Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przejście z W7 na W10 - czysta instalacja, aktualizacja, klucz

Zagrajmarek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy mógłby mi ktoś dokładnie wyjaśnić jak to jest z tym Windowsem 10?

Mam aktualnie Windowsa 7 Professional 64 bity, chciałem zainstalować na czysto, czystą instalką Windowsa 10, lecz niestety

nie chce przyjąć klucza, pisze, że jest nieprawidłowy.

Instalowałem poprzez pobranie Windowsa za pomocą MediaCreationTool(Windows 10, 64 bit, PL) a potem zrobienie bootowalnego USB.

Teraz pytanie - czy poprzez ten MediaCreationTool pobrała się wersja .iso Windowsa Home czy Professional? Jeśli Home no to normalne, że klucza nie przyjęło, jeśli Prof to trochę dziwne....

Druga sprawa - chciałbym tego Windowsa poniekąd zainstalować na czysto - sformatować niektóre partycje, zainstalować sobie wszystkie programy tam gdzie potrzebuje bo aktualnie to tak 2/10 mi się podoba, trochę inaczej bym to uporządkował.

Gdzieś na stronie Microsoftu przeczytałem, że jeśli zaktualizuje system i potem wykonam czystą instalacje(W10) to klucza już nie potrzebuje - że system się sam aktywuje a ja proces wpisywania klucza

przy instalacji po prostu pomijam. Czy to prawda?

Mógłbym tak zrobić:

181911453639241974005.png

Zaktualizowałbym system a potem po prostu zrobił czystą instalke.

Co Wy sądzicie? Może jest jakiś lepszy sposób, albo ja po prostu pobieram złą wersję tego Windowsa?

Proszę o pomoc.

Opublikowano

jaka wersje 10 pobierales? od kompilacji 10586 przyjmuje juz klucz starszych systemow z ktorych chcesz zrobic upgrade

jest tez wersja instalacji ktora najzwyczajniej zrobi ci automatycznie format dysku, wiec bedziesz miec system na czysto

i tak, to prawda jak zainstalujesz pierwszy raz w10 i ponownie to juz nie trzeba klucza

­

Opublikowano

Ciężko zrozumieć że to jest AKTUALIZACJA ?

Zrób aktualizację to sobie będziesz potem robił jak chcesz. System się sam nigdy nie aktualizuje i zawsze jest potrzebny klucz który wpiszesz albo jest w biosie ( wtedy to się sam aktualizuje i legalizuje )

@ up , bez bajek, bo żadna instalka nigdy nie formatuje dysków sama ! To samo z serialem, zawsze bedzie wymagany serial 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

jaka wersje 10 pobierales? od kompilacji 10586 przyjmuje juz klucz starszych systemow z ktorych chcesz zrobic upgrade

jest tez wersja instalacji ktora najzwyczajniej zrobi ci automatycznie format dysku, wiec bedziesz miec system na czysto

i tak, to prawda jak zainstalujesz pierwszy raz w10 i ponownie to juz nie trzeba klucza

Zacznę od tego ostatniego - czyli działa to tak, że robię aktualizacje, wpinam pendrive'a, rozpoczynam czystą instalacje, pomijam krok z wpisywaniem klucza, kończy się instalacja i przechodzę do Windowsa i on jest już aktywowany(oryginalny), tak?

Pobierałem za pomocą MediaCreationTool, nie mam pojęcia jaką wersje, da się to jakoś sprawdzić?

Opublikowano

Przy aktualizacji nie wpisuje się klucza, system przejmuje stare ustawienia czasem wymaga tylko aktywacji.

Wersja nie ma znaczenia, instalka jest zawsze ta sama windowsa dla każdej wersji. Zmiana z normalnej w PRO trwa 2-3 minuty

Opublikowano

Przy aktualizacji nie wpisuje się klucza, system przejmuje stare ustawienia czasem wymaga tylko aktywacji.

Możliwe, że źle to trochę napisałem przed chwilą....

Wiem, że przy aktualce nie podaje klucza, chodzi mi tutaj o czystą instalacje W10.

1. Robie aktualke z W7 do W10, mogę używać W10 po aktualizacji wszystko fajnie.

2. Teraz chcę zrobić czystą instalacje, tak jakbym włożył płytę z W10 i instalował wszystko od nowa z formatem itd... - czy będzie mi potrzebny klucz czy instalacja przyjmie klucz z W7?

Wersja nie ma znaczenia, instalka jest zawsze ta sama windowsa dla każdej wersji. Zmiana z normalnej w PRO trwa 2-3 minuty

No dobra, tylko czemu ta instalka nie przyjmuje klucza z W7??

@Ktosiu

Opublikowano

Tak będzie klucz potrzebny do aktywacji, do instalacji nie bo można użyć publicznego np :

klucze do windows 10 home i pro używane w pirackich wersjach 

TX9XD-98N7V-6WMQ6-BX7FG-H8Q99

W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX

NMH37W-N47XK-V7XM9-C7227-GCQG9

Jeśli klucz jest w biosie ( klucz z w7, w8.1 ) sam się potem system aktywuje pod w10 jeśli nie to zrobisz to i tak 

Opublikowano

A ta aktywacja jak wygląda? Po prostu wpisujesz klucz i tyle?

Wszystko fajnie, tylko jak W10 tego klucza nie przyjmuje przy instalacji to jesteś pewien, że przyjmie przy aktywacji?

Opublikowano

najlepiej pominac ten krok podczas instalacji i aktywowac juz w zainstalowanym systemie, przyjmuje zwykle seriale z 7/8.1, moge powtwierdzic na swoim przypadku (zmienilem plyte, wymagalo ponownie aktualizacji, wklepalem klucz z 7 i dziala) 

­

Opublikowano

najlepiej pominac ten krok podczas instalacji i aktywowac juz w zainstalowanym systemie, przyjmuje zwykle seriale z 7/8.1, moge powtwierdzic na swoim przypadku (zmienilem plyte, wymagalo ponownie aktualizacji, wklepalem klucz z 7 i dziala) 

Ja mogę na swoim przypadku też potwierdzić, bo wczoraj przy instalacji na innym komputerze do W10 64 bit wklepałem klucz W8 32 bit i wszystko przyjęło, śmiga, aktywowane.

A u mnie nie chce przyjąć klucza nawet z tej samej architektury, więc muszę mieć 100% pewności, że po instalacji będę mógł to aktywować i tu jest ten problem.

Dobra, najprawdopodobniej zaktualizuje a potem zrobię czystą instalacje i sprawdzę to. Jak zostanę na nieaktywowanej 10 bez żadnych możliwości to przeinstaluje na 7 i od razu po formacie zaktualizuje system do 10.

Na razie jeszcze proszę o nie zamykanie tematu, jakby coś to jeszcze napiszę tutaj. ;)

Edit.

A na czym polega ta aktywacja, moglibyście mi wytłumaczyć?

Wklepuje klucz i tyle? Czy muszę jeszcze aktywować to online jakoś czy jak?

@1373230489-U611928.pngTroLLu

@Edit.

Działa, zainstalowane, aktywowane. 

Do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...