Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AMD FX-6300 czy coś innego?

mario22455

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy opłaca się kupować za cenę ~800 zł zestaw: AMD FX-6300, Gigabyte GA-970A-UD3 rev3.0, 8Gb RAM (Kingston 1333MHz), dobry cooler (wszystko używane lecz na gwarancji) czy może w tej cenie wybrać jakiś inny zestaw, może coś od Intela? Oczywiście chcę rzeczy używane. Do zestawu będzie moja karta Gigabyte Readon 7770HD OC i zasilacz Chieftec 500W. Komputer mam zamiar używać do gier typu Wiedźmin 3, Fallout 4, GTA V itd. Procesor mam zamiar podkręcać do ~4.5 GHz.

... May the odds be ever in your favour ... All you need is love ... Now boy, now you own me ...

Opublikowano

W teori, opłaca się tylko ,,dobry cooler'' nic mi nie mówi. Czasami nawet do 4ghz mozna na boxowym uciągnąć.

Ile zostało gwarancji na procesorze i płycie? (ostrzegam czasami deweloperzy (nie wiem czy to dobre okreslenie) nie przyjmują gwarancji ,,Z drugiej ręki'' czyli ty zakupiles sprzed po znajomosci a oni przyjma gwarancje tylko od znajomego.

Pamięci nisko taktowane ale podkręcenie ich będzie możliwe.

Chieftec 500w powinien w spokoju wystarczyć.

W takie produkcję jak wieśiek czy gta będzie odstawać grafika koleja do zmiany.

Co do grafiki taniej i wydajnej polecam 750ti albo jeśli chodzi o coś droższego to gtx 950.

Najważniejszy jest stan częsci i czy ten zestaw zakupujesz od znajomego czy od osoby losowej która po sprzedarzy będzie miała cię w poważaniu.

Opublikowano

W podkręcanie umiem się dobrze "bawić", obecnie mam AMD Athlon 64 X2 podkręconego z 2.3GHz na 3.2GHz. Wszystko pięknie i stabilnie w grach etc. więc wiem co to dobry cooler i jak utrzymać wszystko "w ryzach". Co do karty to oczywiście planuję ją wymieniać w przyszłości lecz obecnie na tym procesorze + ta grafika gram w wieśka na średnich/wysokich ~30 FPS a ta grafika z tego co sam wiem ma duży potencjał podkręcania a obecnie używam jej w trybie standardowym. Mogę nagrać filmik dla niedowiarków. Po zakupie procka oczekuję gry na wysokich (nie ultra) na rozdziałce 1366x728. Sprzęt kupuję od osoby która wymienia cały zestaw komputerowy na nowy, nie sprzedaje części zawodowo. 

Czyli podsumowując ten procek jest dobry jeśli chodzi o mocne OC oraz jeśli w przyszłości planuję kupić lepszą kartę czy może w tej cenie znajdę lepszy zestaw?

... May the odds be ever in your favour ... All you need is love ... Now boy, now you own me ...

Opublikowano

Nie chciałem w żaden sposób odbrazić twego radka! Tylko z czasem bedzie odstawać.

Jeśli pan ma umiejętnośći, to nie będe się kłucił pod tym względem podkręcania.

Procesor podcziwy płyta w miarę również. Obsługuje do 2000MHz taktowania ram więć tu nie ma problemu.

Przy zmianie grafiki, puszką też wypada się zainteresować.

Opublikowano

Tylko nie na "Pan", w internecie wszyscy są na "Ty". 

"Puszką" czyli czym? Obudowa? Trochę nie kojarzę nazewnictwa  :D

Opublikowano

Jestem osobą specyficzną- do ludzi których nie znam mowie per Pan.

Ale cóż tu nie omnie toczy sie rozmowa.

Tak ,,puszka'' na nasze to obudowa.

Opublikowano

Powiem ci tak. Sam moge ci ją pochwalić! A jeśli myślisz o czymś jeszcze ,,ekskluzywniejszym'' to m35

Ale m20 wystarczy w 100% ;3

Opublikowano

fx 6300 jest całkiem spoko prockiem, ale postaraj się znaleźć 970a-ud3 z rewizją 1.0/1.1/1.2, bo 3.0 nie ma możliwości wyłączenia APM (zbijanie taktowań przy gorącej sekcji). Ja mam to samo co ty, lecz rev 1.2 i bardzo fajnie. Procek na BOXIE podkreślam BOXIE wykręcony do 4,1 GHz (jak turbo) na naprawdę niskim napięciu. jedynie co się grzeje, to mostek północny, ale to normalne dla tej płyty. trzeba byłoby założyć radiatorki na mosfety/ew. nawiew na sekcję i po kłopocie. 

P.S. do procka nic lepszego niż Fera 2/Fortis nie trzeba pchać. 

swoją drogą rewizji 1.0/1.1/1.2/ nie sprzedają już chyba, więc zaopatrzyłbym się w używki. ja właśnie rewizję 1.2 kupiłem za 200 złotych, co jest BARDZO DOBRĄ ceną jak na chłodzoną sekcję 8+2. do tego dualbios i różne takie duperele.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...