Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Konsole lepsze od PC?

cola!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem graczem PC. NaczytaŁem się już wiele g****o burz że pc to s**t a konsola bóg. Wdg. Mnie pc jest lepszy. Na konsoli nie napiszesz dokumentu w Wordzie, nie zrobisz prezentacji itp. Nie będzie ci tak łatwo przeglądać internet. Pad nie jest tak dokładny jak myszka. Nie spiracisz sobie gierki z dnia na dzień na konsoli. I totalne ultimo na pc. Konsole mogą tylko błagać o mody skrypty i inne modyfikacje. Nie wspomnę o steam i darmowym w wiekszosci przypadków multiplayer a nie jakieś abonamenty. No i jeszcze gry są tańsze. A jak ktoś płacze o 60fps to dla mnie mit. Ważne jest aby gra działała płynnie i dawała przyjemność. No chyba ze mowimy o cs :D. A wasze zdanie?

Opublikowano

Jestem tego samego zdania. Byłem w posiadaniu Xboxa 360 i aktualnie posiadam PS4, jednak z powodu wysokiej ceny gier na tą konsolę, prawie w ogóle z niej nie korzystam. Służy mi ona jedynie czasem do przeglądania internetu jak nie mam dostępu do komputera. W dodatku jeśli chodzi o samo granie, w ogóle nie potrafię grać na padzie. Do dziś nie wiem jak konsolowcy tak sprawnie z tego korzystają. :v

Co do piracenia, konsolę przecież można przerobić, chociaż faktycznie cały proces jest znacznie trudniejszy niż na komputerze.

9La1rOf.gif

Opublikowano

Argument z wordem i przeglądanie internetu odpada na starcie z dwóch powodów. Wojna tyczy się tylko gier i każdy konsolowiec ma także pc.

Stare generacje biły parametrami pc na głowę. Poprzednia generacja (ps3, x360) były już dość słabe, chociaż można było jeszcze z nich coś wyciągnąć. Najnowsza generacja na starcie była już daleko za pc. Ekskluzywne tytuły na playstation sprawiają, że warto mieć tę konsolę, ale nic poza tym. No i na imprezy konsola zawsze spoko.

Imo jeśli się nie jest jakimś pojebem na punkcie swojego sprzętu, to całą wojenkę można sobie spokojnie odpuścić.

Btw: pady > klawiatura. Myszka jedynie do fpsów i to tylko tych na multi. No i strategii, ale ten gatunek nie żyje.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ekskluzywne tytuły? Plz większość lepszych gier wychodzi na pc a nawet jak wyjdzie jakaś gierka tylko na konsole to pctowcy mogą sobie zemulować i grać ale są utrudnienia

Opublikowano

To zemuluj xBoxa One i odpal Forzę Horizon 2 na PC :)
Nie mam konsoli, wolę grać na PC. Ale dla samej Forzy gdybym miał kasę to bym kupił.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Nie mam konsoli, wolę grać na PC. Ale dla samej Forzy gdybym miał kasę to bym kupił.

Już wkrotce zapewne bedzie albo juz jest

Opublikowano

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=96434

O to co ja myślę o konsolach : Gówno, gówno i jeszcze raz gówno.

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i5-6600K 3.5Ghz/Pamięć: Corsair DDR4 Vengeance LPX  1x8GB 2400MHz CL14/Płyta główna: Gigabyte GA-Z170-GAMING K3/Karta Graficzna: -------/Dysk: SSD Crucial MX300 275GB/Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436/Zasilacz: Corsair VS550/Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Opublikowano

nie ma emulatorow ps4 i xbox one. nawet chyba do ps3 nie ma mistrzu.

#top

ja mam ps4 do gry w pesa i pc do gry w ETS/ATS i Cities: Skylines i reszty czynności, które sie wykonuje na kompie a nie na konsoli. 

i konsole i pc mają swoje plusy, ja wolę kupić konsole za 1,5k i mieć na te 3 lata, później wydam ewentualnie kolejne 1,5k zamiast co pare lat wydawać po 3k na rozbudowę pc zeby mi gry działały.

