Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FIFA 16 - Jak zrobić dobry skład przy pomocy FUTHead?

Adder.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[R]

[E]

[K]

[L]

[A]

[M]

[A]

Witajcie!

Jestem doświadczonym graczem w robieniu składów.

Dlatego chciałbym spróbować nauczyć Was jak taki zrobić.

1. Zgranie

Zgranie w drużynie to najważniejsza część składu, w większości przypadków, skład bez zgrania to nie skład.

Dlatego warto na początek robić jedenastki, które będą tylko z jednej ligi/kraju, aby się nauczyć, jak panować nad zgraniem i robić tak zwane "perfect linki".

Aby nasi piłkarze mieli zgranie, należy zadbać oto, aby byli z tej samej ligi lub kraju, oraz grali na swoich pozycjach.

Najwięcej zgrania możemy "wycisnąć", jeżeli będziemy mieli intensywny jasno-zielony kolor:

1622614543419881400217.png

Obojga tych piłkarzy pochodzi z tego samego klubu i kraju, oraz znajdują się na swoich pozycjach, dzięki czemu tworzy się perfect link.

Nieco mniej zgrania, dadzą nam piłkarze, którzy są z tego samego klubu, ale nie z tego samego kraju:

5806114543422731400217.png

Tyle samo zgrania co wyżej dostaniemy dając dwóch zawodników z tej samej ligi (ale nie klubu) i z tego samego kraju:

2190214543423821400217.png

Zdecydowanie mniej zgrania otrzymamy, łącząc ze sobą piłkarzy, którzy są jedynie z tej samej ligi:
1708514543424971400217.png

Tyle samo zgrania co wyżej otrzymujemy, kiedy łączymy piłkarzy, którzy są tylko z tego samego kraju:

1493514543427171400217.png

Prawie że najmniej zgrania otrzymamy po połączeniu, a właściwie tylko dodaniu do składu dwóch zawodników z zupełnie innej ligi i kraju:

6638914543428401400217.png

Jednak kompletnie najmniej zgrania otrzymamy, kiedy danych piłkarzy będzie dzielić wszystko, nawet ich pozycje:

6870214543429551400217.png

Jak widać na obrazku, oboje mają 0 zgrania.

Przykładowy skład z kilkoma prefect linkami:

http://www.futhead.com/16/squads/8797303/

Jak widać, w składzie jest 10 graczy, którzy mają po 10 zgrania, tylko jeden utrzymał 9 punktów.

2. Na jakie statystyki głównie patrzyć?

Każdy powinien mieć swoje specjalności na danej pozycji.

Zdecydowanie dobrą opcją jest patrzenie na to, jaką dany gracz ma ocenę Beast Rating (Ranking Bestii), jednak to jest poziom bardziej zaawansowany.

ST/CF - N/ŚN

Napastnik powinien być szybki i mieć dobrą fizyczność.

Dobrym przykładem jest taki:

4077114543566231400217.png

A jeszcze lepszym ten:

4288614543566471400217.png

LF/LW/LM/RF/RW/RM - LN/LS/LP/PN/PS/PP

Skrzydłowi i boczni napastnicy powinni być jeszcze szybsi, ich tępo przeważnie powinno się utrzymywać na poziomie powyżej 88 punktów.

Fizyczność nie powinna (ale może) przekraczać 75 punktów, i nie mniej niż 70.

Dobrym przykładem na LN/LS/LP jest ten piłkarz:

1930114543573411400217.png

Oraz ten:

4154114543573411400217.png

Natomiast na PN/PS/PP warto, aby znalazł się ten piłkarz:
7445414543574971400217.png

Lub ten:

3773314543574971400217.png

CM/CAM/CDM / ŚP/ŚPO/ŚPD

Pomocnicy odgrywają w klube ważną część składu, dlatego powinni mieć dobre podania oraz drybling.

Przykładowym piłkarzem na ŚP może być:

1127614543577111400217.png

Lub też bardzo dobra i uniwersalna karta:

4371414543584301400217.png

Natomiast na ŚPO powinien znajdować się taki piłkarz jak:

5898214543577501400217.png

Ewentualnie on:

9610514543578011400217.png

ŚPD musi mieć sporą siłę oraz dobrą obronę i główki, podania powinny się utrzymywać 70+.

Dobrym przykładem na tą pozycję może być nasz reprezentant, który ma aż 92 punkty siły:

6393814543578981400217.png

LB / LO

Lewy obrońca powinien mieć ok. 180 cm wzrostu, powinien mieć przynajmniej 65 siły, ok. 70-80 punktów obrony i główek.

Dobrym przykładem jest ten zawodnik:

6018714543581341400217.png

Jednak tańszym wyborem może być ten boczny obrońca:

7533314543582261400217.png

RB / PO

Prawy obrońca powinien być identyczną kartą co lewy.

Dlatego właśnie warto postawić na tego piłkarza:

2506714543583081400217.png

Jednak dobrym zastępcą może się też okazać ta karta, ponieważ jest uniwersalna:

7176514543583841400217.png

CB / ŚO

Tutaj warto postawić na piłkarza, który osiąga przynajmniej 85 punktów w sile i posiada przynajmniej 187 cm wzrostu. Nie wspomnę tutaj o obronie i fizyce.

Najlepszym wzorem na tą pozycję jest:

2652714543585911400217.png

Oraz:

5686214543585911400217.png

GK / BR

Bramkarz - gdyby nie on, praktycznie każdy strzał z bliska kończyłby się bramką, dlatego warto postawić tutaj na kogoś, kto jest dobry.

