Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Ogólna dyskusja nt. serwerów prywatnych

hfjtyue4weru5eityio5j

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

naszła mnie taka myśl, aby poddać dyskusji temat prywatnych serwerów War Rock. Minęło już kilka lat od momentu, gdy zaczęły się one pojawiać, a nie nadarzyła się jak dotąd okazja, aby o nich porozmawiać. Chciałbym się m.in. dowiedzieć, jak wygląda wasze zdanie w kwestii chociażby samego istnienia tej, że tak się wyrażę "konkurencji" dla serwerów oficjalnych. Jesteście zwolennikami prywatnych projektów, czy też jesteście przeciwko temu zjawisku? Co wam się podoba, a co wam się nie podoba? Co byście zmienili i co chcielibyście jeszcze tak właściwie w tej grze zobaczyć? Tego typu pytań jest naprawdę niezliczona ilość... Po prostu podyskutujmy. Wymieńmy się wzajemnie opiniami, zadawajmy pytania i udzielajmy na nie szczegółowej, bądź też nieco mniej szczegółowej odpowiedzi. ;)

Tak więc... Kto pierwszy? :v

Opublikowano

Wszystkie aktualne serwery to ogromna kupa, i tego nie da się ukryć. Moim drobnym zdaniem zamiast robić milion takich samych replik prywatnych serwerów, powinien powstać jeden a porządny. Wszystko jest możliwe tylko trzeba chęci. Najlepiej byłoby jakby każdy kto potrafi mieszać coś w plikach warrocka, powinien ze sobą porozmawiać, i zrobić jeden wyje*any serwer. Ale cóż, niestety nie każdy ma ochotę współpracować, a przecież gdyby każdy coś od siebie dodał, podsunął jakiś ciekawy pomysł to byłoby naprawdę ciekawie :D

To tak na miarę wstępu, taka moja własna opinia na temat istniejących serwerów owej gry.

btw. Kasma, Pipapupu!! :D

Opublikowano

Wszystkie aktualne serwery to ogromna kupa, i tego nie da się ukryć. Moim drobnym zdaniem zamiast robić milion takich samych replik prywatnych serwerów, powinien powstać jeden a porządny. Wszystko jest możliwe tylko trzeba chęci. Najlepiej byłoby jakby każdy kto potrafi mieszać coś w plikach warrocka, powinien ze sobą porozmawiać, i zrobić jeden wyje*any serwer. Ale cóż, niestety nie każdy ma ochotę współpracować, a przecież gdyby każdy coś od siebie dodał, podsunął jakiś ciekawy pomysł to byłoby naprawdę ciekawie :D

To tak na miarę wstępu, taka moja własna opinia na temat istniejących serwerów owej gry.

Im więcej osób pracujących przy projekcie, tym mniej zysków (chociaż często raczej start) na jedną osobę. Nikt nie ma pewności, czy taki projekt ruszy, a nawet jak ruszy, to czy się utrzyma. Dlatego niewiele osób chce realizować taki pomysł. Jakby nie patrzeć to większość tych serwerów mocno kuleje, i nie zapowiada isę polepszenie sytuacji.

Opublikowano

Nareszcie nadszedł taki temat więc chętnie wyrażę swoje zdanie. Jako że gram w War Rock od jego początków, doskonale pamiętam jak rozwijała się ta gra. Mam ogromny sentyment do tego jak to wyglądało kiedyś bo trochę w tą grę czasu i pieniędzy jednak włożyłem :D I aż raka mózgu dostaje jak patrze jak zniszczyli tą gre dodając jakieś pseudo ulepszenia (to samo tyczy się metin2 ale nie o tym tu mowa). Jedynymi serwerami jakie przypadły mi do gustu były WRPSP oraz CocaineWars. W tym pierwszym były stare postacie + stary wygląd w rozgrywce, natomiast CocaineWars całkowicie wyglądało jak War Rock sprzed lat. I jak ktoś mnie pyta jakiego War Rocka lubię odpowiadam: Tego starego bez żadnych "ulepszeń" bez żadnych dodatkowych postaci masy nikomu niepotrzebnych broni czy trybów gry. Także nadal czekam aż powstanie old schoolowy prywatny serwer War Rocka. PEACE! :D

