Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Grand Theft Auto 5

Adder.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[R]

[E]

[K]

[L]

[A]

[M]

[A]

Recenzja GTA 5

• "[...]Dopiero co trafiła do sprzedaży, a już bije rekordy. W ciągu pierwszych 24 godzin od sklepowej premiery tytuł zarobił około 800 mln dolarów, przekraczając granicę ustanowioną w zeszłym roku przez Call of Duty: Black Ops II, która pierwszego dnia przyniosła około 500 mln dolarów.".
  • Najlepiej sprzedająca się grą wszech czasów w Zjednoczonym Królestwie.
  • Bardzo wysoka ocena w serwisie gry-online.pl - 9.2/10.
  • Gra trafiła do księgi rekordów Guinnessa w siedmiu kategoriach, z czego sześć dotyczy jej sprzedaży.

Są to tylko cztery osiągnięcia twórców, jakie wymieniłem, ale uwierzcie, nie chcielibyście, abym wymieniał dalej, dlatego przejdę do recenzji.

Grand Theft Auto V to jedenasta odsłona słynnej serii Rockstar. Została wydana na takie konsole jak: PlayStation 3, Xbox 360 w 2013 rokuPlayStation 4 oraz Xbox One w 2014 roku. Najpóźniej premierę miała na komputery osobiste, ponieważ nastąpiła ona już w 2015 roku, dokładniej 14 kwietnia.

We wcześniejszych odsłonach mieliśmy do czynienia tylko z jednym miastem - Los Santos, teraz są to dwie ziemie - Los Santos oraz Hrabstwo Blaine.

Tryb Single Player

Grę rozpoczynamy poznając Michaela Townleya (późniejszego De Sante), Trevora Philipsa oraz Bradleya Snidera, który później nie będzie już wspominany (może w ułamkach sekund), dopiero przy końcowym etapie rozgrywki.

Drugą część na początku zaczynamy grając Franklinem, później Michaelem a na koniec do naszego życia wraca Trevor, po dziesięcioletnim rozstaniu z Townleyem.

Bardzo oryginalne jest to, że jeżdżąc po mieście, możemy się natknąć na ciężarówki z pieniędzmi, które można zdobyć na dwa sposoby:

- Wysadzenie tylnych drzwi bombą przylepną

- Rozstrzelanie tylnych drzwi

Opcja nr 1 jest zdecydowanie lepsza, ponieważ macie więcej czasu na ucieczkę niż w przypadku nr 2.

Kolejną innowacją jest możliwość pominięcia etapu w danej misji. Po trzech nieudanych próbach będziemy mieli możliwość pominięcia danego etapu, przechodząc do kolejnego. Niestety przez to nie przejdziemy misji na 100%.

Jedynym minusem w fabule (według mnie), jest Trevor. Dlaczego? Uważam, że jest to bardzo negatywna postać, obrzydliwa i chamska, nigdy go nie lubiłem i zawsze mnie swoim zachowaniem denerwował. Jednym takim przypadkiem jest moment, w którym zostawił Michaela na pastwę chińczyków, z którymi właśnie Trevor miał problemy, a nie jego kolega. Uważam, że Philips nie powinien znaleźć się w tej grze, jednak jest to jakieś urozmaicenie.

Tryb Multi Player - GTA Online

Tryb wieloosobowy jest równie dobrą stroną GTA V. Tak samo w trybie jednoosobowym możemy się świetnie bawić, tyle że w więcej osób.

Chyba największą zaletą, jaką zauważyłem w Online, to to, że możemy robić własne "zabawy", np. wyścigi, deathmatche itd., i później możemy zagrać na nich wspólnie z znajomymi.

Dużą oryginalność twórcy pokazali też przy Autocasco, ponieważ kiedy macie auto prywatne (Wasze własne) i inny gracz je zniszczy, w zależności od tego, jak bardzo Wasz samochód ulepszyliście, tym inny gracz, który je zniszczył musi zapłacić większe odszkodowanie, a Wy będziecie mogli odzyskać Wasz pojazd kompletnie za darmo.

Kolejną zaletą jest stan psychiczny. Kiedy zabijecie jakiegoś gracza/przechodnia, Wasz stan psychiczny się zwiększa, a im macie więcej, tym lepiej będzie dla innych graczy, bo w końcu zaczniecie być celem, który będzie można zabić i będzie można zarobić po zabiciu Was.

Ponadto w Waszych prywatnych domach (przynajmniej w tych droższych), jest takie "bongo" (nie wiem czy tak się to nazywa), które można zapalić i jest się wtedy zjaranym. Można wyjść z domu i chodzić z tym, lecz po chwili czar zniknie.

Zdjęcia z rozgrywki

Od razu piszę, żeby nie było nieporozumień, zdjęcia nie są mojego autorstwa.

9326414536483081400217.jpeg

2141514536483081400217.jpeg

5749214536483081400217.jpeg

1237914536483081400217.png

Moja ocena

Po całej tej recenzji, śmiało mogę ocenić hitową grę Grand Theft Auto V.

