Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno nowej karty graficznej

Karcio22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zamierzam kupić nową kartę graficzną do mojego pc. Mój GTS 450 2gb już się wysłóżył i nowe gry ciągnie ale słabo. Wiedźmina 3 na niej przeszedłem ale na najniższych ustawieniach i 20 fps... To było czasami ciężkie... Z moich pomiarów wychodzi na to że to kwestia grafiki, ponieważ przy graniu cpu wykorzystuje ok. 50%, ramu 3gb na 4gb dostępne, a karta graficzna chodzi na 99% mocy. Co lepsze geforce czy radeon? Myślę że geforce. Szukam grafiki do 500zł. Póki co jestem skłonny do  Zotac Geforce GTX 750 1gb drr5 118 bit za 449 zł na morelach. Czy to będzie dobry wybór? Czy odczuje znaczący skok wydajności?

Przy przesiadce kilka lat temu ze zintegrowanej grafiki na której gothic 4 chodził na najniższych jak na pokazie slajdów że nie dało się nawet ruszyć, to po zmianie na gts 450 na najniższych chodził płynnie, a na najwyższych chodził znacznie lepiej niż wcześniej na zintegrowanej na najniższych.

Czy po zmianie teraz z gts 450 na gtx 750 też odczuje taki skok? Przykładowo jak wiedźmin 3 chodzi mi teraz na 20 fps na ultra low to na co będę mógł sobie pozwolić mając gtx 750?

Mój procesor: AMD Phenom II X4 840 3,2ghz

Ram: 4gb (2x2gb) Dual Channel

Zasilacz: Corsair VS450

Płyta: AsRock N68C-S UCC

Aktualna grafika: Zotac GeForce GTS 450 2gb 128 bit GDDR3 Eco

Poza tym jak z temperaturą tego gtxa 750 bo mój gts grzeje się potwornie...

Opublikowano

tzn przy wieśku to wina całego sprzętu. procek jedyny jakoś TAM sobie poradzi, ale płyta też widzę najtańsza z ubogim vrm. 4GB RAM i do tego w dualu to też musisz zmienić, żeby pograć płynnie w najnowsze gry, czyli po prostu dodać, bo masz 4 banki pamięci. zasilacz też pewnie przy phenomie i tym gtsie się aż tak nie nudzi, choć on powinien wytrzymać spokojnie nawet zważając na dość kulawe trzymanie napięć. tak jak pisałem: dodanie pamięci, zmiana karty. na 750 TI 2GB dopiero odczujesz różnicę. GDDR3<GDDR5  :lenny: zwykły 750 to niewypał.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

A ja słyszałem że wersja TI się wiele nie różni od wersji bez TI. A ram to średnio mi da dołożenie więcej, bo narazie nie wykorzystuje nawet tego. Przy graniu w Wieśka zużywam tylko 3000 mb ramu, więc 1 gb jeszcze zostaje nieużywany, tylko grafika się strasznie męczy. Ale ram też wymienie tylko najpierw wolałbym grafike

Opublikowano

A ja słyszałem że wersja TI się wiele nie różni od wersji bez TI. A ram to średnio mi da dołożenie więcej, bo narazie nie wykorzystuje nawet tego. Przy graniu w Wieśka zużywam tylko 3000 mb ramu, więc 1 gb jeszcze zostaje nieużywany, tylko grafika się strasznie męczy. Ale ram też wymienie tylko najpierw wolałbym grafike

to źle słyszałeś. mówię ci to ja, jest różnica między 750 a 750 TI.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Mój procesor wcale sobie nie poradzi dobrze... Co z tego że dowale mu dobrą karte jak nie będzie ona działała na tyle ile może bo procesor będzie ją blokował. Poza tym chyba nie dokładnie czytałeś bo moja płyta główna owszem ma 4 wejścia na ram tylko gdybyś czytał to byś wiedział że 2xddr2 i 2xddr3 i ddr3 mam już zajęte więc nie mogę dołożyć tylko muszę wymienić... Poza tym mówiłem że szukam grafiki do 500zł a 750 Ti nie znajde za tyle

Opublikowano

Mój procesor wcale sobie nie poradzi dobrze... Co z tego że dowale mu dobrą karte jak nie będzie ona działała na tyle ile może bo procesor będzie ją blokował. Poza tym chyba nie dokładnie czytałeś bo moja płyta główna owszem ma 4 wejścia na ram tylko gdybyś czytał to byś wiedział że 2xddr2 i 2xddr3 i ddr3 mam już zajęte więc nie mogę dołożyć tylko muszę wymienić... Poza tym mówiłem że szukam grafiki do 500zł a 750 Ti nie znajde za tyle

http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-gtx-750-ti-stormx-oc-2gb-gddr5-128bit-dvi-d-hdmi-vga-ne5x75tshd41f-852114/

Serio ?

Cep sobie poradzi z wieśkiem przy stabilnych 30FPS, na razie kup kartę.

416231423689480320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...