Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Teoria względności Einsteina - potwierdzona

MPCTaylor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam wątek, jako że potwierdzone zostały przypuszczenia Einsteina przez detektor LIGO. Informację znalazłem na fanpejdżu "Astrofaza",

po czym szukałem informacji dalej. Zorganizowany został również stream na ten temat, a odkrycie jest już na stronie: http://telewizjarepublika.pl/przelomowe-odkrycie-w-astronomii-potwierdzono-przypuszczenia-einsteina,29440.html

Więcej: http://www.crazynauka.pl/odkryto-fale-grawitacyjne-ostatni-brakujacy-element-teorii-wzglednosci-einsteina/

Kolejne odkrycia tworzą kolejne pytania, zapraszam do forumowej dyskusji na ten niezwykle ciekawy temat.

Edit: Odkrycie jest również już na tvnmeteo.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Super, ale to było już wiadomo od dawna. Śmieszne jest jak mało wiemy o grawitacji. Może uda nam się potwierdzić istnienie tuneli czasoprzestrzennych, o których mówił Einstein.

Opublikowano

Super, ale to było już wiadomo od dawna. Śmieszne jest jak mało wiemy o grawitacji. Może uda nam się potwierdzić istnienie tuneli czasoprzestrzennych, o których mówił Einstein.

Kto wiedział ten wiedział, ale nic, żaden projekt z tego tytułu by nie ruszył, gdyby nie potwierdzenie teorii, której możliwe poznamy szczegóły, co da nam większe możliwości.

Co do tuneli to wszystko wyjawi nam czas. ;)

343731479829004887779.png

Opublikowano

dobry art. Einstein mial dobry leb ;) Ciekawe kiedy bedzie ktos nastepny "jego pokroju"

Dobry łeb to miał Tesla. Einstein był teoretykiem. Nie ujmując mu zasług, bo był świetnym naukowcem/teoretykiem, ale ten stereotyp Einsteina jako geniusza tego tysiąclecia to na prawde jest irytujący...

Opublikowano

Dobry łeb to miał Tesla. Einstein był teoretykiem. Nie ujmując mu zasług, bo był świetnym naukowcem/teoretykiem, ale ten stereotyp Einsteina jako geniusza tego tysiąclecia to na prawde jest irytujący...

Nie wierzył w mechanikę kwantową, a dostał nobla za efekt fotoelektryczny :D

Deus vult

Opublikowano

Nie wierzył w mechanikę kwantową, a dostał nobla za efekt fotoelektryczny :D

Tez mnie to bawi xD

Einstein w wielu rzeczach sie mylil. Na przyklad uwazal, ze nie istnieje cos takiego jak losowosc a jedynie uklad zmiennych zaleznych od siebie, o okreslonych wartosciach. Ta teoria rowniez zostala obalona :p

Opublikowano

Tez mnie to bawi xD

Einstein w wielu rzeczach sie mylil. Na przyklad uwazal, ze nie istnieje cos takiego jak losowosc a jedynie uklad zmiennych zaleznych od siebie, o okreslonych wartosciach. Ta teoria rowniez zostala obalona :p

No to o tym pisałem. Dodatkowo twierdził, że każda cząstka posiada zegareczki, które informują kiedy np cząstka ma się rozpaść. Jednak Bell rozwiał wszelaką wątpliwość. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...