Tytuł ten przynosi wiele radości w rozgrywce, można się przy nim świetnie bawić.

Jednak ma parę minusów, np. Trevor w fabule, czy bardzo duże wymagania sprzętowe.

Pomimo to, śmiało daję grze ocenę 9/10, głównie właśnie przez te wymagania.

Dodatkowo zapraszam Was do obejrzenia mojego poradnika na temat umiejętności bohaterów w GTA V: http://www.mpcforum.pl/topic/1498141-tut-wszystko-na-temat-umiejętności-w-gta-v/

Opublikowano

Grand Theft Auto V to jedenasta odsłona słynnej serii Rockstar. Została wydana na takie konsole jak: PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4 oraz Xbox One, wszystkie w 2014 roku. Najpóźniej premierę miała na komputery osobiste, ponieważ nastąpiła ona już w 2015 roku, dokładniej 14 kwietnia.

Czy aby na pewno w 2014? Premiera na PS3 i Xbox 360 miała miejsce bodajże we wrześniu 2013, a na PS4 i XOne w listopadzie 2014.

Generalnie recenzja ok, choć mogłaby być nieco dłuższa.

Opublikowano

Czy aby na pewno w 2014? Premiera na PS3 i Xbox 360 miała miejsce bodajże we wrześniu 2013, a na PS4 i XOne w listopadzie 2014.

Drobna pomyłka. Już poprawiam. Z góry dzięki. ;)

Opublikowano

To co napisales w trybie single player mi sie strasznie nie podoba, ale nie o tym, gta 5 rozni sie mocno na kazdej z platform, wiec pasuje napisac, na ktorej ogrywales chyba ;) 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

W sumie nawet mi się podoba, ale moim zdaniem jest mało estetyczna.

Więcej obrazków z gry, nie tylko w jednym małym spoilerze.

Jakieś logo GTA V nad recenzją :)

Rozgrywka MP moim zdaniem krótko i dobrze opisana, tak samo fajnie wyglądają i są dobrze zrozumiałe pierwsze podpunkty.

Chociaż one same mogły by być jako takie ciekawostki na temat produkcji.

Opublikowano

We wcześniejszych odsłonach mieliśmy do czynienia tylko z jednym miastem - Los Santos, teraz są to dwie ziemie - Los Santos oraz Hrabstwo Blaine.

Pokabaciłeś trochę, w San Andreas było Los Santos, San Fierro, Las Venturas, Blaine County, Red County i inne duperele. Recenzja w porządku, chociaż tak świetnej gry nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. :)

Opublikowano

Pokabaciłeś trochę, w San Andreas było Los Santos, San Fierro, Las Venturas, Blaine County, Red County i inne duperele. Recenzja w porządku, chociaż tak świetnej gry nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. :)

Chodziło mi bardziej, że nie w każdej mogliśmy się spotkać z tak rozległą mapą. ;)

Opublikowano

Jednak ma parę minusów, np. Trevor w fabule

Już dawno przeszedłem tą gierkę, ale... nie wierzę w to co napisałeś. Ty tak na poważnie?

maxresdefault.jpg

Opublikowano

Już dawno przeszedłem tą gierkę, ale... nie wierzę w to co napisałeś. Ty tak na poważnie?

Tak, na poważnie. Nie polubiłem go, podpadł mi. Negatywna postać. :)

Opublikowano

@Adder.

chyba nie chcesz mi powiedzieć, że go zabiłes w końcowej misji?  :pls:

Niestety. Gdybym tylko zrozumiał trzeci wybór, dokonałbym jego. A myślałem, że to całą trójkę zabiją służby rządowe.

Opublikowano

Niestety. Gdybym tylko zrozumiał trzeci wybór, dokonałbym jego. A myślałem, że to całą trójkę zabiją służby rządowe.

Okej, gdzie jest przycisk "Nie lubię tego"? :D. Co do recenzji to całkiem fajnie to napisałeś, masz like za to.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie oceniłeś fabuły, mało o niej napisałeś, a to ona jest najważniejszą rzeczą w grze. Ogólnie rzecz biorąc to recenzja nawet spoko, przyjemnie się czyta, aczkolwiek minusem jest to, że opisałeś Trevora od swoich widzimisię. Bynajmniej mi się tak wydaje, że dopiero później powinieneś opisać swoje przemyślenia. Sam go niezbyt lubiłem, lecz jest on pewnym urozmaiceniem rozgrywki i fajnie, że chociaż raz dodali do gry takiego "psychola". GTA - gra ogólnie bardziej gangsterska, więc powinna być postać, która ćpa i się zachowuje jak psychopata. Nie gram nim zbyt dużo bo jestem raczej tym z grzeczniejszych graczy, ale fajnie, że dali możliwość się pobawić taką chorą postacią.. 

#LenovoLegion Team

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...