Opublikowano

Nareszcie nadszedł taki temat więc chętnie wyrażę swoje zdanie. Jako że gram w War Rock od jego początków, doskonale pamiętam jak rozwijała się ta gra. Mam ogromny sentyment do tego jak to wyglądało kiedyś bo trochę w tą grę czasu i pieniędzy jednak włożyłem :D I aż raka mózgu dostaje jak patrze jak zniszczyli tą gre dodając jakieś pseudo ulepszenia (to samo tyczy się metin2 ale nie o tym tu mowa). Jedynymi serwerami jakie przypadły mi do gustu były WRPSP oraz CocaineWars. W tym pierwszym były stare postacie + stary wygląd w rozgrywce, natomiast CocaineWars całkowicie wyglądało jak War Rock sprzed lat. I jak ktoś mnie pyta jakiego War Rocka lubię odpowiadam: Tego starego bez żadnych "ulepszeń" bez żadnych dodatkowych postaci masy nikomu niepotrzebnych broni czy trybów gry. Także nadal czekam aż powstanie old schoolowy prywatny serwer War Rocka. PEACE! :D

Byly juz takie nawet montany, jednakze aktywnosc niestety na nich kulala, wiec zostaly zamykane.

Im więcej osób pracujących przy projekcie, tym mniej zysków (chociaż często raczej start) na jedną osobę. Nikt nie ma pewności, czy taki projekt ruszy, a nawet jak ruszy, to czy się utrzyma. Dlatego niewiele osób chce realizować taki pomysł. Jakby nie patrzeć to większość tych serwerów mocno kuleje, i nie zapowiada isę polepszenie sytuacji.

Zyski osob prowadzacych serwer sa naprawde male czasem wrecz ujemne. Montana 3.0 zostala zamknieta bo glupie turaski zrobily chargeback i saldo wynosilo -400 czy tam -600 euro ...

Tak naprawde najwiecej zarabiaja osoby robiace dla tych serwerow. O ile sie nie myle deweloper marienwar'a wyciagnal od wlascicieli pare tys. euro :v

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Opublikowano

Zgodzę się z Tobą, ale nie do końca :D

Również jestem zwolennikiem starszego wr, ale nie aż tak. Celuje w coś ala WRPSP, Montana 2.0, 3.0 - na tych p. serwerach grało mi się najlepiej, gm'i nastawieni pozytywnie do wszystkich, brak haxow itp Najnowszego patcha( ten co dodali na marienwar i wycofali po pewnym czasie) Jeśli istnieje jeszcze nowszy to sorki nie gram na globalu po prostu nienawidzę. Co do mojej opinii, według mnie serwery prywatne powinny istnieć, ponieważ osoby tworzące je (przynajmniej większość ich) nie robi tego dla zysku ( jak jest w przypadku globala) tylko starają się stworzyć jak najlepsze warunki dla graczów (nie każdemu to wychodzi, ale niektórym to na prawdę szacunek).

Z przerwami gram w wr nie całe 8 lat(i tak mi nikt nie uwierzy ale trudno), więc tam jakieś doświadczenie mam chyba :D 

I moje zdanie jest takie, że na prywatnych serwerach jest taki jakiś lepszy klimat, przyjemniej mi się gra może to kwestia tego, że gram ze znajomymi nie wiem ciężko to wytłumaczyć.

Co bym zmienił na prywatnych serwerach?

1) Stworzył bym eventowe mapki ( jesteście w tym ogarnięci więc poradzicie sobie, nawet ja potrafię przestawić budynek czy coś xD). Jest na stronce/fb napisane ze np w niedziele event. I ten event nie jest na khali którym już rzygam tylko na tej specjalnej mapce

2) WYWALIŁ FLESH I M14

3) ZAKAZ UŻYWANIA WYRZUTNI RAKIET  NA CQC ludzie close quarters combat przetłumaczcie to sobie.

4) Nie znam się ale próbował bym coś z ovc zrobić, jakoś zwalczyć :P

5) Obiektywność gm, nie żeby było jak na marien war że ludzie normalni są w klanie gm'ów dostają lvl za free itp

6) Jeśli jest problem z kasą kupowanie lvl (dobije do tego 100 będzie się cieszył że go ma Wy zarobicie np od 70lvl 5 euro za lvl, a on i tak nadal bedzie gral.

