Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin - dyskusja

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tym razem poważna baja, dla "poważnego działu", na "poważnym forum" ;)

19g4xu485doi9jpg.jpg­

Emisja: TV
Liczba odcinków: 26
Premiera: Spring 2010
Studio: Madhouse i tyle powinno wystarczyć ;)
Źródło: Manga
Gatunki, tematyka: Dramat, historyczne, seinen, thriller
Średnia ocen: 8.66

Więcej informacji? Zapraszam tutaj

Zwiastun: 

(a zarazem opening, w którym jest kilka spoilerów, uwaga)

Opis:

Anime opowiada nam historię o szóstce chłopaków

imiona, seiyuu etc.

Noboru "Suppon, Turtle" Maeda (Romi Park znana również z roli Edzia w FMA i FMA:B, Osaka Nana z Nana)

Mansaku "Soldier, Heitai" Matsuura (Tomohiro Waki, bardzo mało ról np. Nabe-chin z Usagi Drop, który wyglądam trochę przypomina nawet aktora xD)

Mario Minakami (Shun Oguri. Tak samo jak wyżej, bardzo mało ról. Heiderich Alfons z Fullmetal Alchemist: The Conqueror of Shamballa)

Rokurouta Sakuragi (Rikiya Koyama. Hiruko Kagetane z Black Bullet, Ging z HxH 2011, @KlauS. z Kekkai Sensen, Yamato z Naruto, Kusaribe Samon z Zetsuen no Tempest)

Ryuuji Nomoto (Keiji Fujiwara. Ladd Russo z Baccano!, Maes Hughes z FMA i FMA:B, Leorio Paladiknight z HxH 2011)

Tadayoshi Tooyama (Semyon Brezhnev, ten taki murzyn z Durarara!!, Arcadios / Zirconis / Capricorn z Fairy Tail 2014, Randy Weber z Phantom: Requiem for the Phantom, Lord Darcia the Third z Wolf's Rain)

Jou Yokosuka (Tatsuya Hasome. Ouri Kagami z Shikabane Hime: Aka i Shikabane Hime: Kuro)

którym przyszło dzielić wspólny los. Pewnego deszczowego o ile mnie pamięć nie myli,  dnia, kilka lat już po II Wojnie Światowej, trafiają oni do poprawczaka, z mniej lub bardziej słusznych powodów. Oj, czarno widać ich przyszłość. Agresywny strażnik psychol tudzież jego kumpel, stary zboczony doktorek, nie zamierzają naszym bohaterom pomagać umilając przy tym czas w odsiadce. Będzie ona ciężka, najeżona trudnościami, przemocą fizyczną jak i psychiczną. Spychu u siebie w recenzji wspomniał, że Rainbow to taki trochę japoński Shawshank (film Skazani na Shawshank) a nawet i brutalniejszy. Bardzo się wtedy nie pomylił. Warto również dodać, że dotychczasowe życie chłopców nie było zbyt kolorowe m.in. jeden stracił rodzinę w katastrofie, drugi będąc bardzo mały zamieszkał w sierocińcu, trzeci .... a co Wam będę pisał i psuł zabawę. Sami się przekonacie. Z odcinka na odcinek coraz lepiej ich poznajemy, dowiadujemy się więcej o ich przeszłości. Całe szczęście, że spotykają w zakładzie nieco starszego penitencjariusza, z którym będą razem dzielić celę przez kolejne miesiące. Mimo iż trochę potrwa zanim ta przyjaźń rozkwitnie, to jednak dobrze mieć kogoś takiego jak Rokurouta Sakuragi. Pomoże, podtrzyma na duchu kiedy trzeba, doda odwagi itp. Pełni on rolę takiego przywódcy, którego szanują.

