Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką kartę graficzną polecacie?

puchatek16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem swój komputer ponad dwa lata temu, wtedy był z najwyższej półki i bez problemu obsługiwał nowe gry, większość w ustawieniach wysokich/ultra. Niestety, dość szybko się zestarzał, a najbardziej chyba moja karta graficzna. Dlatego teraz mam pytanie: Jaką kartę graficzną polecacie?

Budżet - ciężko mi się tutaj wypowiedzieć, bo średnio orientuję się w cenach. Chodzi o kartę, która obsłuży przynajmniej w średnio-wysokich ustawieniach większość gier obecnej generacji i w średnich gry, które wymagają więcej.

Kiedy zamierzam kupić - po wakacjach 2016.

Dotychczasowa specyfikacja sprzętu:

Procesor Intel Core i5-4400 CPU 3.10GHz

RAM 8GB

Karta Nvidia GeForce GTX 650

Rozdzielczość 1280x1024, 60Hz

Windows 10 Home

Jeśli uważacie, że któryś z komponentów jest też już przestarzały i że warto go również wymienić, to dajcie mi znać.

Nie szukam wcale karty z najwyższej półki, wystarczy że da radę na niej odpalić gry w średnich ustawieniach i uzyskać taką ilość klatek, żeby gra działała płynnie. Przy obecnej specyfikacji Wiedźmin 3 w średnio-niskich ustawieniach działa dość wolno, o ile bezdroża nie sprawiają dużych problemów, o tyle większe skupiska npc-tów znacząco spowalniają grę. Dodam, że aby uzyskać w miarę płynną grę, musiałem zmniejszyć rozdzielczość z 1280x1024 na 1024-768.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

Witam. Kupiłem swój komputer ponad dwa lata temu, wtedy był z najwyższej półki i bez problemu obsługiwał nowe gry, większość w ustawieniach wysokich/ultra. Niestety, dość szybko się zestarzał, a najbardziej chyba moja karta graficzna. Dlatego teraz mam pytanie: Jaką kartę graficzną polecacie?

Budżet - ciężko mi się tutaj wypowiedzieć, bo średnio orientuję się w cenach. Chodzi o kartę, która obsłuży przynajmniej w średnio-wysokich ustawieniach większość gier obecnej generacji i w średnich gry, które wymagają więcej.

Kiedy zamierzam kupić - po wakacjach 2016.

Dotychczasowa specyfikacja sprzętu:

Procesor Intel Core i5-4400 CPU 3.10GHz

RAM 8GB

Karta Nvidia GeForce GTX 650

Rozdzielczość 1280x1024, 60Hz

Windows 10 Home

Jeśli uważacie, że któryś z komponentów jest też już przestarzały i że warto go również wymienić, to dajcie mi znać.

Nie szukam wcale karty z najwyższej półki, wystarczy że da radę na niej odpalić gry w średnich ustawieniach i uzyskać taką ilość klatek, żeby gra działała płynnie. Przy obecnej specyfikacji Wiedźmin 3 w średnio-niskich ustawieniach działa dość wolno, o ile bezdroża nie sprawiają dużych problemów, o tyle większe skupiska npc-tów znacząco spowalniają grę. Dodam, że aby uzyskać w miarę płynną grę, musiałem zmniejszyć rozdzielczość z 1280x1024 na 1024-768.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

pojaj zasilacz bude i ile masz kasy na kartę 

Pomogłem ?? like

Opublikowano

Teraz nie jestem w stanie sprawdzić, podam jutro. Co do kasy, to napisałem, że określonego budżetu nie mam, ale chciałbym się zamknąć raczej w kilku stówach, na pewno poniżej 1000zł.

Opublikowano

Masz zamiar kupić kartę po wakacjach, więc lepiej przyjdź 1-2 tygodnie przed zakupem, ponieważ na 100% wyjdą nowe karty, zmienią się ceny.

Na dzień dzisiejszy poniżej 1000zł to GTX 950 w Wiedźmin 3 pójdzie ci w około 50 fps.

3299714609807431174823.jpeg

Opublikowano

Masz zamiar kupić kartę po wakacjach, więc lepiej przyjdź 1-2 tygodnie przed zakupem, ponieważ na 100% wyjdą nowe karty, zmienią się ceny.

Na dzień dzisiejszy poniżej 1000zł to GTX 950 w Wiedźmin 3 pójdzie ci w około 50 fps.

Ty mu podajesz karty z segmentu 700 złotych, a przecież poniżej 1000 złotych łapie się też GTX 960 4GB/R9 380 4GB .

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Zasilacz sprawdz, r9 380 4gb bedzie najlepszym wyborem, na Twoim monitorze to pewnie bez wlosow na uber bedzie smigal. Wymien monitor bo ta gameboyowa rozdzialka razi w oczy

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Dni monitora są już i tak policzone, za każdym razem kiedy go włączam, modlę się, żeby nie odleciał mi w kosmos. Zasilacz właśnie sprawdzę już jutro i dam znać, ale już kilka typów mi podaliście, więc dzięki wielkie :) Teraz jak tak myślę, to wydaje mi się że jakieś 700zł to będzie optymalna kwota, ale to i tak dopiero takie wstępne rozeznanie w temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...