Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pascal, czy czekać?

Epi4CTheMaze3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jest sens czekać na te nowe GPU Pascala od Nvidii? Chciałem kupować już GTX 970 bądź R9 390, ale kilka osób uprzedziło mnie że powinienem się zainteresować iż na przełomie marzec/kwiecień ma być premiera nowych kart graficznych. (Pewnie będą i tak opóźnienia - mam rację?) Albo ceny będą wysokie, będzie brak dobrych niereferencyjnych modeli. 

W dodatku cena dolara jest dosyć niekorzystna, myślicie że da się coś w granicy 1500zł z tych nowych kart Pascala wyłapać czy to zbyt wyimaginowane marzenie?

@@ Z drugiej strony, jeśli te karty okazały by się potwornie drogie, to zacznie się wysyp dobrych/używanych GTX 980, albo obniżka ich cen (dobrze dedukuję?). Ciekawe jak będzie z temperaturami i poborami prądu nowych GPU.

Opublikowano

Cała seria, czyli np te średnie za 1600 zł z Pascalem mogą być lepsze od GTX 970 = 1600 zł nawet o jakieś 40 % ? 

A jak to jest z prockami nowej generacji ? 

Opublikowano

jaki marzec/kwiecien? nvidia jak i amd powiedzialo wyraznie ze dopiero w drugiej polowie roku, wiec najwczesniej to lipiec

a cpu? amd wyda zena prawdopodobnie pod koniec tego roku, intel raczej niczego nic nie wypusci, czeka na ruch amd

­

Opublikowano

Czyli kupować ten zestaw potem sprzedać GTX 970 , o jakieś 200 zł mniej bo minie tylko jakieś 5-6 miesięcy i kupić do tego zestawu Kartę z Pascalem ,czy zadowalać się CS-GO do czasów Pascala ;p ?

Opublikowano

Czekać, po co sprzedawać i tracić.

Ale mi chodzi bo mam na razie grata z GT 740 , i gram tylko w CS-GO , lol'a czasami, i już mi się zaczynają nudzić. I nie wiem czy wytrzymywać te parę miesięcy i kupić nowy zestaw z kartą z Pascalem ,czy kupić zestaw z GTX 970 .a potem odsprzedać GTX 970 = 1600 zł (kupić) sprzedać za 200 zł czyli 1400 zł taniej ? A potem kupić za cenę GTX 970 - 1600 zł ,za tyle samo kartę tylko że z Pascalem (lepszą) do tego samego zestawu :) 

Opublikowano

Dzięki że ty przynajmniej mi odpowiadasz :D,ale kurde teraz mam dylemat bo tak jak mi radzisz to lepiej ale to jeszcze jakieś 2-6 miesięcy to nie mało ,a nie mam w co grać bo to co mam mi się nudzi. A w nowe tytuły nie dam rady grać płynnie na średnich nawet, a niskie to słaba grafika ;p ;/ 

Spróbuję poczekać do kwietnia, jak nie wyjdą to chyba zrobię tak jak ja mówiłem wyżej ;p 

Opublikowano

Jak do kwietnia ok ale jak do lipca to ja pozdrawiam ;p 

I które będą lepsze (jak myślicie ;p ) AMD - Polaris które wyjdą wcześniej ,czy Nvidi - Pascal ;p ?

Opublikowano

Wiem ,jest nawet mnóstwo gier. Ale może to dziwne ale ja tylko lubię gry ,z ładną grafiką niestety taki jestem ;p . Typu Tomb Raider , i inne nowe premiery ;p 

Opublikowano

Możesz zawsze oglądać streamy z ładnych gier :p

Jasne że możesz kupić jak dla ciebie kasa nie gra roli(chodzi o te 200zl lub więcej...). Problem może być ze sprzedaniem późniejszym, wiadomo większość woli dopłacić do nowej lepszej karty czyli musisz dać atrakcyjną ofertę i stracić więcej. Może być też tak że zmiana wydajności będzie na poziomie 5% a wtedy się nie opłaca. Ja słyszałem nawet ze Pascal ma być pod koniec tego roku nawet

