Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor do 800 PLN

Amateur404

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

* advertisement *

* advertisement *

* advertisement *

* advertisement *

* advertisement *

* advertisement *

* advertisement *

* advertisement *

Witam, tak jak w temacie poszukuje procesora do 800zł, to nie jest ustalona granica. Potrzebuje procesor, który ma służyć do renderingu i sprawnie spełni swoje zadanie w grach - w miejscach, w których procesor odgrywa kluczową rolę. Procesory mogą być używane, również interesują mnie linki do licytacji.  Moje obecne pomysły to: i5 4460, i5 2500k oraz fx 8350, do którego jestem najmniej przekonany. Proszę jedynie o doradzenie mi procesora, wszelką krytykę proszę zostawić sobie typu: "słabe te procki" "weź lepiej i7 4790k". Jeżeli jednak krytyka jest konstruktywna i może mnie czegoś nauczyć, to jak najbardziej akceptuję taką krytykę. Przypomnę tylko, że procesor może przekroczyć podany budżet powiedzmy do 1000zl jeżeli skok wydajnościowy będzie zauważalny w większym stopniu.

PONIŻEJ FORMULARZ:

Jaki posiadasz budżet na kupno?

Myślę, że kwota rzędu 2000zł bez karty graficznej z kartą, to powiedzmy 3500zł.
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)

Najpóźniej za dwa tygodnie.
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

Nie istotne, obecny komputer będzie komputerem awaryjnym.
Do czego ma służyć komputer?

Do grania, ale również do różnego rodzaju obróbki.
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Nie widzę takiej potrzeby
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Oczywiście zawsze, jak jest taka możliwość.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Myślę, że nie chyba, że znajdziecie mi ładną płytę podobną do z97 fatality killer, oczywiście mieszcząc się w budżecie.

Opublikowano

Dokładnie to masz warunki na i7 : dla grafika i dla gracza.

Co ci po procesorze jak nawet płytą się nie zainteresowałeś, sam procesor grafiki ci nie zrobi i bezsensem jest dobierać do do niczego. Gdzie płyta, gdzie grafika ?

Wystarczy do większości zestawów  dokupić Nvidię  Quadro czy Keplera 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Wiedziałem, że na pewno ten temat zostanie poruszony na kartę mam osobny budżet 1500zł, jeżeli zaś chodzi o płytę myślałem o z97. Jeżeli chodzi o kartę myślałem o r9 290, chodź może pod siebie powinienem też zobaczyć jakąś Nvidie z technologią CUDA. Jednak temat jest założony w celu znalezienia odpowiedniego procesora więc tego się trzymajmy. Jeżeli i7 to na pewno używka, masz jakieś propozycje?

Opublikowano

Chcesz kartę za 1500 złotych, do tego płytę i procesor do OC, a na całość masz budżet 3500? Niestety, ale to za mało. Chyba, że nie potrzebujesz całego zestawu? Jeśli masz już jakieś podzespoły, które nie wchodzą w ten budżet to wypisz tutaj dokładne modele.

Opublikowano

Nie rozumiem czemu twierdzisz, że to za mało - chociaż jak na to spojrzeć to nie napisałem faktycznie, że mam 2 dyski (1 SSD crucial 250GB oraz HDD 1TB WD blue) oraz kartę dźwiekową Xonar. Więc w cenie 2000zł mieścić mają się: MOBO, CPU, RAM, ZASIŁKA

To tyle, a jeżeli twierdzisz, że nie da się w cenie 2000zł znaleźć odpowiednich podzespołów, to jesteś w błędzie. Do tego budżetu jest jeszcze + 1,5k na kartę, ale proszę jej nie dodawać do zestawu, interesują mnie tylko podane wyżej komponenty.