Kilka zdań wziąłem i zmieniłem od Spycha (z anime-odcinki)

SPOILERY, o których w zasadzie już możecie się dowiedzieć z openingu, aczkolwiek postaram się zbyt wiele nie zdradzić:

Ogólnie anime można podzielić na dwie części: Pierwsza część kiedy młodzież znajduje się w poprawczaku. Zmaga się z ciężkimi chwilami w zakładzie zamkniętym. Próbuje przeżyć i nie oszaleć. Druga część zaś skupia się na życiu poza jego murami. Z początku mimo iż ptaszki wypuszczono z klatki, są na wolności, życie do najłatwiejszych jak wiadomo, nie należy. Poświęcenie, ciężka praca, spełnianie marzeń, nawet i trochę romansu. Fani Hajime no Ippo powinni się ucieszyć, co prawda nie widziałem tego tytułu (w planach) ale wiem, że są tam różne starcia na ringu. Coś podobnego będziecie mogli Państwo znaleźć i tutaj, w Rainbow.

Plusy:

+ Dramat, klimat trzeba przyznać, jest ciężki, ale nie tak jak ten w Ergo Proxy, tam już wymiękłem po kilkunastu minutach, jednakże każdy dobrze wie, a przynajmniej większość osób powinno to wiedzieć: każdy ma inny gust, jednemu się spodoba, drugi dropnie bo produkcja mu nie będzie odpowiadała

+ Zróżnicowani bohaterowie

+ Fabuła opowiedziana w taki, a nie inny sposób, wliczając to co pisałem na początku oraz w spoileru

+ Kreska, jak dla mnie mucha nie siada

+ Chyba jako plus mogę też tutaj wymienić: strażnika i doktora. Skur*****, jednak tacy oni powinni być, żeby widownia ich nie lubiła

+ Opening i ending

+ Zakończenie

+ Przerywniki w odcinkach. Akcja zatrzymuje się na chwilę, pojawia się dosyć interesujący głos pewnej pani

W trakcie trwania serii zaistniałe sytuacje są komentowane przez występującą w roli narratora anonimową kobietę. Używa ona przy tym pełnych patosu i momentami sztucznych kwestii, dzięki którym nawet najzwyklejsze czynności urastają do rangi czegoś wyjątkowego. Cała historia broni się sama, więc nie potrzeba tu niczego dopowiadać, zwłaszcza w taki sposób. Owszem, niektóre z tych komentarzy nieźle pasowały, ale zdecydowana większość brzmiała po prostu przesadnie wzniośle znalezione na Tanuki-Anime. Mi się tam podobało.

Jak sami widzicie, minusów nie widzę - nie pamiętam, co nie znaczy, że ich nie ma oraz nie jestem świeżo po skończeniu bajki, trudno mi spojrzeć na to obiektywnie, więc nie będę dodawał tego do Recenzji użytkowników

Z początku byłem sceptycznie do tej produkcji nastawiony, pytałem się nawet naszego forumowego weterana @1373230489-U611928.pngselweron o radę, aż w końcu postanowiłem się za to zabrać i nie żałuję. Genialne anime. Polecam tym, którzy mają podobny gust, czyli poza różnymi komedyjkami, ecchi z faPułą lubią poważne dramaty-seineny osadzone w realistycznym świecie XX wieku, przedstawiające mniej lub bardziej podkoloryzowane przygody bohaterów, bez żadnych nadnaturalnych mocy.

Ocena końcowa: Oczywiście 10/10

PS. W razie jakiś błędów, pisać !

Zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Ocena końcowa: Oczywiście 10/10

U mnie tak samo :P Rainbow dość długo siedział u mnie w PTW, z powodu oceny na tanuki, a raczej recenzji, strasznie mnie odpychała od serii. Ale gdy już się wziąłem, to skończyłem w przeciągu 2 dni (?). Nie wiem, ale bardzo szybko czas zlatywał przy tym. Podczas oglądania przypomniał mi się "Skazany na śmierć" :P To, co najbardziej mi się spodobało, jest to również WIELKA zaleta tego tytułu: przyjaźń pomiędzy bohaterami, którzy stoją za sobą murem, coś świetnego. Takie przedstawienie relacji o wiele bardziej kupiłem, niż to, które nie raz dostajemy w średniakach czyli: małe dziewczynki mówiące "dzięki mocy przyjaźni uda nam się!". Bałem się trochę, że jakoś może zahaczyć o shounen-ai, a łatwiejszej scenerii nie ma nigdzie. Na szczęście twórcom udało się tego uniknąć, i dostaliśmy to, co zobaczyliśmy.W sumie nie obraziłbym się, gdyby Rainbow byłby podzielony na dwa sezony. Już tłumaczę dlaczego:

Od 1 do 14 odcinka, mamy wątek związanym z więzieniem, załatwieniem starych spraw. Po 14 odcinku, seria zmienia się i opowiada jak sobie chłopaki radzą.