7) Integracja gm z ludźmi, wiadomo z kebabami ciężko się dogadać, ale niech się cieszą że grają z gm- wiecej uśmiechniętych ludzisk=lepsza reputracja=więcej ludzi

8) Coś od mnie gry na ub/bg lubie te tryby, ale nie pogram sobie bo nie mam z kim :/

9) nie mam pojęcia

10) Zarąbisty był ten motyw wyścig zbrojeń dodałbym go

11) Turnieje(tak jak na Montanie 3.0 i 4.0) ESL nie esl, klanowki nie klanowki, dodał bym jeszcze np zombie poziom hard itd

12) Dla urozmaicenia jakieś na forum konkursy

13) dużo jeszcze tego jest.... ale jest już 22, lekcje trzeba zrobić, rano wstać. Więc zostawiam Was z moją skromną opinią...

Pozdrawiam Roluś xD

Opublikowano

Zgodzę się z Tobą, ale nie do końca :D

Również jestem zwolennikiem starszego wr, ale nie aż tak. Celuje w coś ala WRPSP, Montana 2.0, 3.0 - na tych p. serwerach grało mi się najlepiej, gm'i nastawieni pozytywnie do wszystkich, brak haxow itp Najnowszego patcha( ten co dodali na marienwar i wycofali po pewnym czasie) Jeśli istnieje jeszcze nowszy to sorki nie gram na globalu po prostu nienawidzę. Co do mojej opinii, według mnie serwery prywatne powinny istnieć, ponieważ osoby tworzące je (przynajmniej większość ich) nie robi tego dla zysku ( jak jest w przypadku globala) tylko starają się stworzyć jak najlepsze warunki dla graczów (nie każdemu to wychodzi, ale niektórym to na prawdę szacunek).

Z przerwami gram w wr nie całe 8 lat(i tak mi nikt nie uwierzy ale trudno), więc tam jakieś doświadczenie mam chyba :D

I moje zdanie jest takie, że na prywatnych serwerach jest taki jakiś lepszy klimat, przyjemniej mi się gra może to kwestia tego, że gram ze znajomymi nie wiem ciężko to wytłumaczyć.

Co bym zmienił na prywatnych serwerach?

1) Stworzył bym eventowe mapki ( jesteście w tym ogarnięci więc poradzicie sobie, nawet ja potrafię przestawić budynek czy coś xD). Jest na stronce/fb napisane ze np w niedziele event. I ten event nie jest na khali którym już rzygam tylko na tej specjalnej mapce

2) WYWALIŁ FLESH I M14

3) ZAKAZ UŻYWANIA WYRZUTNI RAKIET  NA CQC ludzie close quarters combat przetłumaczcie to sobie.

5) Obiektywność gm, nie żeby było jak na marien war że ludzie normalni są w klanie gm'ów dostają lvl za free itp

6) Jeśli jest problem z kasą kupowanie lvl (dobije do tego 100 będzie się cieszył że go ma Wy zarobicie np od 70lvl 5 euro za lvl, a on i tak nadal bedzie gral.

7) Integracja gm z ludźmi, wiadomo z kebabami ciężko się dogadać, ale niech się cieszą że grają z gm- wiecej uśmiechniętych ludzisk=lepsza reputracja=więcej ludzi

8) Coś od mnie gry na ub/bg lubie te tryby, ale nie pogram sobie bo nie mam z kim :/

9) nie mam pojęcia

11) Turnieje(tak jak na Montanie 3.0 i 4.0) ESL nie esl, klanowki nie klanowki, dodał bym jeszcze np zombie poziom hard itd

13) dużo jeszcze tego jest.... ale jest już 22, lekcje trzeba zrobić, rano wstać. Więc zostawiam Was z moją skromną opinią...

Pozdrawiam Roluś xD

Komu by sie chcialo robic mape specjalnie pod event :D

Co do tego wyscigu zbrojen silnik gry na to niestety nie pozwala.

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Opublikowano

Komu by sie chcialo robic mape specjalnie pod event :D

Co do tego wyscigu zbrojen silnik gry na to niestety nie pozwala.

Temu komu by się chciało zrobić prywany serwer.

