Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw do 4 000 zł , ( z morele albo komputronik )

Ktosiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 4 000 zł ( + 1000 zł na zapas ) 
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) następny tydzień
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? mało ważne , monitor jest 4K 
Do czego ma służyć komputer? czasami gry , profesionalny render 3D, CAD/CAM
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? bez dodatków
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? NIE
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? poniżej 

- 16/32 RAM minimum

- grafika musi być Nvidii, ( w zestawie będzie jeszcze QUADRO SLI już kupione ) 

- BEZ OBUDOWY,

- zasilacz minimum 700 W 

- SSD 256 Gb

Zestaw nie jest dla mnie, kuzyn miesiąc pracował u mnie to sobie zarobił.

Liczy się tylko zakup w polskim sklepie który wystawi fakturę VAT i gwarancję z serwisem najlepiej.  ;)  

Jeśli zakup w morele albo komputroniku zamówienie i odbiór będzie robione w sklepie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tak , jest  odpowiednia, nawet dość duża CoolerMaster HAF XB Evolution albo Evo Cube. Pierwotnie miało być w szafce na kółkach typowo mobilne, zrezygnowaliśmy robiąc połączenia ze stanowiskami na światłowodach i powerline wykorzystując stare okablowanie i używając terminali w miejscu pracy. 

Gdzieś się jeszcze pląta u mnie w Polsce  blok wodny do niej do niej to potem zamontuję ściągając górną kratkę obudowy. 

Resztę sprzętu typu karty optyczne, wifi, dyski HDD już mamy z demontażu serwerowni 

Zestawienie ciekawe, przekazałem do zatwierdzenia. W poniedziałek zamówienie w salonie samych części bo sprzęt ma być złożony do następnego piątku. 

Jeśli ktoś ma jakieś propozycje do niedzieli można. Dzięki wszystkim. 

p.s. próbowaliśmy wcześniej  coś na Skylake składać , jednak za wysokie koszty by się zmieścić w wymaganiach, będzie jako następny zestaw do rozbudowy jak będziemy łączyli wszystkie komputery w klastry. 

Opublikowano

Na Skylake coś by dało radę, ale to głównie wyższy koszt procesora, bo tutaj ciężko z Xeonami i trzeba droższego i7 albo się bawić w szukanie Xeona i odpowiedniej płyty do niego, gdzie to cywilnych i tanich modeli dużo nie ma. Można kosztem chociażby pamięci RAM dorzucić do i7 skylake, jakąś tanią płytę B150 i RAM DDR4.

Opublikowano

Może jednak pozostańmy przy Xenonach albo i5 , przeliczyłem koszty i praktycznie zawsze wychodzi drożej z i7 . 

Tak prawdę mówiąc na miejscu jest jeszcze 5 złomów z i3, z zamontowanymi GTS 250 do sprzętu dla sekretarek, dosłownie udusił bym kogoś kto robił takie zakupy. 

Na lepszą platformę przesiadka będzie potem pod koniec roku jak zatacham swojego złomka do Polski i go tam podłączymy. To mój wkład w rozwój firmy. :)

Intel® Xeon® E5-2687Wv3

PNY QUADRO K5200

ASUS® X99-E WS

64GB HyperX FURY DDR4 2133MHz

Jak pisałem aktualnie ograniczeniem są tylko koszty, zestaw musi się zamknąć do 5 000 zł na fakturach, taki wymóg programu w którym brany jest kredyt na rozwój firmy. 

Opublikowano

pierwszy zestaw zupelnie nie bedzie dzialac, skoro masz zamiar robic sli z quadro, najtanszym takim mobo jest chyba msi z97 sli krait, ale moge sie mylic

­

Opublikowano

Można zamknąć.

Dzięki @CiasteczkoMen i @Velociraptorus od  kuzyna. 

Finalnie zamówił  :

procek - Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GHz LGA1150 BOX 

płyta główna - ASRock Z97 Anniversary ( możliwa zamiana na podobną płytę z M.2.  i dokupienie dysku ssd 64 Gb jako cache ) 

pamięć - G.Skill DDR3 16 GB (8GBx2) 2400MHz
grafika - Palit Geforce GTX970, 4GB GDDR5, 256Bit, DVI, HDMI, 2xminiDP, OX  ( będzie Quadro  , ta do innego kompa ) 
dysk - 2x SSD Crucial MX200 250GB 

Bez zasilacza, wykorzysta się zasilnie dedykowane szafy serwera.

@1373230489-U611928.pngTroLLu zgadza się, ale zrezygnowano z Quadro SLI, nie ma sensu podnosic kosztów jeśli będzie lepszy sprzęt potem dodany 

Jeszcze do poniedziałku trzeba się zdecydować by zamawiać , narzazie to możliwa wymiana na płytę ze slotem z M.2. może i SLI, po 13 będzie więcej wiadomo co zamówiono ostatecznie z płyt głównych. Ja stawiam na Z97S SLI Krait Edition.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...