Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dlaczego na tym nowym sprzęcie w Minecraftcie występują ścinki?

Gość Marceli99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zwykle - PECH  :((, nowy sprzęt i już same problemy, mianowicie gra strasznie wolno działa na całkiem w porządku sprzęcie... na minimalnych da się grać, ale najgorsze jest to, że na gorszym sprzęcie grałem na prawie najwyższych możliwych ustawieniach. Pełna specyfikacja obecnego i poprzedniego sprzętu poniżej:

Nowy

i5 5250u 2.7GHz 2 rdzenie 3MB, 4 wątki

4GB 1600MHz

Intel HD Graphics 6000 1536MB

Dysk 128GB

Rozdzielczość 1366x768

Stary

Intel Core i5 3210M 3.1GHz 2 rdzenie, 2 wątki

4GB 1600MHz

Intel HD Graphics 4000 1536MB

Dysk 120GB

Z góry mówię, że gram na macintoshu, mam najświeższą jave, sterowniki zawsze najnowsze, najnowszą poprawkę do systemu oraz optifine...

Opublikowano

@Marceli99 Minecraft jest bardzo źle zoptymalizowaną grą. Jeśli chcesz grać bez ścinek, spróbuj pobrać modyfikację OptiFine. Nie musisz mieć do niej żadnych Minecraft Forge itp. ;)

Mam optifine.  xD Napisałem nawet...

GTA V działa na niskich to minecraft powinien na ultra. Tym bardziej, że na dużo, dużo gorszym sprzęcie tj. Radeon X1600 i leciwy C2D działa dość płynnie.

Opublikowano

Próbowałeś oczyścić komputer ze zbędnych plików?

Być może to jest przyczyną ścinek. Polecam aplikacji ccleaner

download: http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_systemowe/CCleaner.html

skan:https://www.virustotal.com/pl/file/d86d7a7b5e808ce05d07be9dc06fc4bfaac208f785fb126be49706d2aed39ee3/analysis/

Opublikowano

Próbowałeś oczyścić komputer ze zbędnych plików?

Być może to jest przyczyną ścinek. Polecam aplikacji ccleaner

download: http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_systemowe/CCleaner.html

skan:https://www.virustotal.com/pl/file/d86d7a7b5e808ce05d07be9dc06fc4bfaac208f785fb126be49706d2aed39ee3/analysis/

Przypominam, że gram na macintoshu, tak czyściłem komputer, jest na szczęście wersja CCleanera na OS X i korzystam z niej dość często, jednak bardziej w moim przypadku pomaga ONYX, to taki TuneUP w wersji dla maca, co najlepsze darmowy. :>

możliwe że coś z ramem masz 

Ale co?  :v  :v  :v  :v  :v  :v  :v  :v

Opublikowano

Chyba muszę zadać to pytanie na innym forum, bo jak na razie to odpowiedzi mnie powalają na kolana...

Opublikowano

Chyba muszę zadać to pytanie na innym forum, bo jak na razie to odpowiedzi mnie powalają na kolana...

Nie wiem czego się spodziewałeś po tak słabym komputerze, ale już ten starszy był lepszy. Minecraft jest wbrew pozorom bardzo wymagająca grą, gdzie dużo zależy od procesora i RAMu. Jedyne co mogę poradzić to obniżenie ustawień w Minecrafcie lub prawdziwy upgrade komputera.

11uz5ao.jpg

Opublikowano

Nie wiem czego się spodziewałeś po tak słabym komputerze, ale już ten starszy był lepszy. Minecraft jest wbrew pozorom bardzo wymagająca grą, gdzie dużo zależy od procesora i RAMu. Jedyne co mogę poradzić to obniżenie ustawień w Minecrafcie lub prawdziwy upgrade komputera.

To laptop, więc upgrade nie jest możliwy, poprzedni był gorszy jakbyś przeczytał uważnie.  :yay:

Opublikowano

Dokup z 4 GB ramu, żeby dobić 8GB (instalacja tego na pewno nie zajmie ci więcej niż godzine).

