Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ktoś mi wytłumaczy?

Arialll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, trochę pobłądziłem na forum i wpadłem na ten dział. Chciałbym żebyście mi wytłumaczyli co Wy ludziska widzicie w tym Anime? No po porostu nie jestem w stanie zrozumieć fenomenu tego typu filmów i obrazków ale wiem, że ma to duże grono odbiorców:D Nie hejtuje Was tylko proszę o wytłumaczenie mi co przemawia do Was za tym, że to lubicie i się tym fascynujecie.

Cyrk.png

Opublikowano

Musiało Ci się nudzić, skoro tutaj zabłądziłeś :P A o to odpowiedź na Twoje pytanie:

Widzę sami znawcy, których pierwszy raz na oczy widzę w tym dziale się wypowiadają (oprócz Royala - rzecz jasna).

Odnośnie tematu założonego przez autora mam trochę przerzucie iż to kolejna prowokacja by nasze "trolle" działowe pokroju Tomaszka zaczęły się (a i przy tym nas) ośmieszać. Tak wiec jak wypowie się niejaki "armoro" (specjalnie nie oznaczam by nie przylazł) to zignoruj to co on pisze.

Na pierwsze pytanie czym jest anime nie odpowiem, bo jesteś chyba na tyle duży, że Wujek Google Cię nie pogryzie jak mu zadasz to pytanie. Odnośnie drugiego - czyli fenomenu, cóż... anime daje więcej możliwości, a przy tym może opowiedzieć równie ciekawą historię co największe "amerykańskie hity" mając o wiele mniejszy budżet, a co za tym idzie przekłada się to na ilość powstających produkcji. Tak samo jest to dobry wybór dla osób, które mają dużo wolnego czasu. Przeciętny film to ok 1.5-2h oglądania, zaś standardowe serie to, aż 4h rozrywki, a jest masa produkcji, które zapewniają o wiele wiele więcej czasu, który można im poświęcić. Kolejną sprawa jest mnogość gatunków, które w takiej ilości mogą powstawać tylko w formie animacji, bo co innego opłacić rekwizyty warte majątek, a co innego opłacić osobę, która ci to narysuje/zrobi komputerowo. 
Oczywiście jest też masa minusów w tym całym anime - ale na to samo cierpi zwykłe kino - schematyczność, powtarzalność, nudni bohaterowie, słaba realizacja, dupne dialogi etc. etc. jednak wszystko zależy od tego jaki tytuł weźmiesz na warsztat. 
Tak więc jeżeli jesteś zainteresowany tym tematem i chcesz spróbować, to zapraszam do tego tematu - http://www.mpcforum.pl/topic/749204-szukasz-anime-lub-mangi-pisz-tutaj/
a my wybierzemy ci tytuł, który wpasuje się w twoje oczekiwania. Jeżeli się spodoba to zostaniesz na dłużej, jeżeli nie - no cóż... wiadomo, porzucisz to i tyle.

@Pitbull !

Pozwoliłem sobie zacytować Ciebie :P.

gfgdf

Opublikowano

Zgadzam się z wyżej wymienionym jegomościem (Pitbull)

Powiedzcie sami, czy to nie jest wspaniałe? xD

a tak na serio
Anime jest całkiem spoko. Fajnie coś włączyć, zobaczyć, lecz nie no-life z tym całymi dniami. Gracz lola może mieć tak samo zryty mózg jak mangozjeb...albo odrobinę mniej. Tam grasz, tutaj oglądasz animacje. 
Zdążyło wyjść do tej pory kilka nieco bardziej ambitniejszych tworów. Spotkałem wielu przeciwników anime, którzy po obejrzeniu tego, zmienili trochę zdanie. Mowa tutaj oczywiście o Steins;Gate. Ponadto mam na swoim koncie wiele produkcji z genialną oprawą dźwiękową, aż miło jest posłuchać niektórych soundtracków.
Opublikowano

@indywidualistaA

Cieszę się, że jestem cytowany :) Ale mogłeś obciąć to co niepotrzebne - ale to tak aby moja sugestia.

Trochę rozwinę to co Silver podrzucił - wszystko zależy od czego zaczynasz, zresztą jak ze wszystkim w swoim życiu. Jak rozpoczniesz swoją przygodę od czegoś ambitnego (w pewnym stopniu, bo na głęboką wodę nie ma się sensu rzucać), albo łatwego w odbiorze i do tego uznanego przez masę ludzi za coś dobrego to jest większe prawdopodobieństwo, iż zrozumiesz dlaczego anime ma tak wielu fanów. Mógłbym pisać tutaj eseje (chociaż nie wiem po co), którymi mógłbym Cię zachęcić do oglądania tych japońskich animacji, ale najlepszym będzie jak sam się zainteresujesz co bardziej popularnymi tytułami i przekonasz się na własnej skórze, bo z równie mizernym skutkiem możesz pytać się kierowcy rajdowego dlaczego lubi wyścigi, wolontariusza w szpitalu dlaczego lubi pomagać ludziom, albo spadochroniarza dlaczego lubi skoki z wysokości...

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

W większości Pitbull wyjaśnił. Od siebie dodam, że est to rodzaj kina. Animowane, ale kino. Można znaleźć perełki, jak i niezły syf. Moim zdaniem na plus dla całego tego przemysłu wychodzi łatwiejsze przedstawienie historii. Niektóre produkcje rodem z holywudu  wymagają wielomilionowych efektów, a i tak potrafią źle prezentować się.

Opublikowano

Anime to ciężki temat, ale zarazem ciekawy.

Ludzie przekładają swoje wyobrażenia na tego typu produkcje.

Ogólnie to Anime jest praktycznie wszędzie. Nawet zwykła sygnaturka w postaci bajkowej jest po części Anime.

Opublikowano

Mi podoba się akurat art style i interesuje się Japonią, poza tym mam nudnawe życie i wynagradzam to sobie oglądaniem ciekawych historii które pewnie nigdy mi się nie przydarzą. 

Opublikowano

Nie jestem fanem anime i raczej nigdy nie będę ale muszę przyznać ze można w tym coś znaleźć ciekawego, osobiście obejrzałem jedynie te bardzo znane produkcje jak: Naruto, Bleach, Sword art online i Great Teacher Onizuka które polecam. Niestety jak głębiej w to wchodziłem to mi się przestawało podobać ale jak mówiłem każdy może w tym znaleźć coś dla siebie. O ile nic nie mam do fanów Anime to natrafiałem na dziwnych fanatyków mangi i hentai miałem takiego w szkole co siedział w kącie na przerwach i przeglądał te cycate rysunkowe postacie podczas lekcji xD

49yxrs.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...