Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z instalacją sterowników/instalacją systemu na Asus X205TA.

Risen.

Pytanie

Opublikowano

Cześć, posiadam netbooka Asus X205TA. Domyślnie był wgrany Windows 8.1 with Bing, miesiąc temu zmieniłem na 10'tkę robiąc bootowalnego pena przy użyciu tego narzędzia od Microsoftu - wszystko śmigało.

Niestety, 10'tka działa troszeczkę gorzej niż 8.1, czasami jest problem z wybudzeniem laptopa ze stanu uśpienia, więc postanowiłem wrócić do 8.1. Zrobiłem znowu przy użyciu tego samego narzędzia pena z 8.1, ale teraz coś się wykrzaczyło. :v Poprosiło mnie o klucz do Windowsa 8.1 (a takowego nie posiadam, na laptopie Winda była wgrana domyślnie), ale okej, wklepałem mu jakiś klucz znaleziony na Chomikuj, byle działało. Próbuję instalować sterowniki do chipsetu i wyskakuje błąd [string ID not found]. Domyśliłem się, że to przez to, że domyślnie był Windows 8.1 with Bing, a ja mam zwykły, więc pobrałem .iso tego z Bing, ale nadal nie działa i nie mogę też systemu aktywować. :v

Próbowałem recovery, ale wyskakuje informacja, że pliki są uszkodzone. I teraz pytanie - jak wrócić do domyślnej, preaktywowanej czystej wersji Windows 8.1 with Bing taka jak była po wyjęciu laptopa z pudełka, skoro recovery nie działa? :v

Ratujcie panowie, bo nie chcę wyjebać laptopa do kosza tylko przez to, że sterowników nie mogę zainstalować. :v

Pozdrawiam!

5465845486.png

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A 10 próbowałeś jeszcze raz instalować? Działało?

Nie próbowałem, a zbytnio nie mam też jak, bo nie mam internetu w laptopie przez brak sterowników. :v

5465845486.png

Opublikowano

Wróciłem do Windowsa 10 i wszystko śmiga, nie musiałem podawać klucza. Chyba jednak downgrade nie jest mi pisany. Nevermind, dzięki za pomoc. :v

5465845486.png

Opublikowano

laptop mial 8.1 OEM klucz, jak zaktualizowales do 10 to klucz sie zmienil na win10 klucz i po miesiacu od instalacji klucz zostaje na stale. Pewnie nie zapisales klucza i teraz straciles legalnego windowsa...

Na google nie pokazuje nic, cos od IBM z tym twoim errorem ale nic specificznego do chipseta

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Rekowery nie odzyskasz, chyba że ci ktoś ręcznie przywróci poprawiając pliki. Tutoriale na necie, tylko sobie poszukać i zrobić.

@up Pieprzenie głupot, nic nie stracił, cały czas może zainstalować Windows 8.1 i go aktywować, tak samo może w każdej chwili zainstalować windows 10. System się sam aktywuje.

Ściąg ten program http://www.nirsoft.net/utils/produkey.zip ,

strona http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html#DownloadLinks

uruchom i odczytaj klucz BIOSU ( BIOS OEM Key ) 

Sterowniki są na stronie asusa, wystarczy ruszyć dupę i mózg do roboty i ZAREJESTROWAĆ SIĘ W SERWISIE.

W sumie nie rejestrując się też można ściągnąć sterowniki do tej serii, z rejestracją jest dokładnie bo do konkretnego modelu

Mam sterowniki na penie, po prostu nie działają nie wiem dlaczego.

5465845486.png

Opublikowano

Rekowery nie odzyskasz, chyba że ci ktoś ręcznie przywróci poprawiając pliki. Tutoriale na necie, tylko sobie poszukać i zrobić.

@up Pieprzenie głupot, nic nie stracił, cały czas może zainstalować Windows 8.1 i go aktywować, tak samo może w każdej chwili zainstalować windows 10. System się sam aktywuje.

Ściąg ten program http://www.nirsoft.net/utils/produkey.zip ,

strona http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html#DownloadLinks

uruchom i odczytaj klucz BIOSU ( BIOS OEM Key ) 

Sterowniki są na stronie asusa, wystarczy ruszyć dupę i mózg do roboty i ZAREJESTROWAĆ SIĘ W SERWISIE.

W sumie nie rejestrując się też można ściągnąć sterowniki do tej serii, z rejestracją jest dokładnie bo do konkretnego modelu

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...