Opublikowano

#top

ja mam ps4 do gry w pesa i pc do gry w ETS/ATS i Cities: Skylines i reszty czynności, które sie wykonuje na kompie a nie na konsoli. 

i konsole i pc mają swoje plusy, ja wolę kupić konsole za 1,5k i mieć na te 3 lata, później wydam ewentualnie kolejne 1,5k zamiast co pare lat wydawać po 3k na rozbudowę pc zeby mi gry działały.

Z tego co mi wiadomo, a może to być nie prawda, jednak ja jestem przekonany o tym że...

Jeśli kupisz teraz komputer dajmy na to by odpalić dzisiejsze gry na ultra detalach, to gdy wyjdzie kolejna generacja konsol, ten komputer dalej odtworzy nowe gry w lepszej jakości niż konsola. Po dwa, konsole są fajne gdy chcesz pograć w Tekkena, w Forze, Granturismo, bądź w gry, które są wypuszczane tylko i wyłącznie na daną platformę... W tej kwestii wolę konsolę, reszta to PC.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

#top

Z tego co mi się wydaje to jeżeli teraz kupisz kompa co ci włączy wszystko na ultra (ale każdy wie że nie musi kupować nie wiadomo jak super mocnego komputera tylko może kupić średniego) to masz przynajmniej 6-7 lat grania w gry jeżeli grafika nie jest dla ciebie najważniejsza (gra ma cieszyć zabawą scenariuszem a nie k***a patrzeniem na wirtualne cycki w 4k choć to i też atut że możesz mieć 4k). W najlepszym przypadku jeśli jesteś normalnym graczem to starczy ci to na 10 lat bo będą wychodzić mody które zwiększają fps lub jakieś sposoby na zwiększenie fps. Ogólnie dla gracza co musi mieć 60fps w ultra to właśnie co 3 lata mniej więcej musi wyrzucać 1-2k złotych na nową kartę graf póki zasilacz nie padnie czy coś innego. Więc wychodzi na to samo że kupujesz co 3 lata kompa lub konsolę. Tyle że kupując kompa dostajesz maszynę do wszystkiego, darmowy multiplayer i 20 razy więcej gier niż na konsolę, i jeszcze więcej fajnych rzeczy ale za dużo ich do wymieniania.

Opublikowano

Nie ma porównania bo każda z tych rzeczy ma swoje wady i zalety i dla każdego co innego jest ważne.

Jest porównanie ale to bardziej powinno być różnica.

Pad-myszka: myszka lepsza nie trzeba mówić czemu.

Klawiatura....-pad: XDD nie no spoko pisz padem jak chcesz pisać 10 minut 1 zdanie.

Monitor-Tv: monitor lepszy ale pod monitor można wszystko podpiąc remis

Sprzęt: na pc droższy ale jeśli nie chcesz ultra 60fps to nie musisz bulić nie wiadomo jak dużo. Często też wystarcza na wiele lat. Konsole wychodzą często a z tego co wiem to w konsoli procka i karty graf nie wymienisz. Pc możesz sobie złożyć od podstaw jaki chcesz.

Zastosowania: pc górą na konsoli nie porobisz zbyt wiele

Gry: Konsolowe droższe i niezbyt chętnie i szybko się piracą. Pc 1 dzien torrenta i masz co chcesz w kilka godzin. Większośc gier wychodzi na pc

No i sprawa fapania i tu wygrywa pc bo szybko wyłączysz szybko nie ma śladu Kappa. No i jeszcze esport mówi na korzysc pc bo aim assist to sobie w dupe wsadz. Csgo rules

Opublikowano

Ja posiadałem przez długi okres Xbox 360, gdy nowe generacje pojawiły się na rynku, od razu zakupiłem PS4 i GTA V z myślą, że to będzie wielkie "wow", niestety po przejściu gry stwierdziłem, że różnica między Xbox 360 a PS4 jest wręcz żenująca, tyle lat różnicy między konsolami a cudów nie ma. Osobiście nie jestem graczem, gram sobie od czasu do czasu w MT2, PS4 było ostatni raz włączane na święta, gdy rodzina się zjechała i prawdopodobnie będzie włączona w Wielkanoc, gdy rodzinka się zjedzie, gier również mam dużo, bo te 200+ za gre to nie dużo, co z tego jak człowiek nie ma czasu na gry i wie, że ta konsola nie oferuję " tego czegoś "

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

#top

Z tego co mi wiadomo, a może to być nie prawda, jednak ja jestem przekonany o tym że...

