Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy mogę to wymienić na lepsze kostki ram ?

xvxmaciekxvx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem, nie wiadomo co masz za płytę i procesor 

Aktualnie i tak działają na max jaki mogą czyli 1333 MHz 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie wiem, nie wiadomo co masz za płytę i procesor 

Aktualnie i tak działają na max jaki mogą czyli 1333 MHz 

Chciałem zmienić je na 8 gb ramu DDR3, procesor: Intel ® Core i3 CPU  M380 @ 2,53GHz x4 (tak mi wykrywa menedżer urządzeń), a karta graficzna: 

post-644652-0-31267200-1453441897_thumb.png

Opublikowano

Podaj model płyty głównej.

MOBO:  GA-B85M-D3H | CPU: Intel Core i5 4460 3.2 GHz / Turbo 3.4 GHz | RAM: Geil Dragon 8 GB DDR3 CL11|
GPU:  Nvidia GeForce GTX 970 OC 4GD5T | CPU cooling: be quiet! Pure Rock BK009 |SSD: SanDisk 128 GB SSD|
PSU:
Chieftec 600W
| Tower: Zalman Z3 +

Opublikowano

Hm.... zmienić ?   Jest 8 Gb i zmienić na inne 8 Gb , po cholerę zmieniać takie same pamięci na inne takie same ? 

Opublikowano

Czytałem z lewego obrazka a to obrazek strony www a nie twojego laptopa. 

Dla takiego starocia ( 5 letni )  jak ten VAIO bardziej opłacalne będzie kupić laptop a nie dokładać pamięci praktycznie nie zyskując na wydajności. 

Wystarczy dowolna para 2x$ Gb  SODIMM DDR3 PC3-10700 albo wyższe 

Opublikowano

Czytałem z lewego obrazka a to obrazek strony www a nie twojego laptopa. 

Dla takiego starocia ( 5 letni )  jak ten VAIO bardziej opłacalne będzie kupić laptop a nie dokładać pamięci praktycznie nie zyskując na wydajności. 

Wystarczy dowolna para 2x$ Gb  SODIMM DDR3 PC3-10700 albo wyższe 

Popieram. Acz jeżeli wymiana na nowy niemożliwa, to wracając do tematu:

Najważniejsza jest płyta główna. sprawdzić na programie EVEREST nazwę płyty i podać, do tego należy pamiętać że posiadając kości np 800mhz i 1200mhz włożone razem do banków, pracują jedną częstotliwością, więc ta która ma najmniej mhz decyduje o głównej prędkości, bo te mocniejsze zwalniają do prędkości słabszej.

– Czas wykazać się męstwem!

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

Praca na 666 MHz to max dla tej płyty , a co do cen czasem nowsze są tańsze od starego typu pamieć ale mogą też nie działać 

Opublikowano

Praca na 666 MHz to max dla tej płyty , a co do cen czasem nowsze są tańsze od starego typu pamieć ale mogą też nie działać

Nie ma pamięci ram 666mhz. To jest 1333mhz w dual-channel. Powinno być tam 667 MHz ale zależnie od programu inaczej to pokazuje. 1333 to już DDR3 więc znajdując pamięć so-dimm (do laptopow) powinna Ci wejść (nie pamiętam czy masz lapka czy nie). Pytanie czy się opłaca. Lewy screen pokazuje 8gb, prawy 2gb, zrobiłeś screena tylko 1 kości

Edit ale wtopa, tak zrobiłeś screena że wygląda jak 2. Masz 2x2 GB DDR3 taktowanej 1333mhz

Opublikowano

Widocznie nie czytasz co napisałem, wyraźnie że praca dla tej płyty to  666 MHz, to natywna  częstotliwość działania. Słowem ni pisałem o pamięciach ! 

Naucz się rozróżniać częstotliwości pamięci natywną i faktyczną  od częstotliwości pracy  płyty głównej 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...