| _____________________________ |

Wiedziałem, że będą na tym forum takie problemy, przecież macie tutaj te swoje formularze, musiałem na siłę wepchnąć coś czego kompletnie nie potrzebuje. Chciałem porady z prockiem, a szczerze powiem, że to forum działa jako nabijacz postów, co prawda może wasze powyższe posty wniosły coś, ale nie rozwiązały nic, a nic. Drogi Kid moderator tego działu kazał mi dodatkowo zamieścić, ten bezużyteczny formularz. Potrzebowałem doradztwa jedynie jeśli chodzi o procesor. Resztę musiałem napisać na siłę i przez ten formularz myślicie, po prostu, że ktoś jest niekompetentny, bo nie oszukujmy się tak jest. Resztę odpowiedzi wysłałem na siłę, tak samo jak powyższe, to wynikło oczywiście z treści zamieszczonych w formularzu. Nie widzę też sensu po co wybiegać z tekstami typu "PROCESOR? CHCESZ ZBUDOWAĆ COŚ Z NICZEGO?!" Chciałem jedynie, abyście doradzili mi jaki procesor, byłby lepszy lub znaleźli mi alternatywną ofertę - procesora używanego. Jednak drodzy użytkownicy zaczęli drążyć temat i wyszło z tego powyższego (gdybym był osobą trzecią), że temat napisała osoba, która nigdy nie miała styczności z komputerem oraz serwisem komputerowym, co oczywiście jest nie prawdą. Więc proszę jedynie o doradzenie mi procesora, jeżeli ktoś chce może również podesłać cały zestaw, a ja chętnie go przeanalizuje, a jeżeli ktoś tu jest po to, żeby nabić posta i przedłużyć ten temat na siłę, to moja prośba - Niech się nie udziela. Jeżeli jednak nikt nie potrafi ustosunkować się do mojej powyższej prośby, to wnioskuję i proszę, aby temat został zamknięty (od napisanego posta) do 4-5 dni. To tyle mojego wywodu wszystkim, którzy poświęcili swój czas szczerze dziękuję.

Powyższe zdanie nie ma na celu nikogo obrażać, a jedynie zwrócić uwagę na ważne elementy i w jaki sposób użytkownik może zostać potraktowany.

Jeżeli jednak ktoś został urażony powyższym, to przykro mi, ale gwarantuje, że nie to było moim celem. Proszę również podejść, do mojej opinii z dystansem.

Opublikowano

@up ale ty wiesz ze rozne procesory wchodza do roznych mobo ? Mów po ludzku, jaki jest budżet na całość i jakie masz komponenty do tego komputera, i, co najważniejsze, do jakiego rodzaju obróbki to będziesz używał. Bo i7 jak masz czasami sb porysowac w gimpie to raczej tak średnio się opłaca.

Opublikowano

Nie rozumiem czemu twierdzisz, że to za mało - chociaż jak na to spojrzeć to nie napisałem faktycznie, że mam 2 dyski (1 SSD crucial 250GB oraz HDD 1TB WD blue) oraz kartę dźwiekową Xonar. Więc w cenie 2000zł mieścić mają się: MOBO, CPU, RAM, ZASIŁKA

To tyle, a jeżeli twierdzisz, że nie da się w cenie 2000zł znaleźć odpowiednich podzespołów, to jesteś w błędzie. Do tego budżetu jest jeszcze + 1,5k na kartę, ale proszę jej nie dodawać do zestawu, interesują mnie tylko podane wyżej komponenty.

Wiedziałem, że będą na tym forum takie problemy, przecież macie tutaj te swoje formularze, musiałem na siłę wepchnąć coś czego kompletnie nie potrzebuje. Chciałem porady z prockiem, a szczerze powiem, że to forum działa jako nabijacz postów, co prawda może wasze powyższe posty wniosły coś, ale nie rozwiązały nic, a nic. Drogi Kid moderator tego działu kazał mi dodatkowo zamieścić, ten bezużyteczny formularz. Potrzebowałem doradztwa jedynie jeśli chodzi o procesor. Resztę musiałem napisać na siłę i przez ten formularz myślicie, po prostu, że ktoś jest niekompetentny, bo nie oszukujmy się tak jest. Resztę odpowiedzi wysłałem na siłę, tak samo jak powyższe, to wynikło oczywiście z treści zamieszczonych w formularzu. Nie widzę też sensu po co wybiegać z tekstami typu "PROCESOR? CHCESZ ZBUDOWAĆ COŚ Z NICZEGO?!" Chciałem jedynie, abyście doradzili mi jaki procesor, byłby lepszy lub znaleźli mi alternatywną ofertę - procesora używanego. Jednak drodzy użytkownicy zaczęli drążyć temat i wyszło z tego powyższego (gdybym był osobą trzecią), że temat napisała osoba, która nigdy nie miała styczności z komputerem oraz serwisem komputerowym, co oczywiście jest nie prawdą. Więc proszę jedynie o doradzenie mi procesora, jeżeli ktoś chce może również podesłać cały zestaw, a ja chętnie go przeanalizuje, a jeżeli ktoś tu jest po to, żeby nabić posta i przedłużyć ten temat na siłę, to moja prośba - Niech się nie udziela. Jeżeli jednak nikt nie potrafi ustosunkować się do mojej powyższej prośby, to wnioskuję i proszę, aby temat został zamknięty (od napisanego posta) do 4-5 dni. To tyle mojego wywodu wszystkim, którzy poświęcili swój czas szczerze dziękuję.