Jeśli kupisz teraz komputer dajmy na to by odpalić dzisiejsze gry na ultra detalach, to gdy wyjdzie kolejna generacja konsol, ten komputer dalej odtworzy nowe gry w lepszej jakości niż konsola. Po dwa, konsole są fajne gdy chcesz pograć w Tekkena, w Forze, Granturismo, bądź w gry, które są wypuszczane tylko i wyłącznie na daną platformę... W tej kwestii wolę konsolę, reszta to PC.

ja gram praktycznie tylko w sportowe gry + ets/ats i cities więc konsolę musialem mieć, lepiej się gra w PESa na konsoli ( + pes na next geny jest lepszy niż na resztę urządzeń ). 

#top

Z tego co mi się wydaje to jeżeli teraz kupisz kompa co ci włączy wszystko na ultra (ale każdy wie że nie musi kupować nie wiadomo jak super mocnego komputera tylko może kupić średniego) to masz przynajmniej 6-7 lat grania w gry jeżeli grafika nie jest dla ciebie najważniejsza (gra ma cieszyć zabawą scenariuszem a nie k***a patrzeniem na wirtualne cycki w 4k choć to i też atut że możesz mieć 4k). W najlepszym przypadku jeśli jesteś normalnym graczem to starczy ci to na 10 lat bo będą wychodzić mody które zwiększają fps lub jakieś sposoby na zwiększenie fps. Ogólnie dla gracza co musi mieć 60fps w ultra to właśnie co 3 lata mniej więcej musi wyrzucać 1-2k złotych na nową kartę graf póki zasilacz nie padnie czy coś innego. Więc wychodzi na to samo że kupujesz co 3 lata kompa lub konsolę. Tyle że kupując kompa dostajesz maszynę do wszystkiego, darmowy multiplayer i 20 razy więcej gier niż na konsolę, i jeszcze więcej fajnych rzeczy ale za dużo ich do wymieniania.

pc kupiłem 1,5 roku temu za 3k i za rok lub dwa nie odpale najnowszych gier, aktualnie wiedźmin 3 działa w 30fps na srednich jak patrzałem, co oznacza, że za rok lub dwa najnowsze gry pewnie nawet na najniższych nie osiągną 30fps. nie będę modernizował kompa, bo mam konsolę. ewentualnie kupię kolejną konsolę za cenę karty graficznej.

Opublikowano

W przypadku takiego pryka jak ja konsola sprawdza się świetnie.
Siadam sobie spokojnie na kanapie, odpalam konsolę i spędzam przy niej kilka godzin.
Jak ekipa jest większa to podłącza się 2 kontroler. 

Pad jest stworzony praktycznie tylko do gier i nie wypada porównywać go z innymi peryferiami typu klawiatura (którą można do konsoli dokupić - tylko po co).

Jest dla mnie bardziej intuicyjny i poprawia "kontakt z grą". Naturalnie chce się go przekręcać kiedy np. prowadzę samochód.
Cholernym smaczkiem było GTA, gdzie potrafił migać kiedy goniła mnie policja, wibrować albo wydawać z siebie dźwięki kiedy dzwonił telefon.

Fakt, gry kosztują ale zawsze są punkty wymian. Ja akurat mam mało czasu dlatego moja biblioteka powiększa się bardzo powoli i zazwyczaj wszystko w co chcę i mogę pograć kosztuje już około 150 zł.

Resztę wirtualnych rzeczy robię na ultrabookach i nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy mój komputer czy laptop jest na tyle wielki że nie mogę go swobodnie przenieść np do łóżka czy zabrać w podróż.
Na nich tych najnowszych tytułów raczej odpalić się nie da, dlatego zdecydowałem się na konsolę a na biurku mam dodatkowy duży monitor itp .
Poza tym komputer kiepsko wygląda obok TV z padem na kablu :)

Pozdrawiam F

f.png

Opublikowano

Przecież tutaj nawet nie ma tematu do dyskusji. Wszystko jest pięknie opisane tutaj, polecam lekturę: https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/wiki/guide

@Fifolski, bez problemu można podłączyć pada pod PC.

