Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Wyścig Zbrojeń w War Rock - Czyli jak zmarnowałem dwa dni z życia.

hfjtyue4weru5eityio5j

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Chciałbym przedstawić wam efekty, a raczej ich brak, dwudniowej pracy naszego zespołu - mam oczywiście na myśli projekt Montana. Otóż od co najmniej kilku tygodni dyskutowaliśmy pomiędzy sobą (ja, ToXiiC i Futur94), że ciekawą sprawą byłoby wprowadzić tryb wyścigu zbrojeń w War Rock (pomysł ten został zaczerpnięty z gry Counter Strike: Global Offensive). W końcu podjęliśmy ostateczną decyzję, w związku z czym, dwa dni temu siedliśmy wygodnie w fotelach i wzięliśmy się za pisanie kodu źródłowego. Początkowo zapowiadało się to naprawdę dobrze i wszystko szło po naszej myśli... Schody zaczęły pojawiać się dopiero w dniu wczorajszym, gdy zaobserwowaliśmy, iż niestety silnik graficzny gry tj. Jindo Engine zaczyna się cholernie "buntować i odmawia" z nami jakiejkolwiek współpracy. Problemem, który zaczął nas nękać i był główną przyczyną porzucenia tego projektu, były pojawiające się ni stąd, ni zowąd ok. 2 sekundowe ściny gry przy próbie oddania strzału z kolejnej, automatycznie przydzielonej po zabiciu przeciwnika broni.

Tutaj macie filmik pokrótce przedstawiający działanie tego systemu na A.I (docelowo miał być on wprowadzony w trybie FFA).

Wniosek z tego taki... Nie warto marnować czasu na eksperymenty z wynalazkami Dream Execution, bo to tylko strata czasu i nerwów. xD

A5pSiEI.png

Opublikowano

No niby tak, strata czasu itp, ale zobacz iż działa na AI

Można to ładnie wykorzystać i urozmaicić tryb o bonusowe bronie na jakiś wave lub coś :v

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Opublikowano

Czy ja dobrze widzę rozszerzenie .cs? Jestem zaskoczony, że jest to napisane w C#, wiadomo jak komu było wygodniej ;).

Odnośnie projektu - nie przy jednym straci się tyle czasu, jednak nie można się poddawać ;).

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

No tak, ale skoro Wyscig Zbrojen nie wypalil to nadal dziala na tych zombii tak jak na filmie xD

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Opublikowano

Czy ja dobrze widzę rozszerzenie .cs? Jestem zaskoczony, że jest to napisane w C#, wiadomo jak komu było wygodniej ;).

Odnośnie projektu - nie przy jednym straci się tyle czasu, jednak nie można się poddawać ;).

@Crisey Emulatory serwerów gry i logowania mamy aktualnie, jak ci się słusznie udało zauważyć, napisane w C#.

Jakiś czas temu ToXiiC zaczął wszystko przepisywać na C++, ale po prostu brakuje czasu i nie ma kiedy, ani komu tego dokończyć. :v

Untitled2_.png

Untitled.png

Untitled1.png

Opublikowano

Chłopaki nie ma sensu tego przepisywać na C++, w dzisiajszych czasach pomału odchodzi się od języków niższego poziomy, nie mówiąc już o asemblerze, ale o C i C++, bo łatwiej się pisze w językach wyższego poziomu, a nasze komputery są do tych języków przystosowane, i bez problemu pociągną aplikacje napisane w tych językach. C i C++ używa się do pisania sterowników, a najwięcej ofert pracy jest dla programistów C#, coraz więcej Python i jeszcze przez chwile C++. Takie przepisywanie kodu na język C++ jest jak wymontowywanie z roweru metalowych części i zamienianie ich na aluminiowe, a ten rower można było od początku stworzyć aluminiowy ;)

Opublikowano

Chłopaki nie ma sensu tego przepisywać na C++, w dzisiajszych czasach pomału odchodzi się od języków niższego poziomy, nie mówiąc już o asemblerze, ale o C i C++, bo łatwiej się pisze w językach wyższego poziomu, a nasze komputery są do tych języków przystosowane, i bez problemu pociągną aplikacje napisane w tych językach. C i C++ używa się do pisania sterowników, a najwięcej ofert pracy jest dla programistów C#, coraz więcej Python i jeszcze przez chwile C++. Takie przepisywanie kodu na język C++ jest jak wymontowywanie z roweru metalowych części i zamienianie ich na aluminiowe, a ten rower można było od początku stworzyć aluminiowy ;)

@Frejus Masz w tym trochę racji, ale pójdźmy w nieco innym kierunku. C++ wykazuje lepszą stabilność w stosunku do C# i lepiej współgra z systemami operacyjnymi, innymi od Windowsa (głównie skupiam tutaj uwagę na Ubuntu). W przypadku hostowania, chociażby tych serwerów gier, zazwyczaj stawia się właśnie na tą stabilność w połączeniu z wydajnością. Ma to głównie na celu obniżenie kosztów, które niesie za sobą dzierżawa maszyny dedykowanej, bądź vps. Skoro już zahaczyłem o te koszty... Jak już wspomniałem powyżej, aktualnie nasze emulatory są napisane w C# i działają pod Windą. Wynajem serwera dedykowanego z systemem MSu, niestety do najtańszych spraw nie należy - miesięczne koszty utrzymania całego projektu wynoszą ok. 300 Euro (wliczając w to "błachostki" typu licencja cPanel). Dla porównania, gdybyśmy przeszli na maszynę z Linuxem, za wszystko płacilibyśmy mniej, niż 100 Euro mies. ;)

Opublikowano

Faktycznie, jeśli robicie to dla obniżenia kosztów utrzymania serwera, to OK. Praca z C# jest dużo bardziej przyjemna ;), a puki co, jeśli nie macie tłumów użytkowników na swoim serwerze, to możecie hostować go osobiście.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...