Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Router - antena internetowa

MPCTaylor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam router Huawei B315 na działce. Jest to dosyć spore zadupie i samemu routerowi ciężko wyłapać sygnał. Jest wiele lasów, różnych drzew do nadajnika (a do niego jest 8km). Wyciąga jakieś 1mb/0,5mb w stosunku download/upload. Potrzebuję anteny internetowej do tego urządzenia. Wiadomo, najlepsza będzie na dachu. Kwota myślę, że to jakieś okolice 600zł. Można dopłacić, jeśli warto. Na pewno nie mam zamiaru pracować na tak niskiej przepustowości. Jaka do tego byłaby najlepsza? Najlepiej, gdyby firma od razu zajęła się montażem takiej anteny.

Edit: Jakiś moderator przeniósł ten temat do działu związanego ze sprzętem komputerowym, to raczej nie ten dział.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Bo to jest własnie sprzęt komputerowy albo GSM . Szukaj anteny kierunkowej z odpowiednia wtyczka do twojego gniazda. 

Wystarczy google by znaleźć odpowiednie anteny LTE/4G dopasowane do routera według hasła : B315 antena ,

Antena na poziomie 14-15 dB powinna wystarczyć w sam raz np  Dualna LTE/4G 15dBi MIMO

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nigdy nie wyskoczą wszystkie możliwe opcje po wpisaniu frazy dot. anteny do B315, dlatego pytam tutaj. Może jest jeszcze jakaś antena, która lepiej by się nadała? Na bestpartner widziałem takie, co chodziły po całej bandzie 500zł, natomiast więcej dBi, MHz. Czy to ma duże znaczenie? Zmieniam miejsce zamieszkania i na pewno nie odwzoruje to tego, co mam w mieście, natomiast chciałbym jak najlepiej.

Opublikowano

Nie potrzebujesz większej niż 15 dB jak nadajnik w odległości do 10 km , duża antena też niewiele zmieni .

Na bestpartnej masz oferty anten DUAL 17-20 dB , reszta to tylko dopasować długość kabla do routera

Opublikowano

Wiesz co, będąc zupełnie szczerym to nawet wolałbym z kieszeni dopłacić i mieć te lepsze efekty, o niewiele czy trochę więcej, ale jednak tak bym wolał. Przepustowość bez anteny jest naprawdę mizerna, a Plus to jedyny dostawca w tym regionie. Która z tych anten byłaby lepsza? Jeśli byłbyś w stanie podesłać mi swoją propozycję, to byłbym naprawdę wdzięczny. Nie znam się na antenach, a naprawdę chciałbym jak najlepiej, chociaż i tak cudów się niestety nie spodziewam. Udało mi się znaleźć tylko 2, które na pewno pasują do B315.

http://allegro.pl/antena-lte-atk504-b593-e3372-e5180-e5372-e5377-i5352767349.html

http://allegro.pl/mocna-antena-lte-4g-mimo-15dbi-do-huawei-b315-5m-i5260063013.html

Opublikowano

Antena nie ma przepustowości  i żadna nie poprawi ci warunków zasięgu jak go po prostu nie ma. No chyba że mając antenę dostroisz sobie ja do wąskiego pasma nadajnika indywidualnie 

MIMO  właśnie proponowałem na samym początku i ją polecam. 

Mając antenę zawsze możesz złapać dalszy nadajnik i z niego lepszy sygnał, tym bardziej mając dual odpada kombinowanie z polaryzacją anteny i przełączanie się na inne nadajniki w zasięgu . Masz pewność że cały czas działasz na jednym nadajniku a to już poprawia jakość i nie rozłącza 

Zakładając komuś antenę raczej pożyczam ( płacę kaucję w sklepie )  i sprawdzam jak działa, od tego mam miernik sygnału.

To samo z dopasowaniem, najlepiej dobierać na podstawie jakiś pomiarów jakie się zrobi wcześniej. Jak robię pożyczam bo mam skąd akurat  łopatkę ( taką gównianą niepozorną trójkątną  plastikową antenkę za kilka tysięcy euro ) i  robię pomiar. Czytnik podaje mi od razu jaka ma być antena dla jakiej sieci i rozpisuje mi nawet nadajniki na mapie, znaczy się tylko dokładny kierunek od miejsca montażu anteny. 

Opublikowano

Wszystko jasne. Czy znajdą się jakieś anteny z MIMO, która mogą sprawdzić się lepiej, niż podana przez Ciebie Dualna LTE/4G 15dBi MIMO? Czy najlepiej, gdybym wziął po prostu ją? Powiedzmy, że koszty tu nie mają znaczenia. 

Z tego co udało mi się znaleźć, to ogromnie ważną rolę odgrywa kabel. Postaram się użyć jak najkrótszego. LMR240 powinien być w porządku? Naprawdę przepraszam za taki ogrom pytań, natomiast zależy mi na jakości połączenia.

I tak jestem ogromnie wdzięczny za Twoje odpowiedzi.

Opublikowano

Refreszuję, ponieważ zależy mi na odpowiedzi, czy kupię coś lepszego. Pieniądze nie grają zbytnio roli, Internet w tym miejscu to dla mnie ważna kwestia.

Opublikowano

Atena to nie wszystko, najlepiej zmierzyć wszystko na miejscu i dobrać antenę na podstawie pomiarów.

Znajdź sklep gdzie możesz pożyczyć antenę ( wpłacić za nią wadium )  albo załatwić montera co weźmie ze sobą 3-4 modele i sprawdzi/zamontuje .  

Opublikowano

To w takim razie jesteś zaproszony, hah. ;) W takim razie dzięki za wszystkie odpowiedzi, były na pewno pomocne i skontaktuję się z jakimś monterem co do tego wszystkiego. Jeszcze raz dziękuję, można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...