#PCMR

@Edit Lista, jeżeli komuś nie chce się wchodzić w link:

PC gaming as a whole is much cheaper than console gaming. Especially in the long run, it can be less than half of what a console will cost you. Hidden fees, price hikes, and royalties are abundant for gamers AND developers in the console industry. [1] [2]

PC hardware offers better bang-for-buck & value than console hardware (same performance for less money, more performance for the same money, or much more performance for a bit more money). [1]

PCs have the freedom to upgrade whenever YOU decide to, not when Sony or Microsoft decide to. If you just got a big paycheck and wanted to sell your R7 260 to a friend for $50 and buy an R9 380 for $150 tomorrow, you could do it.

PCs give you full internal and external control over the graphical fidelity triangle. Consoles can control neither.

PCs easily work with TVs and monitors, and even multiple of each.

PCs can play nearly every old PC and console game ever made, thanks to its tremendous legacy support, emulator availability, and GOG.

PCs can use nearly every console controller ever made, modern ones (PS3/PS4/X360/XO) work without even needing a USB adapter. [1]

PC games offer a clearer image thanks to native resolution and its ability to adjust to any display its plugged into. Console games don't allow resolution adjustments, and will lock to whatever the developer arbitrarily chose. This means that lower resolution displays offer no performance benefit like they do on PCs, because the resolution is never lowered to spare some workload on the GPU (which, on a PC, would mean it could render frames faster). [1]

Gaming services and "social services" on the PC are completely free, even with online play (Steam, Galaxy, Desura, Mumble, etc)

Gaming services on the PC offer more functionality than what you pay for on a console

PCs have better better multiplayer support (LAN, 16x local multiplayer on the same machine with softXpand)

Using a modern budget GPU yields around 60 frames per second during gameplay with recent game releases. Consoles can barely reach 30FPS most of the time.

Not only can PC's be used for education, entertainment, gaming, and content creation... they're the best at all of these things.

PCs are much more powerful than the PS4 or XBox One at the same (traditionally believe to be affordable!) price point

More exclusives than all the current-gen consoles combined

More highly-rated exclusives

PC games have free modifications and enhancements available. Old games and new games alike have player-made content, graphical enhancements, and additions available for free. Even Minecraft. [1]

More games, much larger library

More exclusive games

Healthy independent developer scene

Lots of free games

Free abandonware titles

PCs can emulate almost any handheld and stationary console games using freely available emulators. Sometimes even at higher framerates, detail levels, and with better input than the original console permitted! [1] [1] [2]

Increasingly cheaper hardware for the price as new GPUs are released

Big Picture mode for couch gaming

Easier to repair and highly modular

Backward and forward hardware compatibility of ~2 years

No punishments for repairing

Can be upgraded if desired

Easier to upgrade

Better price-performance than consoles

Higher framerates (smoother )

Higher resolutions than consoles (such as 1080p, 1440p, 1600p, 4k, and 8k!) if your display supports it and you have GPU power you're willing to spare. Consoles struggle, even at 720-900p!

Higher graphical details (lighting, textures, foliage, particles, shading, weather)

You're probably going to own some sort of PC anyways, why not pay a bit more on top to make it a gaming machine? That alone makes it cheaper than a console.

Opublikowano

Ekskluzywne tytuły? Plz większość lepszych gier wychodzi na pc a nawet jak wyjdzie jakaś gierka tylko na konsole to pctowcy mogą sobie zemulować i grać ale są utrudnienia

Ledwo co PS2 można emulować. Plis xDDD

Jeśli pominiesz grafikę, to PC nie jest w niczym lepszy od konsoli.

Klawiatura....-pad: XDD nie no spoko pisz padem jak chcesz pisać 10 minut 1 zdanie.

Sprzęt: na pc droższy ale jeśli nie chcesz ultra 60fps to nie musisz bulić nie wiadomo jak dużo. Często też wystarcza na wiele lat. Konsole wychodzą często a z tego co wiem to w konsoli procka i karty graf nie wymienisz. Pc możesz sobie złożyć od podstaw jaki chcesz.