Szkoda, fajny motyw :(

Opublikowano

Ale ja piszę co bym dodał, a to że połowa  moich wymagań jest nie do osiągnięcia to druga sprawa xD 

Opublikowano

Ale ja piszę co bym dodał, a to że połowa  moich wymagań jest nie do osiągnięcia to druga sprawa xD

No to się teraz nieco bardziej rozpiszę. :v

2) WYWALIŁ FLESH I M14

9) nie mam pojęcia

Ad.1 Jak najbardziej do zrobienia. Nie jest to w sumie takie trudne, jakby się wydawało. 

Ad.2 USEABLE_CHANNEL = 0,0,0,0

Ad.3 USEABLE_CHANNEL = 0,1,1,1

Ad.4 h4rdc0der ma już od kilku miesięcy gotowy system, mający uprzykrzyć życie overclockerom. Miał on zostać wdrożony na Montanie, no ale cóż... ._.

Ad.5 Znasz mnie. ;)

Ad.6 Mam nadzieję, że pamiętasz jak wyglądał sklep na Montanie, po jednej z przeprowadzonych przeze mnie aktualizacji. :v

Ad.7 Integrowałem się. xD

Ad.8 Na to niestety nikt nie ma zbyt wielkiego wpływu. Ludzie po prostu wolą grać na CQC, niż na BG.

Ad.9 Ja też nie. :v  

Ad.10 Już ci odpowiedziałem powyżej.

Ad.11/12 Dałoby się to jeszcze nieco bardziej urozmaicić.

Ad.13 Zgadzam się z tym. ;)

Opublikowano

Tak tylko że ja prędzej emeryturę dostanę niż pogram na twoim serwerze

(przepraszam, za offtop) :P

Opublikowano

Tak tylko że ja prędzej emeryturę dostanę niż pogram na twoim serwerze

(przepraszam, za offtop) :P

@xr0lnikx

Racja. ._.

Odpowiedzi ciąg dalszy... :v

@rodetonat0rz

Prawda, obecnie nie ma żadnego serwera godnego uwagi. MarienWar? Co by tutaj dużo się rozpisywać... Nie posiadają w zespole choćby jednego programisty, który byłby w stanie rozwijać serwer gry. No dobrze, teoretycznie są wspierani przez Futura, jednakowoż on nie robi dla nich niczego za darmo. Na rzeczach, które dla nich zaprogramował, wliczając także rzeczy niegdyś wdrożone na WarCode, zarobił już kilka tysięcy Euro. RockWar? Bazuje na plikach wykorzystywanych w przeszłości przez ElBiera, a dokładniej IslandWar (miałem okazję widzieć ich kod źródłowy). Myślę, że w tym momencie można zakończyć pisanie o tymże projekcie.

Nie wydaje mi się, aby takowa współpraca pomiędzy wszystkimi osobami znającymi się na tej grze, była w ogóle możliwa. Wierz mi, to naprawdę mija się z celem. Scena prywatnych serwerów War Rock, jest ściśle podzielona na pewne grupy, które najchętniej skoczyłyby sobie do gardeł, gdy tylko nadarzyłaby się ku temu okazja.

Ah... i pipapupu. xD

@szymo02

Wierz mi, iż w przypadku prywatnych serwerów War Rock, nikt nawet nie myśli o jakimkolwiek zysku. Swego czasu byłem jednym z administratorów największego prywatnego serwera tej gry (jak każdy inny nieco przekroczył liczbę ponad 100 graczy, tak my przekroczyliśmy próg 300, dochodząc praktycznie do 400). Nigdy nie zdarzyło się tak, abym na koncie naszego projektu, ujrzał niewiele ponad kwotę niezbędną do dokonania wszelkich opłat.

@szym123

Zgadzam się z twoją opinią, iż wygląd i stan War Rock przed kilkoma laty był znacznie lepszy. Wszystko runęło z momentem, w którym prawa do jego dystrybucji na terenie Starego Kontynentu uzyskał Nexon, a grą zaczął zajmować się europejski oddział tejże firmy. Jestem przekonany, iż developerzy z Dream Execution mieli przygotowany nieco inny zarys dalszego rozwoju tego tytułu. Co więc poszło nie tak? Moim zdaniem dużą rolę odegrał tutaj właśnie Nexon. Jak wiadomo, korporacja ta posiada wręcz ogromne doświadczenie na rynku gier online. Co by tutaj dużo mówić, nie mają sobie równych. Uważam, iż w związku z tym Koreańczycy po prostu postanowili zaufać koncepcji przedstawionej przez tą firmę. Jak ta decyzja wpłynęła na obecny stan gry? Wydaje mi się, że w tej kwestii nie muszę się już wypowiadać.

