Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić oświetlenie klawiatury?

tm_WIII

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam po prostu chciałbym zamontować oświetlenie do klawiatury tak żeby w nocy było wszystko widać mój budżet : do 25 zł < xD

nie wiem czy to ten dział jeśli nie ten proszę o przeniesienie

nmexyu-2.png

oznacz mnie jeśli chcesz żebym odpowiedział @tm_WIII

Opublikowano

Hmm, opisze ci to w kilku krokach.

Po 1. Wyjdź z domu i udaj się do 1 lepszego sklepu z elektroniką.­ (jeśli nie bd tego, co szukasz w 1, powtarzaj czynność kilkukrotni zmieniając sklep)

Po 2. Zapytaj w sklepie czy sprzedają diody led oraz przewody. (jeśli to sklep elektroniczny, to na 90% mają takie rzeczy)

Po 3. Zakup pasek diod led pod 12V, jeśli nie mają "gotowców" to dokup odpowiedniej długości cienki przewód.

​Po 4. Wróć do dom, przymocuj diody nad klawiaturą, przewodem połącz je z zasilaczem i ta dam, GOTOWE. (jeśli chcesz mnie to dobrze zrobione będziesz potrzebować lutownice i odrobinkę cyny)

Opublikowano

Hmm, opisze ci to w kilku krokach.

Po 1. Wyjdź z domu i udaj się do 1 lepszego sklepu z elektroniką.­ (jeśli nie bd tego, co szukasz w 1, powtarzaj czynność kilkukrotni zmieniając sklep)

Po 2. Zapytaj w sklepie czy sprzedają diody led oraz przewody. (jeśli to sklep elektroniczny, to na 90% mają takie rzeczy)

Po 3. Zakup pasek diod led pod 12V, jeśli nie mają "gotowców" to dokup odpowiedniej długości cienki przewód.

​Po 4. Wróć do dom, przymocuj diody nad klawiaturą, przewodem połącz je z zasilaczem i ta dam, GOTOWE. (jeśli chcesz mnie to dobrze zrobione będziesz potrzebować lutownice i odrobinkę cyny)

@Dyzson ychym ale jakim przewodem ? < to trzeba zrobić jakoś ? < ten przewód (a łączenie z zasilaczem od komputera ?)

nmexyu-2.png

Opublikowano

Obojętnie, zwykły cienki ­2 żyłowy przewód ci wystarczy. Jeśli jednak nie ogarniasz takich rzeczy, to możesz sobie sam nie poradzić.

Poproś kogoś starszego, albo bardziej doświadczonego o pomoc. Ewentualnie zapytaj w sklepie.

​Jak odkręcisz boczną pokrywę od swojego blaszaka, zobaczysz tam na pewno jakieś wiatraczki.

Przewód, który kupisz powinien być grubości podobnej do przewodów zasilających te wiatraki. (może być grubszy, ale po co, zwykły najtańszy kawałek kabla, byle ci wystarczył na długość)

​Kupujesz pasek diud, z reguły mają już taśmę samo przylepną na spodzie. Wystarczy, że przylutujesz kabel do paska diud w odpowiednim miejscu(możesz to zrobić izolacją, jednak wtedy nie masz pewności, czy wszystko będzie odpowiednio działało) i wepniesz kable w zasilacz.

Najlepiej wsunąć przewody w wolny wtyk molex, jest to trochę prowizoryczne rozwiązanie, ale na pewno zadziała.

Możesz zrobić to jak na tym zdjęciu: TUTAJ

Jak się przyjrzysz, to do wtyku molex wchodzą 2 dodatkowe żyły. (żółty i czerwony kabelek)­

Opublikowano

ogarniam tochę lutować też trochę umiem myślę że sobie poradzę tylko potrzebuję pomocy :

więc tak potrzebuje: ten kabel co na zdjęciu (mam) , kabel , pasek led 12 v . i coś jeszcze ???

@Dyzson aha jeszcze to nie będzie miało wyłącznika ??? (czyli to jest proste :D)

nmexyu-2.png

Opublikowano

To sobie go zamontuj, jaki ci pasuje i gdziekolwiek będzie pasował

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

­Po co ci włącznik?

Diody będą podłączone pod zasilacz w komputerze, czyli będą dawać światło wtedy, kiedy komputer będzie włączony.

W końcu chyba o to ci chodzi.­ (na upartego możesz zamontować włącznik, ale pamiętaj, że zapalą się tylko przy włączonym PC)

Opublikowano

­Po co ci włącznik?

Diody będą podłączone pod zasilacz w komputerze, czyli będą dawać światło wtedy, kiedy komputer będzie włączony.

W końcu chyba o to ci chodzi.­ (na upartego możesz zamontować włącznik, ale pamiętaj, że zapalą się tylko przy włączonym PC)

Po co maja sie swiecic w dzien, kiedy ma swiatlo/piz.. swieci slonce? 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Po co maja sie swiecic w dzien, kiedy ma swiatlo/piz.. swieci slonce?

­Okej, masz racje. Tylko przełącznik na tak cienki kablu jest bardzo nie praktyczny, i gdzie by go tu umieścić..

A co z tego, że sobie świeci. Diody i to jeszcze pod 12V, zbyt dużo prądu nie pobierają, a światło z nich nie przeszkadza.­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...