Na statystykach bramkarskich nie znam się zbytnio, dlatego wybieram ich według oceny "bestii".

Jednak polecić mogę na tą pozycje dwie twarze:

8691614543587111400217.png

Oraz:
8824614543587551400217.png

3. Formacja

Pewnie zastanawiacie się, jaką formację wybrać.

Według mnie, najlepszą formacją jest seria 4-3-3.

Macie do wyboru napad, skrzydła, pomoc, oraz 4-osobową obronę (nie licząc bramkarza).

Poza tym jest to najwygodniejsza (według mnie) formacja.

4. Składy z jednej ligi/kraju

I w końcu nadchodzi wybrać, jaki skład trzeba stworzyć, aby był odpowiedni.

Według mnie, najwięcej zabawy dają hybrydy, jednak to bardziej zaawansowany poziom, dlatego zostawiam go na koniec.

Przedstawię Wam przykładową jedenastkę, złożoną z jednej ligi:

http://www.futhead.com/16/squads/8813614/

Oraz złożoną z jednego kraju:

http://www.futhead.com/16/squads/8814103/

Ponieważ, to są tylko przykłady, nie będę pisał, dlaczego wybrałem tych piłkarzy.

Zresztą, możecie wywnioskować z całego poradnika.

5. Hybrydy

Hybrydy to jak wspomniałem - bardziej zaawansowany poziom.

Potrzeba więcej myślenia oraz trzeba zwracać więcej uwagi.

Przykładowa hybryda, którą zrobiłem teraz:

http://www.futhead.com/16/squads/8814691/

Oraz inne, które zrobiłem w przeszłości, i są w miare ciekawe:

Jeśli jednak nadal nie potraficie zrobić własnego składu, a moje które podałem, nie odpowiadają Wam, złóżcie tutaj temat: http://www.mpcforum.pl/forum/768-fifa-pomoc-w-budowaniu-drużyny/. Tylko pamiętajcie o wzorach!

Możecie również obejrzeć materiał wideo (nie mój), który być może Wam pomoże przy zgraniu (propozycja od @Majkel): https://www.youtube.com/watch?v=2VbFuIKA1kg

Mam nadzieję, że ten ponad dwugodzinny poradnik Wam się przyda. Liczę na dużo "Lubię to"! ;)
Pozdrawiam,
Adder. :)

Opublikowano

No poradnik bardzo dobry. Dużo ludzi ma problem z dobraniem odpowiednich zawodników na dane pozycje, tutaj jest opisane co i jak. 

Przyda się dla osób, które próbują złożyć skład. :)

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dlaczego mam wrażenie, że widziałem praktycznie że identyczny poradnik gdzieś na internecie?

"Na statystykach bramkarskich nie znam się zbytnio, dlatego wybieram ich według oceny "bestii"."  Hahahaha, mówisz, że jesteś doświadczonym graczem, i bramkarzy wybierasz wg. ich oceny. To jest trochę śmieszne, u bramkarza najbardziej liczy się refleks i pozycjonowanie, a nie ocena bestii.

A dlaczego mam wrażenie, że to już widziałem?

Bo poradnik wygląda jakby był tworzony na początku fify 16.

I ten skład z BBVA z Modrićem i Rakitićem na ŚP. Fajnie, że w środku pomocy jest ktokolwiek defensywny.

No nie wiem, mówisz, że jesteś bardzo doświadczony, a podstawowe błędy popełniasz. Do reszty przyczepić się nie mogę.

CavernousEarlyIcelandichorse-size_restricted.gif

Opublikowano

Dlaczego mam wrażenie, że widziałem praktycznie że identyczny poradnik gdzieś na internecie?

"Na statystykach bramkarskich nie znam się zbytnio, dlatego wybieram ich według oceny "bestii"."  Hahahaha, mówisz, że jesteś doświadczonym graczem, i bramkarzy wybierasz wg. ich oceny. To jest trochę śmieszne, u bramkarza najbardziej liczy się refleks i pozycjonowanie, a nie ocena bestii.

I ten skład z BBVA z Modrićem i Rakitićem na ŚP. Fajnie, że w środku pomocy jest ktokolwiek defensywny.

No nie wiem, mówisz, że jesteś bardzo doświadczony, a podstawowe błędy popełniasz. Do reszty przyczepić się nie mogę.

Wiesz, do czego ja się mogę przyczepić? Pierwsze widzę, aby moderator się wyśmiewał. Skoro widziałeś gdzieś w internecie ten poradnik, podaj mi proszę link.

Co do pomocy - gdzie masz tam ŚPD? Ja tam widzę ŚP oraz ŚPO.

Opublikowano

Wiesz, do czego ja się mogę przyczepić? Pierwsze widzę, aby moderator się wyśmiewał. Skoro widziałeś gdzieś w internecie ten poradnik, podaj mi proszę link.

Jasne, nagle wyczaruję Ci ten link, jak ja to widziałem może 3 msc temu.

Nie wyczułeś ironii. Chodziło mi o to, że nie ma nikogo defensywnego.

CavernousEarlyIcelandichorse-size_restricted.gif

Opublikowano

Jasne, nagle wyczaruję Ci ten link, jak ja to widziałem może 3 msc temu.

Nie wyczułeś ironii. Chodziło mi o to, że nie ma nikogo defensywnego.

I uznałem, że nie potrzeba. Skład był nastawiony ofensywnie.

Na pewno plagiatu nie ma, wszystko pisałem na czysto. Może coś Ci się pomyliło, bądź był tylko podobny tekst. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...