Powyższe zdanie nie ma na celu nikogo obrażać, a jedynie zwrócić uwagę na ważne elementy i w jaki sposób użytkownik może zostać potraktowany.

Jeżeli jednak ktoś został urażony powyższym, to przykro mi, ale gwarantuje, że nie to było moim celem. Proszę również podejść, do mojej opinii z dystansem.

skoro wiesz lepiej to sie nie pytaj, a jak masz problem z odpowiedziami i nabijaniem postow to wyslij report z trescia "temat do zamkniecia"

@topic jakies xeon na lga 2011 6/8 core, na allegro jest e5 2670 za 800 zl. raczej nic lepszego do renderu nie znajdziesz

­

Opublikowano

Powinienes to Ty przeczytac regulamin i w sumie tez FAQ, zreszta myslisz, ze jestem non stop przy komputerze, ze mam mozliwosc i bede cos robil za Ciebie? To Ty chcesz pomocy, ktorej chetnie udziele, warunkow duzo nie ma, po cos to jest. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@mikser36 Oczywiście, że wiem. Obróbka, czy ja wiem amatorskie programy, a głównie siedzę w adobe after effects oraz cienema 4d.

@1373230489-U611928.pngTroLLu Nie mówię, że wiem lepiej, a jedynie chciałbym zaczerpnąć drobnej porady o sam procesor, ale drogi kolega mikser36 już mi zarzucił, że nie wiem o dopasowaniu procka do płyty głównej więc wiesz. Zauważ, że kolega mikser36 nie jest nikim innym jak nabijaczem postów, nie podał nawet polecanego modelu procka, chciał jedynie obrazić mnie i zniżyć mój poziom przed innymi do braku wiedzy na temat komputera. Tak na prawdę, to jesteś jedyną osobą, która podała jakieś konkretne modele procesorów, więc widzisz chyba...

Wracając jednak do podanych przez ciebie modeli, z tego co pamiętam płyty na tę podstawkę są dosyć drogie, nówki z tego co pamiętam zaczynają się od 900zł, a ja już mam wypatrzoną płytę. A co sądzisz o i7 4770/k, dodatkowo tylko powiem, że nie musicie trzymać się kurczowo tego 800zł, ale chciałbym, aby cena nie przekraczała 1000-1100zł.

Miałbyś jakieś propozycje na 1150, akurat tutaj głównie używki. Interesuje mnie to głównie, bo udało mi się załatwić z97 fatality killer, za ciekawe pieniądze.

@Oski0202 Szanuję twoje zdanie, ale nie uważasz, że jako kidmod oprócz tego pouczenia również, chociaż w minimalnym stopniu powinieneś skierować post w stronę tematu :)?

Owszem powinienem przeczytać regulamin, jednak potraktowałem go w sposób dosyć ignorancki, za co przepraszam. Ale byłbym nie zwykle usatysfakcjonowany, jakbyś oprócz tego pouczenia również wniósł coś, do tego tematu. Chyba, że oczywiście nie masz czasu, tak też się zdarza. Dodatkowo nie twierdzę, że jesteś cały czas przy komputerze i wiem, że do niektórych rzeczy muszę się stosować, ale niekiedy są one strasznie problematyczne i dosyć niepotrzebne, nie sądzisz?