Spróbuj przypisać więcej RAMU do minecrafta/javy. Jeśli nie dokupisz ramu tak samo spróbuj dodać więcej ramu lecz wyłącz wszystkie programy jakie możesz żeby uzyskać większą ilość. Zaaktualizuj jave lub pobierz 64Bit jak masz 32Bit.

Oby dwa rdzenie są aktywne czy tylko jeden?

Nie patrz w niebo bo będziesz miał x2 lagów.

Opublikowano

Dokup z 4 GB ramu, żeby dobić 8GB (instalacja tego na pewno nie zajmie ci więcej niż godzine).

Spróbuj przypisać więcej RAMU do minecrafta/javy. Jeśli nie dokupisz ramu tak samo spróbuj dodać więcej ramu lecz wyłącz wszystkie programy jakie możesz żeby uzyskać większą ilość. Zaaktualizuj jave lub pobierz 64Bit jak masz 32Bit.

Oby dwa rdzenie są aktywne czy tylko jeden?

Nie patrz w niebo bo będziesz miał x2 lagów.

Nie mogę dokupić ramu, bo jest przylutowany, do minecrafta przypisałem 2GB, javę mam 64 bit i innej na mój system nie ma, procesor ma dwa rdzenie fizyczne i cztery wątki, obsługuję turboboosta, bez niego ma zegar 1.7GHz, ale z turboboostem rozpędza się do 2.5GHz na dwóch rdzeniach.

Opublikowano

U mnie jest na odwrót. Mam bardzo stary PC a wystarczyło pogrzebać w ustawieniach i chodzi bardzo płynnie nawet na shaderach xD

Opublikowano

Są klienty, które dużo pobierają ramu. Ale spróbuj chociaż lekko przyspieszyć procesor to powinno zadziałać...

No pewnie niskonapięciowca będę podkręcał. xD Sam procesor gdy się rozpędzi do maksymalnych prędkości potrafi się rozgrzać do 105 C.

Spróbuj pobrać innego klienta gry 

Korzystam z oryginalnego, wolałbym nie ryzykować nabyciem jakichś syfów, chyba że znasz jakiś czysty zoptymalizowany launcher.

Opublikowano

To laptop, więc upgrade nie jest możliwy, poprzedni był gorszy jakbyś przeczytał uważnie. :yay:

Zmień sobie tego Maca na normalnego PC, bo szkoda nerwów na niego :P

11uz5ao.jpg

Opublikowano

Zmień sobie tego Maca na normalnego PC, bo szkoda nerwów na niego :P

Kto normalny wymienia Bentleya na Multiple? :v

Opublikowano

Swoja droga nie wiedzialem, ze mozna zagrac w gta 5 na mac bez zadnych WM ani tego typu rzeczy.

Twoj sprzet jest jednym ze slabszych, a karta graficzna jest integra, na ktorej za wiele nie wyciagniesz.

Twoja pamiec ram rowniez nie jest z tych lepszych jak na dzisiejsze czasy, a procesor posiada jedynie dwa rdzenia, problem w tym, ze minecraft wymaga wiecej od procesora niz moze sie wydawac, a jesli twoj dwu rdzeniowy procesor pracuje za grafike i procesor.

Nie zrobisz raczej nic niz zmniejszenie wszystkich ustawien na minimalne, aktulizacja oprogramowania czy instalacja dodatkow jak optifine.

Moge Ci polecic jedynie programy, ktore w mniejszym czy wiekszym stopniu odswieza Ci komputer: CCleaner, antivirus typu avg.

Opublikowano

Poszukaj w opcjach zasilania czy możesz ustawić tryb wysokiej wydajności dla CPU i GPU to powinno rozwiązać problem. Zasadnicze pytanie czy na starym laptopie miałeś poza GMA 4000 jeszcze jakąś inną kartę grafiki ?

Ogólnie problem leży po stronie samej karty graficznej. CPU i RAM w Twoim przypadku to nie jest problem.

OptiFine raczej nie załatwi sprawy.

41468d1996045.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...