Opublikowano

No to mi zrobiłeś dylemat z tym że pod koniec roku ,ale też to słyszałem ale to chyba coś innego mam nadzieję :) A kasa ma tu dużą rolę  :D

A o 5% wątpię ,na pewno będzie więcej  ;)

Bo AMD walczy z NVIDIĄ i wątpię żeby któraś z nich robiła jak najmniejszą wydajność bo obie chcą jak najwięcej sprzedać nie wiedząc co przeciwnik wystawi w nowej generacji ;p

Opublikowano

raczej maxwelli nie opłaca się kupować, bo właśnie zaraz wyjdą pascale i pewnie straca wsparcie i będzie taka sytuacja, że r9 380 będzie zbliżony do gtx'a 970.. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Czyli mam te parę miesięcy mam nadzieję 2 się męczyć;p przynajmniej żeby dostać info więcej 

A znacie jakąś stronę na której pojawiają się nowe info o Pascalu i Polaris ? 

Opublikowano

@Harriott vjaki brak wsparcia, o co ci chodzi? Nie rozumiem o czym ty w ogóle mówisz.

Ja bym czekał na Pascala dlatego, że będą to karty graficzne z innym rodzajem pamięci. To już nie będzie GDDR5, tylko HBM2, który jest ostatnio mocno nagłaśniany przez Samsunga, który mocno rozwinął tą technologię. Możemy spodziewać się dużej walki o to kto lepiej wykorzysta nową technologię. Przy okazji będzie to w końcu sensowne wykorzystanie nawet 16GB pamięci, która realnie będzie działać z rdzeniem (nie zabije go), a to przez zmianę rozmieszczenia pamięci i zwiększenie szyny (zwiększenie, raczej powinienem powiedzieć o zmianie szyny).

Jeżeli nie szkoda ci potem sprzedawać taniej grafikę, to bierz. Wszystko zależy od tego czy masz kasę.

A co do procesorów, to aktualnie najbardziej przyszłościowa moim zdaniem jest 6-generacja intela + płyta główna z DDR4 (już nie DDR3). Nie musisz brać procesora pod OC, bo nie będziesz go potrzebować przez najbliższe parę lat w grach. Teraz duży przeskok szykować się będzie na grafiki przez właśnie HBM i możliwość obsługi większej ilości pamięci bez potrzeby dużego przyrostu innych jednostek (jednostek cieniujących etc.).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@Harriott vjaki brak wsparcia, o co ci chodzi? Nie rozumiem o czym ty w ogóle mówisz.

Ja bym czekał na Pascala dlatego, że będą to karty graficzne z innym rodzajem pamięci. To już nie będzie GDDR5, tylko HBM2, który jest ostatnio mocno nagłaśniany przez Samsunga, który mocno rozwinął tą technologię. Możemy spodziewać się dużej walki o to kto lepiej wykorzysta nową technologię. Przy okazji będzie to w końcu sensowne wykorzystanie nawet 16GB pamięci, która realnie będzie działać z rdzeniem (nie zabije go), a to przez zmianę rozmieszczenia pamięci i zwiększenie szyny (zwiększenie, raczej powinienem powiedzieć o zmianie szyny).

Jeżeli nie szkoda ci potem sprzedawać taniej grafikę, to bierz. Wszystko zależy od tego czy masz kasę.

A co do procesorów, to aktualnie najbardziej przyszłościowa moim zdaniem jest 6-generacja intela + płyta główna z DDR4 (już nie DDR3). Nie musisz brać procesora pod OC, bo nie będziesz go potrzebować przez najbliższe parę lat w grach. Teraz duży przeskok szykować się będzie na grafiki przez właśnie HBM i możliwość obsługi większej ilości pamięci bez potrzeby dużego przyrostu innych jednostek (jednostek cieniujących etc.).

hmm, a co się stało z gtx'em 760, który dorówynwał r9 280, a praktycznie był na równi. teraz? teraz odstaje i to dość mocno. nvidia zaniedbuje starsze produkty.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...