Również łatwiej byłoby ocenić. 1 część 10/10, natomiast druga 9/10. Ale nie ważne... Lekkim minusem, może nawet nie minusem, ale po prostu brakowało mi wątku

Żołnierza po tym, jak uciekli

Najbardziej spodobał mi się wątek Spoona :P 

Jeśli chodzi o tego strażnika i doktorka... Pojebani - mówmy sobie szczerze xD Wielkie brawa również za OST oraz kreskę, jak i za sam klimat serii. Co jeszcze? A, podobał mi się pomysł z narratorem kobiety, nie duża rzecz, a jednak dawała wiele. 

R.I.P

Anchan

- Nie czytaj spoilera, jeśli nie oglądałeś.

gfgdf

Opublikowano

Aktorów głosowych wymieniłeś, a o Pani narrator to już nic nie napisałeś, a przecież to kopalnia doświadczenia - Slayers, Ranma 1/2, Detective Conan, Jessie z Pokemonów, Neon Genesis Evangelion, Cowboy Bebop, a to nie jakieś epizodyczne podkłady tylko dla głównych postaci.

@indywidualistaA - Żółwik za "Skazanego na śmierć" btw. niedługo będzie reboot z tą samą obsadą :)

Co do anime. Mocne 9/10, trochę mi zabrakło na maksymalną ocenę.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Moje TOP 10 zdecydowanie. Jakie to anime wzbudza emocje, jednocześnie ciągle trzymając w napięciu i pokazując szarość życia tamtych czasów. Piękne, że ja p******e. Nieliczne które oceniłem na 9/10.

Opublikowano

Aktorów głosowych wymieniłeś, a o Pani narrator to już nic nie napisałeś, a przecież to kopalnia doświadczenia - Slayers, Ranma 1/2, Detective Conan, Jessie z Pokemonów, Neon Genesis Evangelion, Cowboy Bebop, a to nie jakieś epizodyczne podkłady tylko dla głównych postaci.

@indywidualistaA - Żółwik za "Skazanego na śmierć" btw. niedługo będzie reboot z tą samą obsadą :)

Co do anime. Mocne 9/10, trochę mi zabrakło na maksymalną ocenę.

Żółw, joł xD

No właśnie, reboot czy nowy sezon? Coś kiedyś wyczytałem, ale co dokładnie?

Szczerze powiedziawszy, trochę szkoda,że Setsuko ostatecznie

nie była z Mairo

:/

Setsuki jak Sara z Prison Break xD

gfgdf

Opublikowano

­@1373230489-U611928.pngPitbull_

Dawno temu wstrzymałem oglądanie Prisona, odkładałem i w końcu nie wznowiłem, niemniej jednak, serial całkiem okej. 

@indywidualistaA

Popraw tego spoilera xD 

Czasami zdarzy mi się o czymś dobrym napisać ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajne anime, śmierć

Anchana

imo zbyt na siłę :/

Fajnie się skończyło, OSTy też robiły swoje. Wadą jest tylko ta śmierć, tak to polecam z czystym sercem.

Baremoto to c**j

QtiV6xY.gif

Opublikowano

@KlauS.

Czyli jednak

Mario

nie zginął? xD 

Czemu ­

Baremoto

to c**j ?

Już gdzieś w okolicach 17 odcinka (odcinek po) w to nie wierzyłem ;v

Czemu Baremoto to c**j? Bo

oszukał ich i matkę na hajs, nawet "pierwsza miłość" tego nie usprawiedliwia.

QtiV6xY.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...