo oczywiste i jak wyżej wspomniałem nie wnosi nic do tematu prócz standardowego "pouczenia" kogoś by się zaznajomił z jakimś językiem o którym mam jakieś pojęcie. Założyłem temat ponieważ nie programowałem jeszcze strony dla serwera minecraft i nie wiem jak to się odbywa w tych pluginach i jak to jest generowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...