Przejdźmy teraz drugiej części. Bez wątpienia, WRPSP był jednym z najlepszych prywatnych serwerów War Rock, które w ogóle powstały. CocaineWars bazujący na kliencie gry chapter 1, był także niczego sobie. Nie mógł on jednakowoż pochwalić się zbyt dobrymi wynikami, jeżeli chodzi o liczbę graczy. Właśnie, liczba graczy... i w tym właśnie momencie, przedstawiam pewien paradoks, który udało mi się zaobserwować już kilka lat temu. Wiele osób mówi, jaki to stary War Rock był wspaniały, w stosunku do jego nowszych wersji oraz z jaką to wielką chęcią do tychże czasów by wrócili i pograli w tegoż właśnie WR. Cały tenże, wspomniany przeze mnie, paradoks polega na tym, iż gdy pojawia się serwer bazujący na starszym kliencie gry, nagle brakuje chętnych do gry na nim. Najlepszym, możliwym do przywołania przykładem będzie bezkonkurencyjnie Montana 3.0. Nie wiele osób o tym pamięta, lecz Montana swego czasu (dokładniej na przełomie 2014 i 2015 roku) posiadała dwa serwery - jeden bazujący na chapter 3 i drugi bazujący na chapter 1. Wówczas, gdy na tym pierwszym serwerze grało ponad 300, na tym drugim grało nie więcej, niż 20 osób. Jak do tego doszło? Nie mam pojęcia i nie potrafię tego w żaden logiczny sposób wyjaśnić. Jest to po prostu paradoks, w związku z którym prędzej powstanie serwer bazujący na aktualnej wersji, niż jakiejkolwiek starszej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@szym123

Najlepszym, możliwym do przywołania przykładem będzie bezkonkurencyjnie Montana 3.0. Nie wiele osób o tym pamięta, lecz Montana swego czasu (dokładniej na przełomie 2014 i 2015 roku) posiadała dwa serwery - jeden bazujący na chapter 3 i drugi bazujący na chapter 1. Wówczas, gdy na tym pierwszym serwerze grało ponad 300, na tym drugim grało nie więcej, niż 20 osób. Jak do tego doszło? Nie mam pojęcia i nie potrafię tego w żaden logiczny sposób wyjaśnić. Jest to po prostu paradoks, w związku z którym prędzej powstanie serwer bazujący na aktualnej wersji, niż jakiejkolwiek starszej.

@1373230489-U611928.pngKasma

Zapewne niewiele osób grało na serwerze bazującym na chapter1 ponieważ nie wiedzieli że takowy istnieje, ja szperałem wszędzie żeby znaleźć jakikolwiek serwer chapter1 i powiem Ci że pierwszy raz o istnieniu Montany cp1 dowiedziałem się z Twojego komentarza :D

Opublikowano

Zapewne niewiele osób grało na serwerze bazującym na chapter1 ponieważ nie wiedzieli że takowy istnieje, ja szperałem wszędzie żeby znaleźć jakikolwiek serwer chapter1 i powiem Ci że pierwszy raz o istnieniu Montany cp1 dowiedziałem się z Twojego komentarza :D

@szym123

Naprawdę? W takim razie nie zaszkodzi, jeżeli nieco uzupełnię twoją wiedzę. Pierwszy serwer Montany oparty był o klient gry cp1 i istniał na początku 2013 roku. Następny został uruchomiony u boku Montany 3.0, na początku 2014. Niestety nie podziałał on zbyt długo, właśnie ze względu na wspomnianą przeze mnie małą ilość graczy.

Udało mi się nawet jeszcze odkopać takie coś... :v

Opublikowano

Z ciekawości zapytam, był jakiś temat w którym było coś o tym serwerze wspomniane? Bo albo przeoczyłem, albo musiało mnie nie być na forum w tym czasie xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...