Gry: Konsolowe droższe i niezbyt chętnie i szybko się piracą. Pc 1 dzien torrenta i masz co chcesz w kilka godzin. Większośc gier wychodzi na pc

No i sprawa fapania i tu wygrywa pc bo szybko wyłączysz szybko nie ma śladu Kappa. No i jeszcze esport mówi na korzysc pc bo aim assist to sobie w dupe wsadz. Csgo rules

Jakie z dupy argumenty xD Nie można pisać na padzie no xDDD 

Dajesz argument, że myszka i klawiatura > pad, tylko że do 90% gier na pc podłącza się pada, żeby wygodniej grać. Już widzę te fify, wiedźminy, dark soulsy, samochodówki, gta na klawiaturamasterrace. No i na tych najnowszych padach doświadczenia z gry są nieporównywalnie lepsze.

Sprzęt: za mniejsze pieniądze można grać w więcej. Wygrywa konsola. Tym bardziej, że na dużo słabszych parametrach niż te pctowe ruszają gry (patrz PS3 512MB ramu, na pc windows nie ruszy, na konsoli grasz w gtaV).

Zastosowania xDDD: wojna tyczy się tylko gier. Każdy konsolowiec ma PC. Wygrywa konsola.

Płatny multiplayer? Przecież to jest jakaś śmieszna kwota w skali roku, a dodatkowo masz darmowe gry co miesiąc.

Na PC można piracić xD Jak jesteś gimnazjalistą, to jest to zapewne plus.

Kupiłeś sobie komputer i chcesz sobie ego podpompować tym tematem? 

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ledwo co PS2 można emulować. Plis xDDD

Jeśli pominiesz grafikę, to PC nie jest w niczym lepszy od konsoli.

Jakie z dupy argumenty xD Nie można pisać na padzie no xDDD 

Dajesz argument, że myszka i klawiatura > pad, tylko że do 90% gier na pc podłącza się pada, żeby wygodniej grać. Już widzę te fify, wiedźminy, dark soulsy, samochodówki, gta na klawiaturamasterrace. No i na tych najnowszych padach doświadczenia z gry są nieporównywalnie lepsze.

Sprzęt: za mniejsze pieniądze można grać w więcej. Wygrywa konsola. Tym bardziej, że na dużo słabszych parametrach niż te pctowe ruszają gry (patrz PS3 512MB ramu, na pc windows nie ruszy, na konsoli grasz w gtaV).

Zastosowania xDDD: wojna tyczy się tylko gier. Każdy konsolowiec ma PC. Wygrywa konsola.

Płatny multiplayer? Przecież to jest jakaś śmieszna kwota w skali roku, a dodatkowo masz darmowe gry co miesiąc.

Na PC można piracić xD Jak jesteś gimnazjalistą, to jest to zapewne plus.

Kupiłeś sobie komputer i chcesz sobie ego podpompować tym tematem? 

Pc jest we wszystkim lepsze od Konsoli oprócz gier ,,exclusive"

Jeszcze jedno niech konsolowcy zainstalują mody do gier a nie  czekaj  zapomniałem... xD

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Konsole od Nintendo są lepsze od PC, bo gry tej firmy bardziej mi do gustu przypadają.

Przecież Nintendo tworzy gry zbyt słodkie.

A prawie  wszystkie JRpg kojarzą  mi się z małymi dziewczynkami z 2 metrowymi mieczami.

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Gta wiedzminy 90% gier czek co k***a ty pierdolisz. Fify i samochodowki to zrozumiem ale niestety gadasz głupoty. Nie wiem kto k***a mądry chciałby grać w gta albo w wieśka na konsoli. Masz dużo miejsca i jeszcze większą swobodę konfiguracji klawiszy a pada to ani w dupe wsadzić ani wyrzucić. Nie obrócisz się tym szybko i sterowanie jest też takie drewniane.

Widać że nigdy nie czułeś tej swobody i dokładnościsterowania myszką i klawiaturą

Opublikowano

Konsole od Nintendo są lepsze od PC, bo gry tej firmy bardziej mi do gustu przypadają.

Przecież Nintendo tworzy gry zbyt słodkie.

A prawie  wszystkie JRpg kojarzą  mi się z małymi dziewczynkami z 2 metrowymi mieczami.

Może i słodko wyglądają, ale dla mnie liczy się grywalność, a że jestem fanem JRPG to nic nie poradzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...