Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

komputer za 1,5kzł

ucio111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@CiasteczkoMen zaczekaj ;) W Opisie podaje, że sprzedaje z zasilaczem ThermalTake Modular 530W

#Topic

Napisz do gościa, czy sprzedaje kompa z zasilaczem ze zdjęcia - Modecom (którego z miejsca musiałbyś zmienić, bo to syf i może ci coś spalić), czy z firmowym zsilaczem ThermalTake 530W.

ThermalTake jest to zasilacz modularny, więc ma odpinane kable. Upewnij się, że ma wszystkie wtyczki, żeby ci kiedyś nie zabrakło czegoś ;) A już widziałem takie jaja, że ktoś sprzedawał zasilacz modularny bez kabli (lub z nie wszystkimi).

Poza tym zestaw bardzo dobry i ja bym brał póki jest.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@CiasteczkoMen zaczekaj ;) W Opisie podaje, że sprzedaje z zasilaczem ThermalTake Modular 530W

#Topic

Napisz do gościa, czy sprzedaje kompa z zasilaczem ze zdjęcia - Modecom (którego z miejsca musiałbyś zmienić, bo to syf i może ci coś spalić), czy z firmowym zsilaczem ThermalTake 530W.

ThermalTake jest to zasilacz modularny, więc ma odpinane kable. Upewnij się, że ma wszystkie wtyczki, żeby ci kiedyś nie zabrakło czegoś ;) A już widziałem takie jaja, że ktoś sprzedawał zasilacz modularny bez kabli (lub z nie wszystkimi).

Poza tym zestaw bardzo dobry i ja bym brał póki jest.

nie oszukujmy się, ale thermaltake to nie jest wysoka, a nawet średnia półka jeżeli chodzi o markowe i zaufane zasilacze. (konkretnie seria smart se i ten model)

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

A ty nie jesteś zaufaną osobą, ani nawet cenioną na tym forum, a się wypowiadasz jakbyś wiedział wszystko.

Nie uzasadniłeś swojej odpowiedzi, więc usłyszałeś/przeczytałeś i napisałeś. A jaka jest praktyka?

Zasilacz nie ma certyfikatu +80% Bronz, co nie zmienia faktu, że jest to stabilny zasilacz i do tego zestawu jest bardzo dobry. Ile to wykorzysta mocy? 300W, oj nie... nawet nie tyle, a ważne, że trzyma stabilne napięcia.

Jeżeli będzie potrzebował więcej mocy to sprzeda ten zasilacz i kupi Antec 500W i w sumie może nawet nie dołoży nic do wymiany.

Dlaczego napisałem o Antecu 500W, skoro ThermatTake ma 530W? Bo Antec ma wysoką wydajność popartą certyfikatami, poza tym na 2x6+2-PIN do grafiki, co starczy spokojnie do kart nawet o dużym TDP.

Opublikowano

A ty nie jesteś zaufaną osobą, ani nawet cenioną na tym forum, a się wypowiadasz jakbyś wiedział wszystko.

Nie uzasadniłeś swojej odpowiedzi, więc usłyszałeś/przeczytałeś i napisałeś. A jaka jest praktyka?

Zasilacz nie ma certyfikatu +80% Bronz, co nie zmienia faktu, że jest to stabilny zasilacz i do tego zestawu jest bardzo dobry. Ile to wykorzysta mocy? 300W, oj nie... nawet nie tyle, a ważne, że trzyma stabilne napięcia.

Jeżeli będzie potrzebował więcej mocy to sprzeda ten zasilacz i kupi Antec 500W i w sumie może nawet nie dołoży nic do wymiany.

Dlaczego napisałem o Antecu 500W, skoro ThermatTake ma 530W? Bo Antec ma wysoką wydajność popartą certyfikatami, poza tym na 2x6+2-PIN do grafiki, co starczy spokojnie do kart nawet o dużym TDP.

Sam posiadałem ten zasilacz i jest on bardzo dobry. Nie wiem co ty @Harriott masz do niego.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

nie oszukujmy się, ale thermaltake to nie jest wysoka, a nawet średnia półka jeżeli chodzi o markowe i zaufane zasilacze. (konkretnie seria smart se i ten model)

I co z tego ? Fakt, że zasilacz mocno przeciętny w ogólnej skali co nie zmienia faktu, że wymiana "bo tak" nie ma żadnego sensu.

416231423689480320491.png

Opublikowano

po prostu napisałem, że jest wykonany z dość przeciętnej jakości podzespolów. @JacoH może nie jestem zaufaną osoba, ale potrafię czytać i wiedzę wyciągam z innych forum - cenionych.

szczerze nie trzyma tak bardzo dobrze napięć. certyfikat nie ma nic do wydajności, a do "marnowania" prądu.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

@Harriott

Wydajność jest odwrotnością "marnowanej mocy". Jeżeli wydajność jest na poziomie 87% (jak deklaruje producent tego zasilacza), to 13% marnuje się (ale marnuje się uzyskana moc, a nie "prąd"). 

A jeżeli chcesz mówić o marnowaniu prądu, to mówisz o PFC. Pasywne PFC to marnowanie prądu, bo zasilacz cały czas generuję swoją maksymalną moc, natomiast aktywne PFC generuje moc w aktualnie potrzebnej ilości.

Proszę cię... jestem po technikum, gdzie uczyłem się o budowie maszyn i projektowaniu, więc wiem co to jest wydajność (lub efektywność, jak kto woli).

Opublikowano

napisałem potocznie moc. najlepsze jest to, że pfc nic tobie ani mi nie daje, tylko jest ekologiczne dla środowiska, bo pobiera tyle samo z gniazdka, ale jakby mniej z elektrowni. Nie ma co się oszukiwać, ale thermaltake to taki chiński rebrand. Gdzieś napisałeś, że nie mam nawet plakietki zaufanej osoby. To, że nie mam takiej plakietki to znaczy, że nie mam prawa znać się na rzeczy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...