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngAmateur404

Założyłeś tutaj konto wczoraj, napisałeś 4 posty z czego najwięcej to pretensje, że ktoś potraktował Cię jak amatora. A jak mamy Cię niby traktować? Przyszedłeś tutaj z pytaniem o procesor, a masz wielkie pretensje, że ktoś chce żebyś podał resztę sprzętu jaki posiadasz, bo Ci to ubliża jako wielkiemu specowi od sprzętu, którego nikt tutaj nie zna. Nawet nie wiesz ilu tutaj mieliśmy agentów, co to kupowali procesory po 1000 złotych, a potem się okazywało, że chcą to włożyć na prehistoryczną płytę LGA775 i pamięci DDR2 przez co się okazywało, że z marzeń nici, bo trzeba jeszcze kupić całą resztę sprzętu i mocno ciąć na procesorze. Nikt Cię tutaj nie zna, nie wie co posiadasz, nie wie też czy nie jesteś debilem, który nie mając zielonego pojęcia o sprzęcie bierze się za jego składanie i takie pytania są tylko dla Twojego dobra, no ale przecież to wielce "Pana" obraża... Skoro jesteś wielkim znawcą to radź sobie sam, a jak jednak potrzebujesz pomocy to nie zgrywaj obrażalskiego buraka tylko odpowiadaj jak pytają. Proste, albo w te, albo w tamte.

Po wielu męczarniach wreszcie dowiedzieliśmy się, że masz dyski oraz kartę dźwiękową. Teraz powiedz jeszcze jaki dokładnie masz model tej karty dźwiękowej, żeby było wiadomo jakie wejście na płycie musi się na nią znajdować.

Model posiadanej obudowy też by się przydał, bo ona również ma znaczenie szczególnie jeśli chcesz złożyć zestaw pod OC w połączeniu z mocną kartą graficzną, które gdzieś to ciepło muszą wywalić i jakieś wynalazki za 50 złotych to nie jest dobry pomysł.

Opublikowano

@Velociraptorus W sumie masz rację, ale człowiek popełnia błędy faktycznie nie macie prawa mnie znać, z tej strony, tego to nie przewidziałem. Mylisz się jednak, co do mojego podejścia, nie jestem obrażony po prostu piszę w bardzo specyficzny sposób, ale co do jednego, to masz racje lubię sobie ponarzekać. Ale dość tych zwierzeń, wracając do twojego pytania, sprawdziłem i to jest, to: asus xonar dg - nic nadzwyczajnego, ale jak dostałem to wziąłem ;p. Teraz obudowa, ogólnie kupić chciałem obudowę otwartą, tylko, że cena średnio mi leży, a obecnie posiadam silentiumpc gladius m20 pure black, też nic nadzwyczajnego. Mam nadzieję, że to właśnie takich odpowiedzi się spodziewałeś, a jeżeli nie to napisz, co mam poprawić.

to uczucie, kiedy myślisz, że wszystko się wysłało, a tu "twój unikalny kod bezpieczeństwa"

Opublikowano

SilenitumPC gladius? Przepraszam ale mowi to niewiele.

Opublikowano

No i po długich męczarniach i kilkunastu postach wreszcie wiadomo o co chodzi. A jakbyś wypełnij od razu wzór, powiedział co masz dokładnie to już byś pewnie pomoc uzyskał. To tak na przyszłość, bo te pytania nie są żeby uprzykrzyć życie, ale po to, żeby sprawnie komuś pomóc, zamiast pisać kilkanaście postów żeby dowiedzieć się tego co potrzebne

Mając 2000 na CPU+MOBO+RAM+PSU proponuję coś takiego jeśli chcesz podkręcać

CPU http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4690k-socket-lga1150-64bit-do-3-9-ghz-88w-cache-6mb-box-bx80646i54690k-647918/

MOBO http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-g43-intel-z97-4xddr3-vga-gblan-atx-z97-g43-640728/

RAM http://www.morele.net/pamiec-hyperx-savage-2x4gb-2400mhz-ddr3-cl11-hx324c11srk2-8-661450/

PSU http://www.morele.net/zasilacz-xfx-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/

Razem 2019

Oczywiście przy chęci wzięcia się za OC będziesz musiał dokupić jeszcze osobne chłodzenie na procesor, ale to można odłożyć na późniejszy termin.

Dla Ciebie również druga część poniższej promocji

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-8gb-288751/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Jeśli zajmujesz się obróbką video itp. to bym zainwestował bardziej w i7/xeona aniżeli w i5k, tutaj znaczna będzie różnica w rednderze i podobnych zastosowaniach, a w grach będzie podobnie.

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...